Αρχαία ελληνική φιλοσοφία: Μακρινές ιδέες ή ένα σύγχρονο εργαλείο;

by admin
1,5K views
Αρχαία ελληνική φιλοσοφία: Μακρινές ιδέες ή ένα σύγχρονο εργαλείο;

Ο Αριστοτέλης θεωρείται ο «πατέρας» της Ψυχολογίας. Η σύγχρονη Ψυχανάλυση στηρίχτηκε στην περί Ψυχής αντίληψη που πρώτος θεμελίωσε ο Αριστοτέλης.

Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση έχει σαν βασικό της εργαλείο τη “μαιευτική” μέθοδο του Σωκράτη, η δε υπαρξιακή θεωρία παίρνει στοιχεία από τους στωικούς φιλοσόφους.

Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι εφάρμοζαν τη φιλοσοφία σαν τρόπο ζωής, ενώ σήμερα οι αρχές της φιλοσοφίας αξιοποιούνται σαν μέθοδος επίλυσης καθημερινών προβλημάτων. Με τον τρόπο που προσεγγίζουν την ανθρώπινη φύση παραμένουν επίκαιρες, καθώς ταιριάζουν στον τρόπο που ορίζει τον εαυτό του ο σύγχρονος άνθρωπος. Είναι αξιοσημείωτο πως η αξία της  φιλοσοφίας έγκειται στο ότι έχει τη δύναμη να συνυφαίνει όλα τα ανοιχτά ερωτηματικά της ζωής και να παράγει σκέψη. Η σκέψη γεννά απαντήσεις και οι απαντήσεις γεννούν ενσυνειδητότητα – αυτογνωσία. Προσεγγίζει τη ζωή όχι επιβάλλοντας τρόπους συμπεριφοράς, αλλά βοηθώντας το μελετητή να ανακαλύψει ο ίδιος την αλήθεια του.

Μέσα από τη διαλεκτική διαμορφώνεται ο τρόπος του σκέπτεσθαι, άρα και του πράττειν.

Με την αξιοποίηση των αρχών της φιλοσοφίας προσεγγίζονται θέματα που σαφώς έχουν σχέση με την ίδια τη Γνώση, αλλά και με το σκοπό και το νόημα της ζωής.

Καθώς ο Άνθρωπος εξελίσσεται, έννοιες και αγαθά όπως η ευζωία, η αυτογνωσία (αυτοσυνειδησία), η ελευθερία δίνουν νόημα στη ζωή και πλουτίζουν το περιεχόμενό της. Η φιλοσοφία συμβάλει στην εξέλιξή μας, καθώς ερμηνεύει και πραγματεύεται όλους τους τομείς της ζωής μας.

Έτσι, αντί να χανόμαστε στην απεραντολογία του σύγχρονου κόσμου μπορούμε να εστιάσουμε στις αλήθειες της φιλοσοφίας, από την προσωκρατική περίοδο ακόμη, και να πάρουμε πλήθος απαντήσεων τόσο για τα σύγχρονα υπαρξιακά ερωτήματα, όσο και για πρακτικά θέματα.

Οι Προσωκρατικοί Φιλόσοφοι προσέγγιζαν τον Άνθρωπο, την καθημερινότητά του και το δικαίωμά του στο «ευ ζην».

Χρησιμοποιούσαν το Πνεύμα τους και συνέθεταν ιδέες, ικανές ακόμα και σήμερα να βελτιώσουν τη  ζωή του προβληματισμένου σύγχρονου άνθρωπου. Παρατηρούσαν τη Φύση, από την οποία έχουμε απομακρυνθεί, και αντλούσαν γνώση, που εφάρμοζαν στη ζωή τους.

Ο Σωκράτης με την «μαιευτική» του μέθοδο προκαλούσε τους συμπολίτες του να επαναστοχασθούν επάνω σε ιδέες και ζητήματα σχετικά με την ηθική, την πολιτική, παροτρύνοντας τους νέους να ασχολούνται και με την εκγύμναση της σκέψης, αναζητώντας το εφικτό.

Η Κυνική φιλοσοφία περιφρονούσε, αμφισβητούσε και καυτηρίαζε τις συμβατικές αξίες του πολιτισμού, την έπαρση και την επίδειξη και πρότεινε έναν απέριττο, απλό τρόπο ζωής.

Στην επικούρεια διδασκαλία θεωρείται «φάρμακο της ψυχής», καθώς υπέρτατο αγαθό για τον άνθρωπο είναι η ευχαρίστηση στη ζωή, με καλλιέργεια του πνεύματος και την άσκηση αρετής, χωρίς έπαρση και αυτοπροβολή.

Στην πορεία των ετών μύθοι, ρήσεις ή έννοιες έφτασαν ως εμάς αλλοιωμένες ή παραχαραγμένες, αλλά η δύναμη των φωτεινών ιδεών και της αλληγορίας, παραμένει ενεργή και γίνεται αρωγός σε μια νέα τέχνη ανακάλυψης, εξέλιξης και υποστήριξης του Εαυτού μας.

Αρχές της φιλοσοφίας

Με τη χρήση των αρχών της φιλοσοφίας, που γίνεται προσιτή στον απλό αναζητητή, ξεφεύγοντας από την ακαδημαϊκή προσέγγιση, έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε με ποιο τρόπο μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα ταλέντα μας, να επιτύχουμε τους στόχους μας και να βιώσουμε ευδαιμονία. Χρησιμοποιούμε τις έννοιες και τις μεθόδους που μας ταιριάζουν, με στόχο να βελτιώσουμε – ενδυναμώσουμε τον εαυτό μας. Βέβαια για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα προϋπόθεση είναι να αποκτήσουμε και να καλλιεργήσουμε τις δεξιότητες της τέχνης του σχετίζεσθαι, αρχικά με τον ίδιο μας τον εαυτό και στη συνέχεια με τον περίγυρό μας.

Χρήσιμ΄ ειδώς ούχ ο πολλά ειδώς σοφός (Σοφός δεν είναι αυτός που ξέρει πολλά, αλλά ατός που ξέρει τα χρήσιμα). Αισχύλος 525-456 π.Χ.

Πηγή: omorfizoi.gr, Συγγραφέας: Αποστολία Βασιλείου

Δείτε περισσότερα:

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ: Η άποψη του φιλοσόφου για τη φιλία

Το τρένο της σοφίας (Μπουκάι)

Η Αποστολή της Φιλοσοφίας

Πώς απαντάς στις προσβολές; Καν’ το όπως ο Θαλής

Ψάξε τις απαντήσεις μέσα σου!

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει