Confucius (Κομφούκιος) – Ταινιοπαρουσίαση

by admin
892 views
9 μαθήματα του Κομφούκιου που θα αλλάξουν την άποψη σας για τη ζωή

Confucius (Κομφούκιος)

Σκηνοθεσία:  Mei Hu

Σενάριο: Khan Chan , Yanjiang He , Qitao Jiang, Mei Hu

Πρωταγωνιστούν: Yun-Fat Chow, Xun Zhou, Jianbin Chen 

6ος αιώνας Π.Χ. Η αρχαία δυναστεία Zhou παρέπαιε. Στο ανάκτορο, οι φεουδάρχες συνωμοτούσαν και φιλονικούσαν πάνω από τα ερείπια της αυτοκρατορίας, ο καθένας τους λαχταρώντας να κυριαρχήσει σε γη και ουρανό. Ήταν η εποχή της δύναμης, του μεγαλείου και της δόξας για την Κίνα. Ήταν εποχή πολέμου, εποχή ηρώων και νέων ιδεών ήταν η περίοδος της Άνθησης της Κίνας. O Κομφούκιος, ή Κονγκ Φούτζι ή Κουνγκ-φου-τζου, διάσημος κινέζος διανοητής και κοινωνικός φιλόσοφος, με τις διδασκαλίες του και την φιλοσοφία του, προσπαθούσε να αλλάξει την καταστροφική πορεία της ιστορικής αυτής περιόδου με μια φιλοσοφία ανώτερη της εποχής της. Οι διδασκαλίες του, όπως διατηρήθηκαν στα Ανάλεκτα, έθεσαν τα θεμέλια πολλών μεταγενέστερων κινέζικων απόψεων για την εκπαίδευση και την συμπεριφορά του ιδανικού άνδρα, πώς ένα τέτοιο άτομο θα πρέπει να ζει τη ζωή του και να αλληλεπιδρά με τους άλλους, και τα σχήματα της κοινωνίας και της διακυβέρνησης στα οποία θα πρέπει να συμμετέχει. 

Είπε ο Διδάσκαλος:

«Στα δεκαπέντε μου κυριεύτηκα απ’ την επιθυμία να μελετήσω, στα τριάντα στάθηκα στα πόδια μου, στα σαράντα δεν είχα πια αμφιβολίες, στα πενήντα γνώριζα την Ουράνια εντολή, στα εξήντα το αυτί μου είχε ασκηθεί να την ακούει, στα εβδομήντα μπορούσα να ακολουθώ ό,τι επιθυμούσε η καρδιά μου, χωρίς να παραβαίνω τους κανόνες».

«Ο άριστος πάνω απ’ όλα θέτει τη δικαιοσύνη. Ο άριστος που είναι γενναίος και δεν είναι δίκαιος θα στασιάσει. Ο μικρός άνθρωπος που είναι γενναίος και δεν είναι δίκαιος, θα κλέψει». 

«Θα ‘θελα να πάψω να μιλώ!» 

«Διδάσκαλε, αν πάψεις να μιλάς, τι θα ‘χουμε εμείς οι μαθητές να μεταδώσουμε;» 

«Μίλησε ποτέ ο Ουρανός; Κι όμως οι τέσσερις εποχές συνεχίζουν την πορεία τους, τα όντα δεν παύουν να γεννιούνται. Μίλησε ποτέ ο Ουρανός;»  

«Όποιος μπορεί να πραγματώνει οπουδήποτε τις Πέντε Αρετές, είναι τέλειος άνθρωπος». «Σεβασμός, γενναιοδωρία, ειλικρίνεια, εξυπνάδα, ευσπλαχνία: Σεβαστικός; Δεν ταπεινώνεσαι. Γενναιόδωρος; Κερδίζεις το πλήθος. Ειλικρινής; Σ’ εμπιστεύονται οι άνθρωποι. Έξυπνος; Επιτυγχάνεις πολλά. Ευσπλαχνικός; Αρκεί αυτό για να ‘χεις στην υπηρεσία σου άλλους». 

“Ο άνδρας με αρετή είναι απαιτητικός με τον εαυτό του, ενώ ο μικρός άνθρωπος είναι απαιτητικός με τους άλλους.”

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει