5 Μαθήματα από τον Κορωνοϊό

by admin
1,3K views
5 Μαθήματα από τον Κορωνοϊό

Μερικές φορές, για να κάνεις μια όμορφη αλλαγή χρειάζεται να τα βρεις σκούρα. 

Κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσει τις κοινωνίες μας η κρίση του κορωνοϊού. Σίγουρα έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας εδώ και κάποιες εβδομάδες. Μας έχει δώσει πολύ χρόνο να τον περάσουμε με τον εαυτό μας. Χρόνο να βαρεθούμε, να στοχαστούμε, αλλά και να γίνουμε δημιουργικοί. Ας δούμε τι οφέλη μας έχει προσφέρει η κοινωνική απομόνωση. 

  1. Εκτιμήσαμε τις «ταπεινές» εργασίες 

Οδοκαθαριστές, υπάλληλοι σε super markets, πωλητές τροφίμων, νοσηλευτές. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή έκθεσης στον ιό. Η προσφορά τους είναι αξιέπαινη. Τώρα περισσότερο από ποτέ συνειδητοποιούμε πόσοι πολύτιμοι είναι για όλους. 

  1. Περνάμε χρόνο με την οικογένεια

Αλήθεια, πόσο χρόνο περνούσαμε με τους δικούς μας πριν την καραντίνα; Ήταν πάντα μέσα στο σπίτι, αλλά πόσο συχνά όντως τους βλέπαμε; Μιλούσαμε μαζί τους; Η απομόνωση μας κάνει να εκτιμούμε την ανθρώπινη συντροφιά.

  1. Διαβάζουμε βιβλία

Η ζωή μας είναι τόσο έντονη που οι περισσότεροι σπάνια βρίσκουμε χρόνο για κάτι τόσο ήρεμο, όπως το να διαβάζουμε. Κρίμα, γιατί με ένα καλό βιβλίο μόνο κερδισμένος βγαίνεις. Η καραντίνα είναι ευκαιρία να ακονίσουμε λίγο το μυαλό και να δώσουμε πνοή στη φαντασία μας. Διαβάζοντας.

  1. Εκτιμήσαμε τα απλά πράγματα

Είχαμε την ευκαιρία να δούμε όσα ηλιοβασιλέματα και ανατολές θέλαμε. Πόσα όντως είδαμε; Μπορούσαμε να πάμε έναν περίπατο στη φύση αντί να δούμε Netflix. Το κάναμε όμως; Μπορούσαμε να μιλήσουμε στους ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο. Αλλά μιλούσαμε με μηνύματα στο κινητό. Ίσως τώρα ζούμε μια κρυμμένη ευλογία. Να δούμε την ευτυχία που ήταν δίπλα μας.

  1. Στοχαστήκαμε

Έχουμε φτιάξει τη ζωή μας έτσι, ώστε να μην έχουμε σχεδόν ποτέ χρόνο για σκέψη. Για αναστοχασμό. Πάντα βάζουμε σε προτεραιότητα μια διασκέδαση, μια κοινωνική υποχρέωση. Μια υπεκφυγή. Τώρα όμως, οι περισπασμοί στερεύουν. Και μένουμε μόνοι με τις σκέψεις, τους φόβους μας. Την αγωνία μας για το τι θα μας ξημερώσει. Ίσως τώρα είναι μια μοναδική ευκαιρία να αξιολογήσουμε τη ζωή μας βαθιά. Χωρίς υπεκφυγές. (Πηγή: bigthink.com, Μετάφραση-Απόδοση: philosophyreturns.gr)
Γραφτείτε στο εβδομαδιαίο μας newsletter για να μη χάνετε τις δημοσιεύσεις μας


powered by moosend

Δείτε επίσης:

Κορωνοϊός. Μπορεί η φιλοσοφία να μας βοηθήσει την ώρα της κρίσης;

Η πανδημία που οδήγησε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στην παρακμή

Πώς να επιβιώσεις την καραντίνα

Πώς να σταματήσεις να αγγίζεις το πρόσωπό σου όλη την ώρα

Η ψυχολογία της καραντίνας

 

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει