10 κακές συνήθειες που σαμποτάρουν την επιτυχία σου

Αντί να ψάχνεις τι να αποκτήσεις, εστιάσου σε αυτά που πρέπει να αποφύγεις

by admin
847 views

10 κακές συνήθειες που σαμποτάρουν την επιτυχία σου

Αντί να ψάχνετε τι να αποκτήσετε, εστιάστε σε αυτά που πρέπει να αποφύγετε

Γράφει ο Darius Foroux

Ο πρώτος επιτυχημένος άνθρωπος που συνάντησα ποτέ —πραγματικά επιτυχημένος, με επιτεύγματα που θαύμαζα και φιλοδοξίες που προσπάθησα να μιμηθώ— ήταν ένας επιχειρηματίας στα σαράντα του, ένας πελάτης μου στην πρώτη πραγματική επιχείρηση που είχα ξεκινήσει ποτέ. Ήμουν 24 και ανυπομονούσα να μάθω. Ήταν συνεχώς ευδιάθετος και είχε περισσότερα χρήματα από όσα μπορούσε να μετρήσει.

Γίναμε στενοί φίλοι και μου είπε τελικά ότι έχασε τη γυναίκα του, την αγάπη της ζωής του, μισή δεκαετία πριν γνωριστούμε — το είδος της απώλειας, είπε, που δεν ξεπερνάς ποτέ. Ήταν μια ιστορία που έκανε τη θετική του άποψη να φαίνεται ακόμη πιο αξιοσημείωτη σε μένα: Εδώ ήταν κάποιος που είχε περάσει τραγωδία, και παρόλα αυτά είχε ως προτεραιότητα να κάνει καλά πράγματα με το χρόνο του και τα χρήματά του. Φαινόταν να νοιάζεται πραγματικά για τους άλλους ανθρώπους.

Συχνά, μου έλεγε τι έβλεπε ως το μυστικό της επιτυχίας του: «Απλώς προσπαθώ να αποφύγω να είμαι ανεπιτυχής», είπε. Μελέτησε τι έκανε κάποιον δυστυχισμένο ή χωρίς κίνητρο — και μετά απέφυγε να κάνει τα ίδια λάθη.

Ήξερα πραγματικά ότι είχε δίκιο. Πολύ συχνά, υιοθετούμε μια στάση δοκιμών και πειραμάτων: «Αν κάνω το “Χ”, θα έχω επιτυχία». Αλλά αν η επιτυχία ήταν εύκολη και προβλέψιμη, δεν θα ζητούσαμε συμβουλές για το πώς να την πραγματώσουμε. Αντί να μελετώ τι έχει αποτέλεσμα για άλλους ανθρώπους, ακολούθησα τις συμβουλές του φίλου μου, δίνοντας μεγάλη προσοχή στις συνήθειες που εμποδίζουν τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους.

Εδώ είναι 10 από τα πιο κοινά εμπόδια. Εάν βρείτε τον εαυτό σας να προσκρούει σε ένα, χρησιμοποιήστε το ως σημάδι για να επαναξιολογήσετε, να αναστοχαστείτε και να αντιστρέψετε την πορεία.

1. Πάντα με διάσπαση προσοχής

Στο βιβλίο του Essentialism, ο σύμβουλος διαχείρισης χρόνου Greg McKeown περιγράφει πώς συναντά έναν πρώην συμμαθητή του που αναζητούσε συμβουλές σταδιοδρομίας. Στη μέση της συνομιλίας, ο άντρας κοίταξε το τηλέφωνό του και άρχισε να πληκτρολογεί.
«Πέρασαν δέκα δευτερόλεπτα», αφηγείται ο McKeown. «Μετά, 20. Απλώς στάθηκα εκεί καθώς συνέχιζε να στέλνει μηνύματα με μανία». Μετά από μερικά λεπτά, τα παράτησε και έφυγε.

Σκέφτομαι αυτήν την ιστορία κάθε φορά που νιώθω ότι με τραβάνε προς πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, ως έναν τρόπο να υπενθυμίσω στον εαυτό μου να επικεντρωθεί στη στιγμή που βρίσκομαι και στους ανθρώπους με τους οποίους βρίσκομαι. Αν εκείνος ο παλιός συμμαθητής του McKeown είχε υπενθυμίσει στον εαυτό του το ίδιο πράγμα, μπορεί να είχε πάρει μια σύσταση ή να είχε πάρει μια συμβουλή που να το οδηγήσει σε μια δουλειά.

2. Να μιλάς μόνο για να μιλάς

«Προπονούμαι για μαραθώνιο». «Ξεκινάω μια επιχείρηση». Ξέρεις τι είναι καλύτερο από το να ανακοινώνεις κάτι στα social media; Να το κάνεις.

Στην ομιλία του στο TED το 2010, «Keep You Goals To Yourself», ο επιχειρηματίας Derek Sivers υποστήριξε ότι η ενημέρωση για τα σχέδιά σας μπορεί να είναι αντιπαραγωγική παρά να παρακινεί. Οι άνθρωποι συχνά θα σε χειροκροτούν απλώς και μόνο επειδή δηλώνεις την πρόθεσή σου, είπε, και κάπως αντιφατικά, αυτό το χειροκρότημα μπορεί να μειώσει τη θέλησή σου να ακολουθήσεις πραγματικά τα σχέδια που μόλις περιέγραψες.

«Όταν λες σε κάποιον τον στόχο σου και εκείνος τον αναγνωρίζει, οι ψυχολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι ονομάζεται «κοινωνική πραγματικότητα»», εξήγησε ο Σίβερς στην ομιλία του. «Το μυαλό με κάποιο τρόπο εξαπατάται για να νιώθει ότι έχει ήδη γίνει. Και μετά, επειδή έχετε νιώσει αυτή την ικανοποίηση, έχετε λιγότερο κίνητρο για να κάνετε την πραγματική σκληρή δουλειά που απαιτείται».

Δεν είναι κακό να μοιράζεσαι τη χαρά σου. Αλλά προσπαθήστε να κρατήσετε τη γλώσσα σας μέχρι να έχετε καλά νέα, όχι μόνο καλές προθέσεις.

3. Περνάμε χρόνο με λάθος άτομα

Οι φίλοι με τους οποίους περιτριγυρίζεστε μπορούν να σας ενθαρρύνουν να είστε ο καλύτερος εαυτός σας ή μπορούν να αναδείξουν τις χειρότερες τάσεις σας.

Έχετε στόχο να γίνετε πιο υγιείς, για παράδειγμα; Κάντε παρέα με ανθρώπους που θα σας ενθαρρύνουν να κάνετε αυτές τις αλλαγές στη ζωή σας.

Θέλετε να αποτύχετε τελείως σε αυτόν τον στόχο; Περάστε χρόνο με αυτούς που απολαμβάνουν τις δικές τους κακές συνήθειες. Οι άνθρωποι τρέφονται ο ένας από την ενέργεια του άλλου.

4. Εστιάζοντας πάντα στα αρνητικά

Όπως μου έδειξε ο φίλος μου πριν από χρόνια, όταν μου είπε για τη θλίψη του, μπορείτε να εστιάσετε στα θετικά χωρίς να προσποιηθείτε ότι η ζωή είναι εύκολη. Μπορείτε να έχετε μια ρεαλιστική προοπτική χωρίς να επισημαίνετε το κακό σε ό,τι βλέπετε.

Όλοι γνωρίζουμε τον άνθρωπο που παραπονιέται για τα πάντα. «Ουφ, έβρεξε σήμερα το πρωί το πρωί και τα παπούτσια μου βράχηκαν». Ναι, είναι χάλια. Όχι, δεν μπορείτε να αλλάξετε τον καιρό. Μπορείτε να φορέσετε ένα νέο ζευγάρι παπούτσια.

Το να έχεις μια κακή μέρα είναι εντάξει – όλοι γίνονται ευερέθιστοι μια στο τόσο. Αλλά αν πάντα μισείς τα πάντα, έχεις μια κακή ζωή. Είναι τόσο απλό.

5. Αναβλητικότητα

Στο κολέγιο, κάποτε ζήτησα από έναν καθηγητή να παρατείνει μια προθεσμία για ένα δοκίμιο. Η απάντησή του: «Είμαι πολύ χαρούμενος που παρατείνω την προθεσμία σας κατά μια εβδομάδα. Το μόνο πράγμα που σας ρωτάω είναι, θα είναι καλύτερο το δοκίμιό σας αν το παραδώσετε σε μια εβδομάδα από τώρα;» Και οι δύο ξέραμε ότι η απάντηση ήταν «όχι». Έβαλα τον κώλο μου κάτω για να το τελειώσω στην ώρα μου.

Καθυστέρησε τα πράγματα μόνο όταν θα κάνεις καλύτερη δουλειά με αυτόν τον επιπλέον χρόνο. Κάντε το τώρα ή κάντε το αργότερα αλλά καλύτερο.

6. Να μην ακούτε τους άλλους

Το να είσαι καλός ακροατής μπορεί να σε οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση, αλλά μακροπρόθεσμα, σε βοηθά επίσης να διατηρήσεις στενές, πολύτιμες σχέσεις.

Όλοι μπορούν να πάρουν μια αγκαλιά, αλλά δεν τηλεφωνούν όλοι για να ρωτήσουν, “Πώς είσαι;” Αφιερώστε χρόνο. Ρωτήστε, ακούστε, φροντίστε, επαναλάβετε.

7. Να τεμπελιάζεις

Όλοι έχουμε στιγμές που μπαίνουμε στον πειρασμό να ακυρώσουμε σχέδια. Μερικές φορές, η προσπάθεια να φύγεις από το σπίτι μπορεί να είναι αφόρητη ακόμα και για κάτι «διασκεδαστικό».

Αλλά οι νέες εμπειρίες είναι αυτές που κάνουν τη ζωή όμορφη. Όταν ενδίδετε στην τεμπελιά, δεν συμμετέχετε πλήρως στη ζωή σας – κάτι που επίσης δεν είναι δίκαιο για τους φίλους, την οικογένειά σας, τον σύντροφό σας και τα άλλα άτομα που θέλουν να το μοιραστούν μαζί σας.

8. Να μην είσαι περίεργος

Παλιότερα, αν ο πατέρας σου ήταν αγρότης – και εσύ ήσουν άντρας – γινόσουν αγρότης. Οι γυναίκες δεν μπορούσαν να επιλέξουν αυτό που ήθελαν να είναι. Και η ικανότητα να μαθαίνεις πράγματα πέρα ​​από τον άμεσο κόσμο σου ήταν περιορισμένη, αν όχι αδύνατη.

Σήμερα, η πρόσβαση στις πληροφορίες είναι ευκολότερη από ποτέ. Προφανώς, εξακολουθούν να υπάρχουν δομικά εμπόδια που περιορίζουν το τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, αλλά εκείνοι που εκμεταλλεύονται αυτήν την πρόσβαση σε πληροφορίες – που διαβάζουν βιβλία, που κάνουν ερωτήσεις, που ακολουθούν την περιέργειά τους – έχουν περισσότερη δύναμη να οραματιστούν και να διαμορφώσουν το μέλλον τους. Είναι δύσκολο να ονειρεύεσαι αυτό που δεν ξέρεις.

9. Να μην είσαι καλός

Απλά να είσαι καλός άνθρωπος. Εάν δυσκολεύεστε να προσδιορίσετε τι είναι ένας «καλός άνθρωπος», πιθανότατα είστε “κόπανος”.

10. Παραίτηση

«Ο πιο σίγουρος τρόπος για να πετύχεις», είπε κάποτε ο Τόμας Έντισον, «είναι πάντα να προσπαθείς μόνο μια ακόμη φορά». Η επιτυχία, όπως και να την ορίσεις, ποτέ δεν ήρθε από το να μην προσπαθήσεις. Και συχνά, έρχεται μετά την πρώτη αποτυχία ξανά και ξανά.

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει