Η θεμελιώδης ιδέα στη σύγχρονη κοινωνία είναι ότι όλοι πρέπει να αγωνιστούμε για περισσότερα. Μπορείτε να το δείτε παντού, από ταινίες, βιβλία, άρθρα, μέχρι τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μιλούν ιδιωτικά.
Γράφει ο Darius Foroux
Συχνά λέμε κάτι σαν, θέλω να είμαι.. πιο έξυπνος, πιο επιτυχημένος, καλύτερος, πιο γρήγορος κ.λπ. Πάντα σκεφτόμαστε κάποια μελλοντική στιγμή που θα έχουμε περισσότερα από ό,τι αναζητούμε. Περισσότερα χρήματα, στάτους, σεβασμό, αγάπη.
Βλέπετε την επιθυμία για περισσότερα και σε πολλές διαφημίσεις. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα είναι μια καμπάνια μάρκετινγκ που διεξήγαγε η Mcdonald’s πριν από μερικά χρόνια με την ονομασία «Αξίζεις περισσότερα». Αφορά το πρωινό τους και προφανώς, ο Micky D πιστεύει ότι όλοι αξίζουμε να έχουμε «πιο αλμυρό, πιο γλυκό». Αλλά δεν φταίνε οι εταιρείες και οι διαφημιστικές εταιρείες. Απλώς μας δίνουν αυτό που θέλουμε.
Πολλοί από εμάς πιστεύουμε πραγματικά ότι η επιθυμία μας για περισσότερα είναι αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους. Όσο περισσότερο προσπαθούμε, τόσο πιο ευτυχισμένοι γινόμαστε – είτε κατά τη διάρκεια της επιδίωξης είτε όταν εκπληρώνουμε τους στόχους μας.
Η τραγωδία είναι ότι η επιθυμία για περισσότερα δεν δημιουργεί ευτυχία αλλά την καταστρέφει. Ο ανθρώπινος νους δεν είναι αυτός που εκτιμά το παρόν. Μόλις καταφέρουμε κάτι, γινόμαστε ανήσυχοι. Πρέπει να πετύχουμε και να έχουμε ακόμα περισσότερα.
Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η Chanel μπορεί να αυξήσει τις τιμές στις τσάντες της κατά σχεδόν 60% χωρίς καμία αντίδραση από τους πελάτες της. Αν θέλουμε κάτι, πρέπει να το έχουμε, ανεξάρτητα από το πόσο κοστίζει ή πόσα πρέπει να θυσιάσουμε. Το μυαλό μας έρχεται πάντα με νέες ιστορίες και λόγους για να προσπαθήσουμε για περισσότερα. Μπορείτε πάντα να αναβαθμίσετε τη ζωή σας, ανεξάρτητα από το πόσο καλή είναι ήδη.
Τι συνέβη με το να είσαι εντάξει με αυτό που έχεις;
Έχω διδαχθεί ότι αν δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις οικονομικά, απλά δεν το αγοράζεις και συνεχίζεις τη ζωή σου. Όταν πήρα το δίπλωμα οδήγησής μου, ήθελα ΚΑΚΩΣ να αγοράσω ένα κουπέ BMW σειράς 3, αλλά δεν είχα τα χρήματα. Οι γονείς μου δεν μπορούσαν να με υποστηρίξουν οικονομικά, ούτε ήθελαν, έτσι αγόρασα ένα παλιό Peugeot 106. Ήταν παλιό και κατεστραμμένο. Τοποθέτησα ένα νέο cd-player στο αυτοκίνητο, αλλά το τυπικό ηχοσύστημα έπαιζε τόσο κακή μουσική που ακουγόταν σαν να προερχόταν κατευθείαν από ένα γραμμόφωνο της δεκαετίας του 1930. Αλλά το αυτοκίνητο μού έδωσε ελευθερία. Δεν χρειαζόταν πια να πάρω το ποδήλατο ή το λεωφορείο για το σχολείο. Ήταν αρκετά καλό για μένα. Και πήρα επίσης ένα σημαντικό μάθημα για τις σχέσεις και τους ανθρώπους.
Ο κύριος λόγος που ήθελα αυτή τη BMW ήταν να εντυπωσιάσω τους άλλους. Νόμιζα ότι θα ήμουν cool και τα κορίτσια θα ήθελαν να βγουν ραντεβού λόγω ενός αυτοκινήτου. Αλλά όταν απέκτησα μια κοπέλα λίγο αφότου αγόρασα το αυτοκίνητό μου, μου είπε: «Καμία δεν δίνει σημασία στο αυτοκίνητό σου αν είσαι καθίκι».
Χρόνια αργότερα, καθώς άρχισα να ασχολούμαι πιο σοβαρά με τη φιλοσοφία, έμαθα ότι είναι μια πανάρχαια έννοια. Ένας από τους πρώτους φιλοσόφους, ο Ηράκλειτος, που έζησε στην Έφεσο πριν από περίπου 2500 χρόνια, είπε:
«Απλώς να έχετε κατά νου: όσο περισσότερο εκτιμούμε τα πράγματα που είναι εκτός του ελέγχου μας, τόσο λιγότερο έλεγχο έχουμε».
Μας υπενθυμίζει ότι όσο περισσότερο εκτιμάς τα εξωτερικά πράγματα, τόσο λιγότερο εκτιμάς τον εαυτό σου. Χαίρομαι που έμαθα αυτά τα πράγματα σε νεαρή ηλικία. Γιατί κατάλαβα ότι μπορείς να είσαι ευτυχισμένος ακόμα κι αν δεν έχεις όλα όσα θέλεις.
Αλλά αυτές τις μέρες, όταν δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά κάτι, απλά δανειζόμαστε χρήματα ή βρίσκουμε άλλη δουλειά. Απλώς χρεωθείτε ή θυσιάσετε τον χρόνο και την ενέργειά σας για να μπορέσετε να αγοράσετε κάτι.
Πώς η αρχαία σοφία μπορεί να σας βοηθήσει να λαχταράτε λιγότερα
Η φιλοσοφία του στωικισμού είναι εξαιρετική για να ξεπεράσουμε τη φυσική μας επιθυμία να κάνουμε και να αποκτήσουμε περισσότερα. Ο Σενέκας, ο Στωικός φιλόσοφος που είχε από πρώτο χέρι εμπειρία με το να είναι πλούσιος, είχε μια σταθερή πεποίθηση για την επιθυμία για περισσότερα. Είπε:
«Δεν είναι ότι ο άνθρωπος έχει πολύ λίγα, αλλά αυτός που λαχταρά περισσότερα, που είναι φτωχός».
Η ιδέα είναι ότι ο πραγματικός πλούτος σημαίνει ότι τα πάτε καλά με τη ζωή όπως είναι. Ανεξάρτητα από το πόσα υπάρχοντα έχετε, θα είναι αρκετά. Αλλά αυτό είναι δύσκολο να το καταφέρει κανείς γιατί είμαστε όλοι τόσο ανήσυχοι. Όταν ενδίδουμε στις επιθυμίες μας, καταλήγουμε να λαχταρούμε περισσότερα. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσετε αυτόν τον επιφανειακό τρόπο ζωής είναι να εργάζεστε συνεχώς για τα θέλω σας. Δεν μπορείτε να αποτρέψετε τον εαυτό σας από το να σας προκαλούν ορισμένες επιθυμίες.
Αυτό κάνει ο ανθρώπινος νους. Όταν βλέπετε κάποιον με μια επιθυμητή καριέρα, το μυαλό σας μπορεί να υποβαθμίσει τη δική σας και να πει: «Ίσως πρέπει να αλλάξετε δουλειά». Η αλήθεια είναι ότι περισσότερα πράγματα δεν θα σε κάνουν πιο ευτυχισμένο. Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι οτιδήποτε πέρα από το να έχεις αρκετά μπορεί μόνο να καταστρέψει την ευτυχία σου. Αυτό συμβαίνει επειδή το κυνήγι των επιθυμιών είναι ένας ατελείωτος φαύλος κύκλος που μπορεί πραγματικά να σας βλάψει.
Στο πνεύμα ενός άλλου Στωικού, του Επίκτητου, ο οποίος είπε ότι «ο πλούτος δεν συνίσταται στο να έχεις πολλά υπάρχοντα, αλλά στο να έχεις λίγα “θέλω”», ας δούμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι έχουμε λίγα θέλω.
1. Πείτε σε κάποιον ότι είστε ευγνώμονες:
Αυτή είναι μια πιο αποτελεσματική στρατηγική από το να την κρατάτε για τον εαυτό σας. Όταν σκέφτεστε μόνο τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες, το αίσθημα της ευγνωμοσύνης σχεδόν δεν κολλάει. Αλλά όταν λέτε σε κάποιον ότι είστε ευγνώμονες για τη σχέση που έχετε, είτε πρόκειται για φιλία, ειδύλλιο ή σε επαγγελματικό περιβάλλον, κάνετε επίσης τους άλλους να αισθάνονται καλά. Μπορείτε επίσης να πείτε στους άλλους πόσο ευγνώμονες είστε για οτιδήποτε άλλο στη ζωή σας. Οι άνθρωποι που είναι ευγνώμονες συνήθως δεν έχουν την επιθυμία να αλλάξουν τίποτα επειδή εκτιμούν αυτό που έχουν.
2. Να έχετε ένα σχέδιο Β και Γ:
Όταν νομίζετε ότι χρειάζεστε κάτι, εξαρτάστε από αυτό το πράγμα. Ας υποθέσουμε ότι πιστεύετε ότι πρέπει να πάρετε μια προαγωγή ή μια νέα δουλειά, ταυτίζετε την αυτοεκτίμησή σας με αυτήν τη δουλειά. Αλλά όπως γνώριζαν οι Στωικοί, σχεδόν ποτέ δεν παίρνουμε αυτό που θέλουμε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε πολλαπλά εφεδρικά σχέδια. Ποτέ μην βασίζεστε σε μια μεμονωμένη δουλειά, άτομο, στόχο και ούτω καθεξής. Εάν κάτι δεν λειτουργεί, προχωρήστε σε κάτι άλλο. Η κίνηση θα σας κρατήσει ενεργό. Και ένα δραστήριο άτομο είναι λιγότερο επιρρεπές στο να επιθυμεί περιττά πράγματα.
3. Κάντε πράγματα που πραγματικά απολαμβάνετε:
Αυτό ακούγεται προφανές, αλλά πόσο συχνά κάνετε πράγματα που δεν σας αρέσουν; Εάν έχετε μια δουλειά που δεν σας αρέσει, ξοδεύετε σε αυτήν τον περισσότερο χρόνο σας. Δεν είναι καλή κατάσταση. Βελτιστοποιήστε τη ζωή σας για εσωτερική ικανοποίηση. Βρείτε χαρά σε αυτό που κάνετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κυνηγάτε την ευχαρίστηση. Μπορείτε επίσης να έχετε μια αίσθηση εσωτερικής ικανοποίησης όταν κάνετε μια δουλειά καλά. Δεν έχει σημασία τι δουλειά είναι.
4. Ζήστε απλά: Όλοι συνηθίζουμε τα πάντα:
Όταν αναβαθμίζεις τον τρόπο ζωής σου, το συνηθίζεις και οτιδήποτε λιγότερο από αυτό που έχεις θα το νιώθεις σαν βασανιστήριο. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τον κινούμενο διάδρομο της ηδονής είναι να μην ανεβείτε ποτέ σε αυτόν. Ζήσε απλά, όσα χρήματα κι αν έχεις.
5. Παραμείνετε σκληροί:
Μπορούμε να κάνουμε τη ζωή τόσο άνετη που να μην χρειάζεται καν να βγούμε από το σπίτι για να ζήσουμε καλά. Μπορείτε να κερδίσετε τα προς το ζην από το σπίτι. Μπορείτε να ασκηθείτε στο σπίτι. Μπορείτε να δυναμώσετε τη θερμοκρασία όταν κάνει κρύο. Μπορείτε να παραγγείλετε όποιο φαγητό σας αρέσει. Αλλά η άνεση σας κάνει μαλθακούς. Και η ζωή είναι δύσκολη. Οπότε είναι καλύτερα να είσαι σκληρός ως άνθρωπος. Ανεβείτε τις σκάλες, συνεχίστε τα σχέδιά σας ακόμα κι αν ο καιρός είναι χάλια, ταξιδέψτε σε κοντινή απόσταση, περπατήστε σε μέρη που μπορείτε και ούτω καθεξής. Αποφύγετε την πιο εύκολη επιλογή. Φυσικά, είναι καλό να εξοικονομήσετε χρόνο. Αλλά όταν το παρακάνεις με την εμμονή της ευκολίας, θυσιάζεις κάτι άλλο που είναι πιο σημαντικό: την εσωτερική σου δύναμη.
Η ευτυχία δεν είναι ένα εξωτερικό γεγονός ή διαδικασία. Είναι ένα υποπροϊόν της καλής ζωής. Όταν προσπαθείς πάντα για περισσότερα, ζεις μια ανήσυχη ζωή. Αυτή δεν είναι μια ζωή ευτυχισμένη. Όταν επιβραδύνεις και εστιάζεις πραγματικά σε πράγματα που σου δίνουν εσωτερική ικανοποίηση, συνειδητοποιείς ότι έχεις ήδη τα πάντα μέσα σου για να είσαι ευτυχισμένος.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.