Πώς να σταματήσεις να αγγίζεις το πρόσωπό σου όλη την ώρα

by admin
3,7K views
Πώς να σταματήσεις να αγγίζεις το πρόσωπό σου όλη την ώρα

Οι άνθρωποι έχουμε την παράξενη συνήθεια να αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο COVID-19, αλλά και τόσες άλλες ασθένειες μας απειλούν καθημερινά. Γιατί όμως το κάνουμε;

Αρχικά, είναι μια καθαρά ανθρώπινη συνήθεια. Ελάχιστα ζώα αγγίζουν το πρόσωπό τους, και συνήθως το κάνουν για πρακτικούς λόγους (όπως να διώξουν έντομα). Αλλά για εμάς είναι τόσο δεδομένο, που το κάνουμε ασυνείδητα. Τα πιο συνηθισμένα σημεία είναι στο πιγούνι, στην περιοχή γύρω από το στόμα, τα μάτια και τη μύτη. Κατά μέσο όρο 23 αγγίγματα την ώρα.

Για ασθένειες όπως ο κορωνοϊός, αυτό είναι η τέλεια συνταγή ταχείας μετάδοσης. Τα δάχτυλά μας μαζεύουν ό,τι μικρόβιο, βακτήριο και ιό κυκλοφορεί, και το φέρνουν στα πιο επικίνδυνα μέρη του σώματός μας.

Γιατί αυτή η παράξενη και επικίνδυνη συνήθεια;

Κατά τον Martin Grunwald, ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο του Leipzig, είναι μια θεμελιώδης συμπεριφορά του είδους μας. Είναι κινήσεις που δεν εξυπηρετούν την επικοινωνία, αλλά μάλλον εσωτερικούς μηχανισμούς. Γίνονται ασυνείδητα. Έχουν σημαντικό ρόλο σε γνωστικές και συναισθηματικές διαδικασίες του οργανισμού μας.

Κάθε φορά που αγγίζεις το πρόσωπό σου, ενεργοποιείται ένας μηχανισμός συναισθηματικού μασάζ. Απελευθερώνεται η ορμόνη οξυτοκίνη, υπεύθυνη για την ψυχική χαλάρωση και τη μείωση του άγχους. Άλλες φορές, το άγγισμα του προσώπου λειτουργεί σαν τις κουρτίνες του θεάτρου. Υποσυνείδητα νιώθεις ότι τα χέρια σου προστατεύουν τις αισθήσεις από ένα συγκλονιστικό δράμα που εκτυλίσσεται μπροστά σου. Άλλοι ερευνητές θεωρούν ότι το άγγιγμα του προσώπου είναι τρόπος να ελέγξεις τα συναισθήματα και την προσοχή σου.

Πώς κόβεις αυτή τη συνήθεια;

Οι ειδικοί μας λένε ότι δεν κόβεται. Όσο επικίνδυνη κι αν είναι, στην καλύτερη περίπτωση απλά περιορίζεται – ακριβώς επειδή είναι υποσυνείδητη.

Μερικές συμβουλές:

1. Προτίμησε να φοράς γυαλιά. Θα εμποδίσουν κάποια αγγίγματα στα μάτια.

2. Υιοθέτησε συνήθειες για τα χέρια σου που τα εμποδίζουν να κινούνται αχρείαστα, όπως να τα κρατάς ενωμένα μεταξύ τους όταν δεν εργάζονται.

3. Βρες τρόπους να τα κρατήσεις απασχολημένα, για παράδειγμα με αγχολυτικά μπαλάκια, κομπολόγια… Αυτά τα αντικείμενα πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά.

4. Ψάξε τις βαθύτερες αιτίες που σε κάνουν να αγγίζεις το πρόσωπο υπό ορισμένες συνθήκες.

5. Αν δε μπορείς να αντισταθείς, προτίμησε να αγγίξεις το πρόσωπο με τον ώμο σου, όχι με τα δάχτυλα.

Πηγή: bbc.com, Μετάφραση-Απόδοση: philosophyreturns.gr

Γραφτείτε στο εβδομαδιαίο μας newsletter για να μη χάνετε τις δημοσιεύσεις μας


powered by moosend

Δείτε επίσης:

Η ψυχολογία της καραντίνας

Πώς να αποφύγεις τη μαζική υστερία του κορωνοϊού

Κορωνοϊός. Μπορεί η φιλοσοφία να μας βοηθήσει την ώρα της κρίσης;

Μην αφήσετε τον κορωνοϊό να σπείρει πανικό στην κοινωνία, λένε ψυχολόγοι

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει