30 πράγματα που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις στον εαυτό σου

by admin
527 views

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που κάνουμε λάθος και η ζωή μας δεν βρίσκεται εκεί που θα επιθυμούσαμε να είναι. Οι μαθημένες συμπεριφορές, οι κοινωνικές επιταγές, η ανάγκη μας να «ανήκουμε», συχνά μας οδηγούν σε αδιέξοδα απ’ τα οποία δυσκολευόμαστε να απεγκλωβιστούμε.

Η συγγραφέας Οικογένειας και Σχέσεων Maria Robinson είχε εντοπίσει μερικά από τα πλέον συνηθισμένα λάθη που μας παγιδεύουν και δεν προάγουν την εξέλιξη μας στη ζωή. Και είχε προτείνει ότι «κανείς δεν μπορεί να γυρίσει πίσω τη ζωή και να κάνει μια νέα αρχή, αλλά μπορεί σήμερα να κάνει ένα νέο τέλος».

Για να ξεκινήσει η διαδικασία αυτής της αλλαγής, πρέπει να εντοπίσεις τι κάνεις και γιατί σε πάει πίσω:

1) Σταμάτα να ξοδεύεις το χρόνο σου με τους λάθος ανθρώπους. Εφ’ όσον κάποιοι άνθρωποι σε θέλουν στη ζωή τους, τότε θα δημιουργήσουν χώρο για σένα. Είναι μάταιο να επιμένεις να επιβάλλεις τον εαυτό σου σε κάποιον που συνεχώς παραβλέπει την αξία σου.

2) Σταμάτα να αναβάλεις να βρεις μια λύση στα προβλήματά σου και αντιμετώπισε τα κατάματα. Αυτό δε θα γίνει με εύκολο τρόπο φυσικά, ούτε υπάρχουν υπεράνθρωποι που χειρίζονται με άνεση κάθε αναποδιά που τους προκύπτει. Επίσης δεν είμαστε υποχρεωμένοι να λύνουμε πάραυτα τα προβλήματά μας. Κανείς υγιής άνθρωπος δεν πηγαίνει από το πρόβλημα απευθείας στη λύση χωρίς τα ενδιάμεσα στάδια: αναστάτωση, θλίψη, απογοήτευση, αποτυχία. Η ζωή είναι γεμάτη από προβλήματα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε, να προσαρμοζόμαστε και να λύνουμε με κάποιο τρόπο. Αυτά είναι που μας διαπλάθουν και φτιάχνουν τον άνθρωπο εκείνο που τελικά γινόμαστε.

3) Σταμάτα να λες ψέματα στον εαυτό σου και να αυτο-απατάσαι. Οι ζωές μας βελτιώνονται μόνο όταν παίρνουμε ρίσκα και το πρώτο και το πιο δύσκολο ρίσκο που πρέπει να πάρουμε είναι το να γίνουμε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας.

4) Σταμάτα να βάζεις τις ανάγκες σου σε δεύτερη μοίρα – Είναι επώδυνο να χάσεις τον εαυτό σου αγαπώντας και ξεχωρίζοντας κάποιον άλλον τόσο πολύ, ξεχνώντας ότι είσαι και εσύ ξεχωριστός. Ναι, βοήθησε τους άλλους, αλλά βοήθησε και το εαυτό σου επίσης.

5) Σταμάτα να προσπαθείς να γίνεις κάποιος που δεν είσαι. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη ζωή, είναι το να είσαι ο εαυτός σου σε έναν κόσμο που προσπαθεί να σε κάνει σαν όλους τους άλλους. Κάποιος άλλος πάντοτε θα είναι ωραιότερος, εξυπνότερος, νεότερος άλλα κανείς δεν θα είναι ποτέ εσύ. Μην αλλάζεις για να αρέσεις στους άλλους. Όταν είσαι ο εαυτός σου, οι κατάλληλοι άνθρωποι θα αγαπήσουν αυτό που πραγματικά είσαι.

6) Σταμάτα να ζεις στο παρελθόν. Είναι ανώφελο να επιμένεις σε καταστάσεις που δεν μπορείς να αλλάξεις. Δεν μπορείς να ξεκινήσεις το επόμενο κεφάλαιο της ζωής σου, αν εξακολουθείς να ξαναδιαβάζεις το προηγούμενο.

7) Σταμάτα να φοβάσαι να κάνεις λάθη. Είναι δέκα φορές πιο παραγωγικό να κάνεις κάτι και να αποτυγχάνεις, παρά να μην κάνεις τίποτα. Κάθε επιτυχία έχει μια σειρά από αποτυχίες πίσω της και κάθε αποτυχία οδηγεί προς την επιτυχία. Είναι προτιμότερο να μετανιώνεις για τα πράγματα που δεν έκανες, παρά για όσα έκανες.

8)Σταμάτα να κατηγορείς τον εαυτό σου για λάθη του παρελθόντος. Ανεξαρτήτως αν τα πράγματα πάνε λάθος ή αν γίνονται λάθη ένα είναι σίγουρο: τα λάθη μας βοηθούν να βρούμε τον άνθρωπο και τις συνθήκες που είναι σωστά για εμάς. Όλοι μας κάνουμε λάθη, δίνουμε αγώνες και μετανιώνουμε για γεγονότα από το παρελθόν μας. Κάθε τι που έχει συμβεί στη ζωή σου σε προετοιμάζει για τη στιγμή που πρόκειται να έρθει.

9) Σταμάτα να προσπαθείς να αγοράσεις την ευτυχία. Πολλά απ’ όσα επιθυμούμε είναι όμορφα και ακριβά. Όμως όπως γνωρίζεις, αυτά που πραγματικά μας ικανοποιούν είναι δωρεάν και δεν πωλούνται: η αγάπη, το γέλιο, η φιλία ή η πίστη σε κάτι που σε παθιάζει.

10) Σταμάτα να ψάχνεις την ευτυχία αποκλειστικά στους άλλους. Κανένας έpωτας και καμία σχέση δεν θα σου φέρει την ευτυχία στο πιάτο, αν δεν είσαι ευχαριστημένος με τον εαυτό σου. Προσπάθησε να φέρεις τη σταθερότητα στη δική σου ζωή πριν προσπαθήσεις να την μοιραστείς με κάποιον άλλο.

11) Σταμάτα να μένεις άπραγος. Με το να αναλώνεσαι σε σκέψεις σίγουρα θα δημιουργήσεις προβλήματα που δεν υπήρχαν στην αρχή. Αξιολόγησε τις καταστάσεις και ανάλαβε αποφασιστική δράση. Δεν μπορείς να αλλάξεις αυτό που αρνείσαι να αντιμετωπίσεις. Το να κάνεις προόδους εμπεριέχει κινδύνους. Δεν μπορείς να φθάσεις στο δεύτερο όροφο αν τα πόδια σου είναι ακόμα στον πρώτο.

12) Σταμάτα να σκέφτεσαι ότι δεν είσαι έτοιμος. Κανένας δεν αισθάνεται ποτέ 100% έτοιμος όταν παρουσιάστηκε μια ευκαιρία. Γιατί οι πιο μεγάλες ευκαιρίες στην ζωή, μάς ωθούν να αναπτυχθούμε πέρα από «τις ασφαλείς περιοχές μας», που σημαίνει ότι δεν θα αισθανθούμε τελείως ασφαλείς στην αρχή.

13)Σταμάτα να εμπλέκεσαι σε σχέσεις για τους λάθος λόγους. Είναι καλύτερα να είσαι μόνος, από το να είσαι με μια λάθος παρέα. Δεν υπάρχει ανάγκη να βιαστείς. Αν κάτι είναι γραφτό να συμβεί θα συμβεί τη σωστή στιγμή, με το σωστό άτομο και για τον καλύτερο λόγο. Είναι προτιμότερο ο έpωτας να έρχεται όταν είσαι έτοιμος, όχι όταν είσαι μόνος.

14) Σταμάτα να απορρίπτεις καινούργιες σχέσεις, επειδή οι παλιές δεν πέτυχαν. Στη ζωή θα αντιληφθείς ότι υπάρχει κάποιος λόγος για τον καθένα που συναντάς. Κάποιοι θα σε δοκιμάσουν, κάποιοι άλλοι θα σε χρησιμοποιήσουν και μερικοί θα σε διδάξουν. Αλλά το πιο σημαντικό, κάποιοι θα σου βγάλουν το καλύτερο εαυτό σου.

15) Σταμάτα να ανταγωνίζεσαι τους άλλους – Μην ανησυχείς για όσα οι άλλοι καταφέρνουν καλύτερα από εσένα. Συγκεντρώσου στο να καταρρίπτεις τα δικά σου ρεκόρ κάθε φορά. Η επιτυχία είναι μια μάχη ανάμεσα σε σένα και στον εαυτό σου.

16) Σταμάτα να ζηλεύεις τους άλλους. Με το να ζηλεύεις αναλώνεσαι στο να απαριθμείς τα χαρίσματα των άλλων, αντί για τα δικά σου. Ρώτησε τον εαυτό σου το εξής: «Υπάρχει κάτι που διαθέτω και το οποίο ο καθένας θα ήθελε να έχει»

17) Σταμάτα να παραπονιέσαι και να αισθάνεσαι θύμα. Της ζωής οι «ζαριές» ρίχνονται για κάποιο λόγο, για να στρέψουν την πορεία σου σε μια κατεύθυνση που σου ταιριάζει. Μπορεί να μη το αντιληφθείς τη στιγμή που γίνεται και να είναι δύσκολο για σένα. Στο τέλος θα δεις ότι σε οδήγησαν σε ένα καλύτερο μέρος, σε έκαναν καλύτερο άνθρωπο, με μεγαλύτερη γνώση.

18) Σταμάτα να κρατάς κακίες. Μη ζεις με το μίσος στην καρδιά σου. Γιατί έτσι θα καταλήξεις να πληγώνεις τον εαυτό σου περισσότερο από τους ανθρώπους που μισείς. Συγχώρεση δεν είναι να πείς: «δεν πειράζει για ό,τι μου έκανες». Συγχώρεση είναι να πεις: «δεν πρόκειται να αφήσω αυτό που μου έκανες να χαλάσει την ευτυχία μου». Συγχώρεση είναι να το ξεπεράσεις και να βρεις τη γαλήνη. Επίσης η συγχώρεση ισχύει και για σένα. Συγχώρεσε το εαυτό σου, πήγαινε παρακάτω και προσπάθησε να τα καταφέρεις καλύτερα την επόμενη φορά.

19) Σταμάτα να επιτρέπεις στους άλλους να σε κατεβάζουν στο δικό τους επίπεδο. Αρνήσου να χαμηλώσεις το δικό σου επίπεδο για να διευκολύνεις αυτούς που αρνούνται να ανεβάσουν τα δικό τους.

20.) Σταμάτα να σπαταλάς χρόνο εξηγώντας στους άλλους τις προθέσεις σου και αυτό που είσαι. Οι φίλοι σου δεν το χρειάζονται και οι εχθροί σου δε θα σε πιστέψουν έτσι και αλλιώς. Απλά κάνε αυτό που θεωρείς ότι είναι σωστό.

21) Σταμάτα να επαναλαμβάνεις τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά χωρίς ένα διάλειμμα. Ο κατάλληλος χρόνος να πάρεις μια βαθειά ανάσα είναι ακριβώς όταν δεν προλαβαίνεις. Μερικές φορές χρειάζεται να δεις τα πράγματα από απόσταση, για να τα δεις πιο καθαρά

22) Σταμάτα να παραβλέπεις την ομορφιά στα «ασήμαντα». Απόλαυσε τις μικροχαρές γιατί μια μέρα ίσωςκοιτάξεις πίσω και ανακαλύψεις ότι ήταν τελικά μεγάλες χαρές. Το καλύτερο κομμάτι της ζωής σου θα είναι οι μικρές, ξέγνοιαστες στιγμές που πέρασες χαμογελώντας με κάποιον που είναι σημαντικός για σένα.

23) Σταμάτα να κυνηγάς την τελειότητα. Στη ζωή δεν ανταμείβονται οι τελειομανείς, ανταμείβονται όσοι ολοκληρώνουν τα πράγματα.

24 ) Σταμάτα να ακολουθείς τον εύκολο δρόμο. Η ζωή δεν είναι εύκολη, ειδικά αν σχεδιάζεις κάτι σημαντικό. Μη παίρνεις τον εύκολο δρόμο. Πάρε τον κατάλληλο δρόμο ακόμα κι αν σου κοστίσει.

25) Σταμάτα να συμπεριφέρεσαι σαν όλα να ‘ναι μια χαρά, ενώ δεν είναι. Είναι φυσικό κάποιες φορές να νιώθεις ότι καταρρέεις. Δεν χρειάζεται πάντα να προσποιείσαι ότι είσαι δυνατός και δεν υπάρχει ανάγκη να αποδεικνύεις διαρκώς ότι όλα πάνε καλά. Ούτε πρέπει να σε απασχολεί τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι.Δώσε στον εαυτό σου το περιθώριο να θυμώσει, να κλάψει και να ξεσπάσει. Είναι υγιές.

26) Σταμάτα να κατηγορείς τους άλλους για τα προβλήματά σου. Ο βαθμός που μπορείς να επιτύχεις τους στόχους σου, εξαρτάται από το βαθμό που μπορείς να αναλάβεις τις ανάλογες ευθύνες. Όταν κατηγορείς άλλους για ό,τι σου συμβαίνει, αρνείσαι την ευθύνη, ενώ δίνεις στους άλλους δύναμη πάνω στη δική σου ζωή.

27) Σταμάτα να προσπαθείς να είσαι εύκαιρος για όλους. Είναι αδύνατο να το κάνεις αυτό και αν το προσπαθείς θα σε εξαντλήσει. Αλλά το να κάνεις ένα άτομο να χαμογελάσει, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Ίσως όχι όλο τον κόσμο, αλλά τον δικό του κόσμο. Γι αυτό εστίασε την προσοχή σου. Μην κοιτάς παντού.

28) Σταμάτα να ανησυχείς τόσο πολύ. Η ανησυχία δεν θα αφαιρέσει τα βάρη από το αύριο, σίγουρα όμως θα στερήσει τη χαρά απ’ το σήμερα. Αναρωτήσου αν το γεγονός αυτό θα έχει σημασία σε 1, σε 3 ή σε 5 χρόνια. Αν όχι, τότε δεν αξίζει να ανησυχείς για αυτό.

29) Σταμάτα να εστιάζεις σε ό,τι δεν θέλεις να συμβεί. Εστίασε σε ό,τι θέλεις να συμβεί. Η θετική σκέψη βρίσκεται στην απαρχή κάθε μεγάλης επιτυχημένης ιστορίας. Αν ξυπνάς κάθε πρωί με την σκέψη ότι κάτι υπέροχο θα συμβεί στη ζωή σου σήμερα, και δώσεις πολύ προσοχή, συχνά θα διαπιστώσειςότι μπορεί να συμβεί.

30) Σταμάτα να είσαι αγνώμων. Ανεξάρτητα του πόσο καλά ή κακά σου πάνε τα πράγματα, μπορείς να αισθάνεσαι ευγνώμων για τη ζωή σου. Κάποιοι, κάπου αλλού, παλεύουν απεγνωσμένα για τη δική τους ζωή. Αντί να σκέφτεσαι λοιπόν για αυτά που δεν έχεις, προσπάθησε να σκεφτείς αυτά που έχεις και που κάποιοι άλλοι στερούνται.

Από τη Νέτη Φίλια

Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, Γνωσιακή – Συμπεριφορική Θεραπεία

Πηγή:  k-mag.gr

Τα 8 μαθήματα που παίρνουμε από τα λάθη μας

ΝΙΤΣΕ: 5 βήματα για την αυτοεκτίμηση

Τα ίδια λάθη να μην κάνεις

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει