10 αποφθέγματα του Κομφούκιου που θα αλλάξουν τη ζωή σας για πάντα

by admin
1,5K views

10 αποφθέγματα του Κομφούκιου που θα αλλάξουν τη ζωή σας για πάντα

Εάν εφαρμοστούν, μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα

 

Γράφει η Sinem Günel

Ο Κομφούκιος (551–479 π.Χ.) ήταν Κινέζος φιλόσοφος και πολιτικός. Η φιλοσοφία του, γνωστή ως Κομφουκιανισμός, είναι κυρίως γνωστή για την προσωπική και πολιτική ηθική, την ορθότητα των κοινωνικών σχέσεων, τη δικαιοσύνη και την ειλικρίνεια. Ο Κομφούκιος είναι διάσημος ως ένα από τα πιο σημαντικά και επιδραστικά άτομα που διαμορφώνουν την ιστορία μας. Η φιλοσοφία του επηρέασε πάρα πολύ τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και εξακολουθεί να κυριαρχεί.

Από τότε που μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω, οι άνθρωποι συγκέντρωσαν μικρούς σπόρους σοφίας για το πώς να ζήσουν, να αγαπήσουν και να ζουν. Κοιτάζοντας πίσω στην ιστορία, η ανθρωπότητα συγκέντρωσε έναν τεράστιο αριθμό τέτοιων επιγραμμάτων που μπορούν να αλλάξουν ολόκληρη τη ζωή σας, αν τα πάρετε στα σοβαρά και εφαρμόσετε τα μαθήματά τους.

Ξέρω, ότι η αναλαμπή έμπνευσης και η ανάληψη δράσης δεν είναι το ίδιο. Αλλά γι’ αυτό τα ρητά είναι τόσο ισχυρά. Εάν εφαρμοστούν, μπορούν να αλλάξουν ολόκληρη την ύπαρξή σας. Αν όχι, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο κίνητρο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σας, το οποίο είναι επίσης υπέροχο.

Ακολουθούν 10 οξυδερκή αποσπάσματα που μοιράστηκε ο Κομφούκιος με την ανθρωπότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας του:

«Ο άνθρωπος που κάνει μια ερώτηση είναι ανόητος για ένα λεπτό, ο άνθρωπος που δεν ρωτά είναι ανόητος για μια ζωή»

Όταν διάβασα για πρώτη φορά αυτό το απόσπασμα, έπρεπε να σκεφτώ μια πρώην συμμαθήτριά μου. Είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που θυμάμαι που δεν σταματούσαν ποτέ να κάνουν ερωτήσεις. Στο σχολείο, όλοι τη μισούσαμε που το έκανε. Ενοχληθήκαμε γιατί, ειδικά στη φυσική, τη χημεία και τα μαθηματικά, μερικές φορές, όλο το μάθημα αφιερωνόταν στις ερωτήσεις της.

Ωστόσο, όταν κοιτάζω πίσω, τη σέβομαι ειλικρινά για το θάρρος που είχε.
Πόσο συχνά δεν καταλάβατε κάτι σωστά στο σχολείο, σε ένα σεμινάριο, σε μια δημόσια υπηρεσία ή οπουδήποτε αλλού;
Λίγες φορές, σωστά;
Ωστόσο, πόσες φορές ρωτήσατε;
Όχι πολλές, υποθέτω. Τουλάχιστον, αυτό γνωρίζω από τη δική μου έρευνα.
Δεν είναι περίεργο που μεγαλώνουμε αποφεύγοντας τις ερωτήσεις;

Τι να κάνετε:

Ρώτησε. Όποτε έχεις μια ερώτηση, απλώς ρώτησε. Δεν έχεις τίποτα να χάσεις, μόνο σοφία να κερδίσεις.

« Εάν το σχέδιό σας είναι για 1 έτος, φυτέψτε ρύζι. Εάν το σχέδιό σας είναι για 10 χρόνια, φυτέψτε δέντρα. Εάν το σχέδιό σας είναι για 100 χρόνια, εκπαιδεύστε τα παιδιά»

Το αγαπώ πραγματικά αυτό, μου ζεσταίνει την καρδιά.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μου άρεσε να μαθαίνω. Μου άρεσε να πηγαίνω στο σχολείο, να μελετώ, να διαβάζω και να ωριμάζω ως άνθρωπος. Η εκπαίδευση ήταν πάντα ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου και υποστηρίζω πλήρως κάθε έργο που είναι αφιερωμένο στο να βοηθά τους ανθρώπους να μάθουν και να αναπτυχθούν.

Τι να κάνετε:

Βλέποντας αυτό το απόσπασμα, το βασικό πράγμα που πρέπει όλοι να λάβουμε υπόψη είναι να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας. Μερικές φορές, το παραβλέπουμε καθώς νομίζουμε ότι ήδη γνωρίζουμε τα πάντα. Ωστόσο, υπάρχει πάντα κάτι νέο να μάθετε και να ανακαλύψετε.
Αυτό που κάνω τακτικά είναι να κρατάω σημειώσεις για πράγματα που θέλω να μάθω και τις δεξιότητες που θέλω να βελτιώσω. Με αυτόν τον τρόπο, δεν βαριέμαι ποτέ και πάντα έχω κάτι το οποίο να με ενθουσιάζει.

«Σεβαστείτε τον εαυτό σας και οι άλλοι θα σας σεβαστούν»

Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μου αφορά την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση. Έχω τόσους πολλούς συμμετέχοντες τους οποίους υποστηρίζω μέσω εβδομαδιαίων κλήσεων, που θέλουν να λάβουν περισσότερο σεβασμό και εκτίμηση από τους άλλους, ωστόσο, δεν τα δίνουν καν στον εαυτό τους.

Ας είμαστε ειλικρινείς: Αν δεν σέβεσαι τον εαυτό σου, γιατί να το κάνουν οι άλλοι;
Εάν δεν εκτιμάτε τη δουλειά σας, γιατί να την εκτιμούν οι άλλοι;

Ο εξωτερικός σας κόσμος είναι πάντα μια αντανάκλαση του εσωτερικού σας κόσμου. Εάν αισθάνεστε ανασφαλείς και άχρηστοι εσωτερικά, έτσι θα σας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι. Δείχνοντας τις αδυναμίες σου, κάνεις τον εαυτό σου ευάλωτο.

Τι να κάνετε:

Ασκηθείτε στο να αγαπάτε τον εαυτό σας. Κάντε πράγματα που θαυμάζετε. Επαληθεύστε όλες τις δυνάμεις και τα επιτεύγματά σας. Ξεκινήστε να γράφετε ημερολόγιο και να διαλογίζεστε, αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε καλύτερα, απλά φροντίστε να εκτιμήσετε αυτό που είστε, ένα μαγικό άτομο.

«Δεν έχει σημασία πόσο αργά πας, όσο δεν σταματάς»

Οι περισσότεροι από εμάς μαθαίνουμε αυτή την αλήθεια με τον δύσκολο τρόπο. Θέλουμε άμεση ικανοποίηση και γρήγορα αποτελέσματα, αυτό μας διδάσκουν τα social media και ο γρήγορος κόσμος μας, στις μέρες μας.

Τα τελευταία χρόνια, έχω διαβάσει πάρα πολλά βιβλία. Κυρίως για την προσωπική ανάπτυξη, την επιτυχία και την επιχειρηματικότητα. Κι αν υπάρχει ένα μόνο πράγμα που επαναλαμβανόταν σε όλα τα μαθήματα σχετικά με την επιτυχία, είναι το γεγονός ότι η επιτυχία, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για εσάς, απαιτεί χρόνο.

Δεν υπάρχει ασανσέρ για την επιτυχία, ούτε παράκαμψη. Ίσως ναι, αλλά η συνεπής εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να φτάσετε στον επιθυμητό προορισμό σας.

Τι να κάνετε:

Ό,τι κι αν κάνετε κι αν στοχεύετε, φροντίστε να απολαμβάνετε τη διαδικασία. Τα σπουδαία πράγματα δεν προέρχονται ποτέ από τις ζώνες άνεσης, ούτε προκύπτουν από ενέργειες που γίνονται μόνο μια φορά.

Κάντε το λόγω πάθους, όχι λόγω του τελικού στόχου. Κάθε φορά που φτάνουμε σε έναν στόχο, αναζητούμε τον επόμενο. Δεν έχει να κάνει ποτέ με τον στόχο, αλλά με το ποιος γίνεσαι στον δρόμο σου.

«Η ζωή σου είναι αυτό που την κάνουν οι σκέψεις σου»

Δεν είναι παράξενο να συνειδητοποιούμε ότι οι κύριες συμβουλές προσωπικής ανάπτυξης που συνεχίζουμε να παραθέτουμε και να αναφερόμαστε υπήρχαν χιλιάδες χρόνια πριν;
Λατρεύω το πώς οι περισσότερες από αυτές τις δηλώσεις αποδεικνύονται επιστημονικά στις μέρες μας, ωστόσο, με συναρπάζει το πώς πριν από χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι είχαν σημαντικές γνώσεις για την επιτυχία και μια ολοκληρωμένη ζωή και πώς συχνά εξακολουθούμε να αποτυγχάνουμε να τις εφαρμόζουμε κατά καιρούς.

Τι να κάνετε:

Λοιπόν, αν οι σκέψεις μας καθορίζουν τη ζωή μας, καλύτερα να προσέχουμε τι σκεφτόμαστε, σωστά;

Πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, ΞΕΡΩ.

Αλλά δόξα τω Θεώ, υπάρχουν εξαιρετικά εργαλεία, όπως ο διαλογισμός και το ημερολόγιο, που μας βοηθούν να διαμορφώσουμε τις σκέψεις μας. Επίσης, το να σκέφτεστε τον εαυτό σας να κινείται προς τους στόχους σας, τα παρακινητικά αποφθέγματα και οι εμπνευσμένες εικόνες, μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε θετικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σας.

Δεν είναι εύκολο να ελέγχεις τη σκέψη σου όλη μέρα. Δουλεύω πάνω σε αυτό για χρόνια και εξακολουθώ να αποτυγχάνω κατά καιρούς. Και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανείς που δεν έχει ποτέ ούτε μια αρνητική σκέψη.. Μάλλον όλοι κάνουμε λάθη.

«Με τρεις μεθόδους μπορούμε να γίνουμε σοφοί: Πρώτον, με στοχασμό, που είναι η ευγενέστερη μέθοδος. Δεύτερον, με τη μίμηση, που είναι η πιο εύκολη. Και τρίτο από την εμπειρία, που είναι η πιο πικρή»

Ανεξάρτητα από το πόσο εξαιρετικό περιεχόμενο διαβάζετε, εφόσον δεν αναλογίζεστε τις δικές σας ενέργειες και τα αποτελέσματά τους, ο χώρος σας για ανάπτυξη παραμένει περιορισμένος.

Τι να κάνετε:
Να μαθαίνετε κάθε ημέρα από εμπειρίες που σας επιτρέπουν:
– Να δέχεστε (να δείτε, να ακούτε, να αισθάνεστε, να γεύεστε, να μυρίζετε)
– Να κάνετε (να εκτελέστε μια δραστηριότητα)
– Να αλληλεπιδράτε (να κοινωνικοποιηθείτε)

«Αν δείτε τι είναι σωστό και αποτύχετε να ενεργήσετε σύμφωνα με αυτό, δεν έχετε θάρρος»

Αυτό είναι βαθύ, ε;

Προσπαθώ να είμαι καλός άνθρωπος κάθε μέρα. Δίνω τον καλύτερό μου εαυτό για να υποστηρίζω ανθρώπους που έχουν ανάγκη, να είμαι ευγενικός, με σεβασμό και κατανόηση.
Ωστόσο, δεν τα καταφέρνω συνέχεια. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά ειλικρινά παραδέχομαι ότι μερικές φορές, αποτυγχάνω να προσφέρω βοήθεια, από φόβο ή πείσμα. Όχι επειδή δεν θέλω να βοηθήσω, αλλά επειδή φοβάμαι ότι κάτι μπορεί να συμβεί στον εαυτό μου ενώ προσπαθώ να υποστηρίξω έναν άστεγο ή μεθυσμένο. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να το παραδεχτούμε, καθώς περιμένω από όλους μας να είμαστε υπέροχοι, υποστηρικτικοί άνθρωποι, ωστόσο, είναι η πικρή αλήθεια.

Τι να κάνετε:

Εάν η διαίσθησή σας, σάς λέει να κάνετε κάτι, οι πιθανότητες είναι μεγάλες ότι θα έπρεπε πραγματικά να το κάνετε. Αν περάσετε δίπλα από έναν άστεγο και αισθάνεστε άσχημα, υπάρχει πιθανώς ένας καλός λόγος.

Μην αφήνετε τους φόβους σας να είναι μεγαλύτεροι από τον εαυτό σας. Τελικά, δεν θυμόμαστε αυτά που φοβόμαστε, αλλά αυτά που μας κάνουν περήφανους. Δεν σας λέω να κινδυνεύετε, αλλά φροντίστε να ενεργήσετε με κάποιο τρόπο, εάν πιστεύετε ότι πρέπει.

«Αν μισείς έναν άνθρωπο, νικιέσαι από αυτόν»

Ακριβώς όπως η αγάπη, και το μίσος είναι ένα ισχυρό συναίσθημα. Αν λέμε ότι μισούμε έναν άνθρωπο, πρέπει να υπάρχει ένα σημείο βαθιά μέσα μας που ενεργοποιείται. Δεν θα μισούσαμε αν μπορούσαμε να αφεθούμε και να το αγνοήσουμε.

Το να μισείς ένα άτομο δείχνει μια βαθιά σχέση. Μπορεί να είναι έκφραση ζήλιας ή έλλειψης της αυτοεκτίμησής σας.

Τι να κάνετε:

Κάθε φορά που νιώθεις υπερβολική αντιπάθεια για κάτι, ρίξε μια ματιά μέσα σας. Τι είναι αυτό που νιώθεις πραγματικά; Θα ήθελες να είσαι στη θέση τους; Σας έκαναν κακό; Πιστεύεις ότι έχουν ένα αθέμιτο όφελος σε σχέση με τον εαυτό σου;

Η εξερεύνηση των λόγων που έχετε τέτοια συναισθήματα είναι το πρώτο βήμα για να τα ελέγξετε.

«Δεν μπορείς να ανοίξεις ένα βιβλίο χωρίς να μάθεις κάτι»

Αυτό το απόσπασμα, μου θυμίζει το γεγονός ότι πάντα έχουμε κάτι να μάθουμε. Δεν έχει σημασία αν είναι ένα κακό βιβλίο, μια αποτυχημένη σχέση ή μια φρικτή εμπειρία που έχουμε. Μπορούμε να αφήσουμε όλες αυτές τις καταστάσεις με ανεκτίμητα μαθήματα.

Τι να κάνετε:

Να είστε πάντα πρόθυμοι να μάθετε και να εξελιχτείτε. Κανείς από εμάς δεν θα γνωρίζει ποτέ όλη τη σοφία του κόσμου. Ας πράξουμε λοιπόν σύμφωνα με αυτό.

Ο αυτοστοχασμός είναι το κλειδί για την προσωπική ανάπτυξη και αν όλοι προσπαθούσαμε να μάθουμε από λάθη και δύσκολες καταστάσεις, ο κόσμος θα ήταν πιθανώς καλύτερος.

«Αυτός που κυνηγά δύο λαγούς δεν πιάνει κανέναν»

Εμείς, ως άνθρωποι, μερικές φορές τείνουμε να είμαστε αρκετά άπληστοι. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα έχουμε όλα χωρίς να θυσιάσουμε τίποτα. Και γενικά πιστεύω ότι μπορείς να τα έχεις (σχεδόν) όλα. Ωστόσο, όχι όλα ταυτόχρονα.

Το να κυνηγάς πάρα πολλά πράγματα, ταυτόχρονα, δύσκολα καταλήγει σε επιτυχία, αλλά μάλλον σε σύγχυση και απογοήτευση.

Τι να κάνετε:

Πρέπει να κάνουμε περισσότερες επιλογές.

Μερικές φορές, περιπλέκουμε υπερβολικά τις αποφάσεις σαν να εξαρτάται η ζωή μας από αυτές. Και ξέρω, μερικές φορές η ζωή σας περιστρέφεται γύρω από μια μόνο απόφαση, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: οι περισσότερες από αυτές τις αποφάσεις είναι αναστρέψιμες.

Ακόμα κι αν κάνουμε λάθη, μπορούμε να διορθώσουμε την πορεία μας. Χωρίς να εστιάσουμε στο τι να κυνηγήσουμε, ωστόσο, γίνεται πολύ δύσκολο να φτάσουμε στη γραμμή του τερματισμού.

Αντί να ξοδεύουμε εκατοντάδες ώρες ανησυχώντας, θα πρέπει να λαμβάνουμε γρήγορες αποφάσεις, να εστιάζουμε, να μην αποφύγουμε να ασχοληθούμε με τα δυσάρεστα, να προχωρήσουμε και να κάνουμε διορθώσεις στην πορεία, αν χρειάζεται.

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει