Παρά τις προσπάθειές μας να είμαστε ανεπηρέαστοι, οι άνθρωποι συχνά κρίνουν τους άλλους με βάση την εξωτερική εμφάνιση.
Στο δικαστήριο, κατηγορούμενοι που είναι πιο ελκυστικοί, συχνά έχουν μικρότερες ποινές από άλλους.
Ασυνείδητα υποθέτουμε ότι οι ελκυστικοί άνθρωποι είναι τόσο καλοί όσο φαίνονται.
Οι άνθρωποι συχνά προσπαθούμε να είμαστε τα λογικά, αμερόληπτα όντα που φιλοδοξούμε να είμαστε. Πολύ συχνά πέφτουμε θύματα γνωστικών προκαταλήψεων, συστημικών λαθών στο συλλογισμό μας, και λαθών στους θεσμούς μας που διαιωνίζουν τα λάθη.
Μια τέτοια περίπτωση που έχει παρατηρηθεί κατ’ επανάληψη είναι το γεγονός ότι οι ελκυστικοί και μη ελκυστικοί άνθρωποι έχουν διαφορετική μεταχείριση στο δικαστήριο.
Η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή στην ομορφιά
Μια μεγάλη έρευνα που μελετά τα εγκλήματα που δικάζονται διαπίστωσε ότι τα πρόστιμα και το ποσό της εγγύησης τείνουν να είναι υψηλότερα για εναγόμενους που θεωρούνται λιγότερο ελκυστικοί από τους γύρω τους. Μια παλαιότερη έρευνα παρείχε παρόμοια ευρήματα για διάφορες ποινές, με τους πιο ελκυστικούς να εκτείνουν λιγότερο χρόνο στη φυλακή. (Ωστόσο, η έρευνα δε βρήκε ότι συνολικά καταδικάζονταν λιγότερο.)
Ένας αριθμός μελετών με προσομοιώσεις δικών που χρησιμοποιούσαν πλασματικούς ενόρκους, διαπίστωσε ότι αυτή η προκατάληψη υπάρχει ακόμα και όταν τα εγκλήματα δεν είναι αληθινά. Μια προσομοίωση βρήκε ότι για το ίδιο ψεύτικο έγκλημα οι ένορκοι έδιναν μεγαλύτερες ποινές στους λιγότερο όμορφους ανθρώπους απ’ ό,τι στους πιο όμορφους. Άλλη έρευνα έδειξε ότι οι ένορκοι ήταν λιγότερο σίγουροι για την ενοχή των ελκυστικών ανθρώπων.
Μερικές έρευνες πάνω σε αυτό το φαινόμενο βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα και για άλλες ασήμαντες λεπτομέρειες που αφορούν αυτούς που κατηγορούνται για εγκλήματα. Μία τέτοια λεπτομέρεια είναι ότι το χαμόγελο κάνει θαύματα για τους ανθρώπους που κατηγορούνται για εγκλήματα: τείνουν να παίρνουν μικρότερες ποινές απ’ ό,τι θα ήταν αναμενόμενο. Άλλη έρευνα βρήκε ότι η έκφραση μετάνοιας- η οποία συχνά είναι άλλο πράγμα από το αίσθημα μετάνοιας- μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο που θα δράσει το ένορκο σώμα.
Ακόμη και στην αρχαία Ελλάδα, η αρχαία ελληνική ιστορία της Φρύνης, της ετέρας, μας λέει ότι οι ένορκοι αποφάσισαν τότε να μην την κρίνουν ένοχη για ασέβεια, με την πρόφαση ότι μία γυναίκα τόσο όμορφη πρέπει να έχει την εύνοια των Θεών.
Γενικά φαίνεται να συνδέουμε την ελκυστικότητα με την αρετή. Αυτή η προκατάληψη κάνει τους ανθρώπους να υποθέτουν ότι οι πιο ελκυστικοί άνθρωποι είναι πιο έξυπνοι, πιο καλοί, πιο κοινωνικοί και πιο ικανοί από τους άσχημους. Ακόμα και τα μωρά φαίνεται να έχουν αυτή την προκατάληψη, και είναι πολύ πιο πιθανό να προσέξουν ελκυστικούς ανθρώπους απ’ ό,τι άλλους.
Έρευνες επίσης δείχνουν- και αυτό δεν είναι έκπληξη- ότι οι ελκυστικοί άνθρωποι είναι πιο δημοφιλείς, βγάζουν περισσότερα χρήματα και έχουν λιγότερο άγχος απ’ ό,τι άλλοι. Οι αιτίες αυτών των ευρημάτων δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί, παρόλο που μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι αυτά τα χαρακτηριστικά τούς επιτρέπουν να κάνουν πιο εύκολα φίλους και να εξασφαλίζουν καλές δουλειές. Η ύπαρξη αυτής της προκατάληψης στον τομέα της εργασίας είναι γνωστή και για κάποιους θεωρείται πρόβλημα.
Μία διεπιστημονική μάτια πάνω σε αυτό το ζήτημα προτείνει ότι η εξήγηση μπορεί να είναι πολύ απλή: οι άνθρωποι συμπεριφέρονται καλύτερα στους ελκυστικούς ανθρώπους γιατί απλώς έλκονται από αυτούς. Η αλλαγή σε αυτή τη συμπεριφορά που έχουν πολλοί άνθρωποι στην παρουσία όμορφων ατόμων συνάδει με τις προβλέψεις της εξελικτικής ψυχολογίας.
Υπάρχει τρόπος να διορθώσουμε αυτή την προκατάληψη;
Κάποιες έρευνες για την εκδήλωση του θέματος αυτού στα δικαστήρια προτείνουν ότι η προκατάληψη μπορεί να ξεπεραστεί εάν οι ένορκοι σκεφτούν βαθύτερα το θέμα της ενοχής, ενώ άλλοι θεωρούν ότι αυτή η μέθοδος είναι αναποτελεσματική.
Η προκατάληψη της ομορφιάς υπάρχει παντού. Στις προσλήψεις, προτείνεται οι εργοδότες να έχουν μία τυπική προσέγγιση με τους ανθρώπους ώστε να δώσουν έμφαση στα σημαντικά πράγματα όπως είναι τα προσόντα και τα τεκμήρια, ενώ ασημαντότητες, όπως η εμφάνιση, να μη λαμβάνονται υπόψη.
Οι άνθρωποι ασυνείδητα υποθέτουν ότι η εμφανίσιμη μερίδα του πληθυσμού είναι τόσο καλή όσο φαίνεται. Αυτή η προκατάληψη είναι καλά ριζωμένη και δύσκολο να εξαφανιστεί. Επομένως, αν πρέπει να παραστείτε σε κάποια δίκη σύντομα, βάλτε τα καλύτερα σας ρούχα. Κι αν είστε ένοχοι, τουλάχιστον φανείτε μετανιωμένοι. Πηγή: bigthink.com