5 διάσημοι άνθρωποι που δεν τα κατάφεραν με την πρώτη

by admin
615 views

Ιστορίες με πείσμα και δόξα

Κάποιες φορές χρησιμοποιούμε τη φράση «ο επιμένων νικά» χωρίς πραγματικά να αξιολογούμε τη σημασία της. Στην πραγματικότητα κρύβει μια μεγάλη αλήθεια που δεν πρέπει να την παραβλέπουμε. Από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σημαντικά κατορθώματα χρειάζεται κάποιες φορές να επιμείνεις για να πετύχεις. Ή τουλάχιστον να πιστέψεις πως όντως έχεις τη δυνατότητα να κάνεις τη διαφορά ακόμα κι αν οι αρχικές σου προσπάθειες δεν είναι και τόσο πετυχημένες.

Αν νομίζετε ότι οι άνθρωποι που άλλαξαν με τον τρόπο του ο καθένας την Τέχνη, τον Πολιτισμό, την Τεχνολογία και ένα σωρό άλλους τομείς της ζωής μας, τα κατάφεραν με τη μια, τότε θα απογοητευτείτε. Ή μάλλον θα ενθουσιαστείτε!

Salvador Dali

Ο πασίγνωστος ζωγράφος του οποίου το πλήρες όνομα ήταν Salvador Felip Jacint Dalí Domènech, ανήκε σε μια οικονομικά ευκατάστατη οικογένεια, μόνο που ο πατέρας του (δικηγόρος και συμβολαιογράφος της εποχής) δεν ήταν καθόλου ενθουσιασμένος με τις ικανότητες που έδειχνε ο μικρός Salvador. Ευτυχώς η μητέρα του δεν είχε την ίδια άποψη και με τη δική της υποστήριξη άρχισε να παρακολουθεί τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στη Δημοτική Σχολή σχεδίου της πόλης Φιγέρες όπου ζούσε.

Όταν σε ηλικία 17 ετών έχασε τη μητέρα από καρκίνο, έφυγε για τη Μαδρίτη όπου και ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ακαδημία των Τεχνών. Εκείνη την περίοδο αρχίζει να ασχολείται με τον κυβισμό και κάνει τις πρώτες του επαφές με το κίνημα του ντανταΐσμου, το οποίο έχει επηρεάσει σημαντικά το έργο του. Ωστόσο, η ριζοσπαστική του οπτική οδηγεί στην αποβολή του από την Ακαδημία λίγο πριν από τις τελικές εξετάσεις ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι κανένας από τους καθηγητές του δεν είναι άξιος να τον κρίνει! Και ίσως σε ένα βαθμό τελικά να είχε δίκιο αφού τη συνέχεια την γνωρίζουμε όλοι. Κι αν δεν είναι η ιστορία του γνωστή, τουλάχιστον είναι γνωστό ότι τα έργα του άλλαξαν την Τέχνη και εκείνος αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς ζωγράφους του 20ου αιώνα.

Έλλη Λαμπέτη

Το πραγματικό της όνομα ήταν Έλλη Λούκου και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και το παίξιμό της έγραψε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου. Ωστόσο, η Λαμπέτη έπρεπε να επιμείνει για να γίνει αυτό που ξέρουμε σήμερα. Το 1941 έδωσε εξετάσεις έπειτα από παρότρυνση του θείου της και απέτυχε τόσο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου όσο και στη σχολή Κοτοπούλη γιατί θεωρήθηκε ότι δεν είχε αρκετό ταλέντο.

Ευτυχώς, η ίδια η Μαρίκα Κοτοπούλη της έδωσε μια ευκαιρία και την έκανε δεκτή στη σχολή της. Εκείνη άλλαξε το επώνυμό της από Λούκου σε Λαμπέτη, όταν διάβασε το βιβλίο “Αστραπόγιαννος” του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και έκανε την πρώτη της θεατρική εμφάνιση το 1942 στο έργο “Η Χάνελε πάει στον Παράδεισο” του Γκέρχαρτ Χάουπτμαν. Λίγο μετά το ντεμπούτο της στο θέατρο, το 1943 γνώρισε τον Θ. Σγουρδέλη, διπλωμάτη και ποιητή που ζούσε μόνιμα στη Γαλλία και βρέθηκε στην Ελλάδα λόγω του πολέμου.

Παρ’ ότι η σχέση τους κράτησε μόλις 2 χρόνια υπήρξε ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής της. Εκείνος έγραψε για χάρη της μια ποιητική συλλογή με τίτλο “Ατέρμονη πορεία προς τον ήλιο”, αλλά την απομάκρυνε από το θέατρο και προσπάθησε να τη στρέψει στη ζωγραφική.

Η Έλλη Λαμπέτη δεν άφησε τον αγαπημένο της να την κρατήσει μακριά από τον στόχο της κι έτσι όταν εκείνος γύρισε στη Γαλλία δεν τον ακολούθησε. Η συνεργασία της με το Θέατρο Τέχνης το διάστημα ’46-’48 είναι αυτή που την καθιέρωσε ως εξαίρετη ηθοποιό και ανάμεσα στις ερμηνείες που ξεχώρισαν ήταν στον “Γυάλινο κόσμο”, στην “Αντιγόνη” και στο πρώτο ανέβασμα του “Ματωμένου Γάμου” στην Ελλάδα, παράσταση για την οποία έγραψε τη γνωστή πλέον μουσική ο Μάνος Χατζηδάκις. Η “ατάλαντη” Έλλη Λαμπέτη είχε ήδη καταφέρει να μείνει αξέχαστη!

Steve Jobs

Ο Στίβεν Πωλ Τζομπς συνέδεσε το όνομά του με τον χώρο της τεχνολογίας, ως ένας εκ των δύο συνιδρυτών, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Apple. Δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους οραματιστές των υπολογιστών και θεωρείται ο άνθρωπος που άλλαξε ακόμα και τον τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία, αφού υπήρξε από τους πρώτους που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή.

Ο Στηβ Τζομπς στην αρχή της καριέρας του, το 1986 ίδρυσε την εταιρεία NeXT, η οποία αρχικά επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ακριβών υπολογιστών/σταθμών εργασίας. Το εγχείρημα απέτυχε εμπορικά αλλά ο Τζομπς επέμεινε…

Η εταιρία συνέχισε πουλώντας το λειτουργικό της NeXTSTEP ώσπου κάποια στιγμή αγοράστηκε από την Apple το 1996 και το NeXTSTEP αποτέλεσε τη βάση για το λειτουργικό σύστημα MAC OS X. Με την αγορά της NeXT, ο Τζομπς έγινε αρχικά interim CEO της Apple και αργότερα CEO και πρόεδρος του ΔΣ, θέση που διατήρησε μέχρι τον θάνατό του. Αν ο Στήβεν Τζομπς τα είχε παρατήσει απογοητευμένος από την πρώτη του εμπορική αποτυχία, τότε μάλλον η ζωή μας θα ήταν λίγο διαφορετική. Κι αν όχι η ζωή μας, τα κινητά μας σίγουρα θα ήταν αλλιώς…

Oprah Winfrey

Η Όπρα Γουίνφρεϊ είναι γνωστή για την πολυβραβευμένη εκπομπή τοκ σόου με τίτλο “The Oprah Winfrey Show”. Η εκπομπή προβάλλονταν από το 1986 έως το 2011 και κατάφερε να φτάσει την υψηλότερη τηλεθέαση σε εκπομπή αυτού είδους. Απ’ την άλλη, η Γουίνφρεϊ έχει ανακηρυχθεί η πλουσιότερη Αφρο-Αμερικανίδα του 20ου αιώνα καθώς και η μεγαλύτερη έγχρωμη φιλάνθρωπος της Αμερικανικής ιστορίας!

Η αρχή της καριέρας της όμως δεν ήταν τόσο εύκολη. Η πρώτη της δουλειά ήταν στην τηλεόραση της Βαλτιμόρης όπου δούλεψε ως συμπαρουσιάστρια στα νέα των 6. Κάποια μέρα, ο γενικός διευθυντής της είπε ότι θα φύγει από αυτή τη θέση και παρ’ ότι δεν της το ομολόγησε τότε, ο λόγος ήταν ότι έδειχνε να δένεται με τους καλεσμένους συναισθηματικά. Η Γουίνφρεϊ που τότε ήταν μόλις 22 χρονών, όχι απλώς δεν το έβαλε κάτω αλλά αντίθετα χρησιμοποίησε αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό για να κάνει την πιο επιτυχημένη εκπομπή τοκ σόου στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης.

Η ίδια αφηγείται ότι η Βαλτιμόρη άλλαξε τη ζωής της αλλά και τον τρόπο που έβλεπε την τηλεόραση ως μέσο. Και η ιστορία δείχνει ότι μερικές φορές η απόρριψη μπορεί να οδηγήσει στην πιο θετική εξέλιξη. Τουλάχιστον η Όπρα Γουίνφρεϊ αυτό κατάφερε αφού η καριέρα της την έκανε να θεωρείται ως η γυναίκα με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Ο διευθυντής της Τηλεόρασης στη Βαλτιμόρη πως να νιώθει γι’ αυτό άραγε;

Marilyn Monroe

Τι να πει κανείς για την Μέριλιν Μονρό και να είναι αρκετό; Ηθοποιός, sex symbol και μια πολύ ευαίσθητη προσωπικότητα που άλλαξε τον χώρο του κινηματογράφου στη δεκαετία του ’50. Μια γυναίκα που μεγάλωσε σε ανάδοχες οικογένειες, υπέστη σεξουαλική κακοποίηση αρκετές φορές ως μικρό κορίτσι και τελικά αυτοκτόνησε από υπερβολική δόση ναρκωτικών σε ηλικία 36 ετών.

Παρόλα αυτά τα στίγμα που άφησε μέσα από την σύντομη ζωή της ήταν τόσο ισχυρό που μετά από τόσα χρόνια αποτελεί ακόμα άπιαστο σύμβολο και μοναδική προσωπικότητα. Στην αρχή της καριέρας της κι ενώ προσπαθούσε να μπει στο χώρο του σινεμά, η Columbia Pictures της είπε ότι δεν έχει αρκετό ταλέντο για να γίνει ηθοποιός ενώ τα πρακτορεία μοντέλων της πρότειναν τη θέση της γραμματέως επειδή δεν ήταν αρκετά όμορφη!

Ευτυχώς η Norma Jeane Mortenson, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, δεν τα παράτησε και παρ΄ότι ποτέ δεν πίστεψε αρκετά στις υποκριτικές της ικανότητες κατάφερε να κερδίσει μια θέση στο χώρο του αμερικανικού σινεμά τέτοια, που ακόμα δεν έχει βρεθεί αντίστοιχη γυναίκα να σταθεί δίπλα στη δική της λάμψη! (Πηγή

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει