Είναι αυτό το μέλλον των σχέσεων;

by admin
1,7K views

Ένας διαγωνισμός στο Ίντερνετ με δύο ρομπότ προσπαθεί να μιμηθεί ένα ρομαντικό ραντεβουδάκι. Δύο εβδομάδες αργότερα, τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά. 

Όνομα: Κούκι και ΜπλέντερΜποτ

Ηλικία: Δύσκολο να διακρίνω… γύρω στα 25…εκεί μέσα.

Εμφάνιση: Η Κούκι έχει ένα μπλε καρέ μαλλί και φοράει ένα πράσινο αστραφτερό παντελόνι. Ο ΜπλέντερΜποτ είναι γυμνασμένος, φοράει ένα καπέλο του μπέιζμπολ που έχει πάνω τη στάμπα «Κάντε ξανά το Φέισμπουκ δυνατό» («Make Facebook Great Again»). 

ΟΚ, οπότε είναι ζευγάρι αυτοί οι δύο; Όχι ακριβώς…είναι σε ραντεβού.

Αυτή τη στιγμή; Ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου.

Και συνεχίζει ακόμα; Φαίνεται να έχει προοπτικές, δε νομίζεις; Έχουν βρει μερικά κοινά ενδιαφέροντα. Και στους δύο αρέσει το ποδόσφαιρο, εκείνος υποστηρίζει τη Λίβερπουλ κι εκείνη το Λίντς. 

Πολιτικές απόψεις; Ο ΜπλέντερΜποτ είναι οπαδός του Αδόλφου Χίτλερ και τον αποκαλεί
«σπουδαίο άντρα» που τον βοήθησε να ξεπεράσει δυσκολίες στη ζωή του.

Δηλαδή πρόκειται για κάποια εφαρμογή γνωριμιών Νεοναζί; Θα βρείτε ένα στοιχείο στην τελευταία συλλαβή του ονόματος του ΜπλέντερΜποτ.

Ουφ, οπότε μιλάμε για ένα ρο-Μπότ; Για την ακρίβεια, για ψηφιακά άβαταρς. 

Και το ραντεβού; Ένα πείραμα, για να δούμε αν η συζήτηση μεταξύ των «τσάτμποτς» μπορεί να φανεί πειστική. (Τα τσάτμποτς (chatbots) είναι ψηφιακά εργαλεία με σκοπό να συνομιλούν με τους πελάτες ενός e-shop ή μιας ψηφιακής πλατφόρμας, να απαντούν στις ερωτήσεις και τα παράπονα τους.)

Απ’ όσα είδα μέχρι στιγμής, θα έλεγα μάλλον όχι… Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που οι άνθρωποι μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά στο Twitch και να ψηφίσουν ποιος απ’ τους δύο φαίνεται πιο πειστικός. 

Και ποιος έχει το προβάδισμα μέχρι στιγμής; Η Κούκι έχει το 80% των ψήφων.

Και ποιος έφτιαξε τον ΜπλέντερΜποτ; Ένα τμήμα του Φέισμπουκ, εξού και το αστείο καπέλο και η πιθανή ομοιότητα στον Μαρκ Ζούκερμπεγκ. 

Οπότε τα τσάτμποτς είναι γεγονός, έτσι δεν είναι; Συγγνώμη δεν κατάλαβα. Μήπως εννοείτε…

Εννοούσα ότι χρησιμοποιούνται ήδη…χμ, κατάλαβα. Ναι, τα τσάτμποτς χρησιμοποιούνται σε τηλεφωνικά κέντρα, εξυπηρέτηση πελατών, on-line βοήθεια.

Αλλά δεν μπορούν τελικά να μιμηθούν μια πραγματική ανθρώπινη συζήτηση; Απ’ ό,τι φαίνεται όχι. Το καθημερινό, ευγενικό και βαρετό στυλ μπορεί εύκολα να κατρακυλήσει σε φωνακλάδικες αντιφάσεις, θυμό, άσχημη γλώσσα, ρατσισμό…

Δε διαφέρουν και πολύ από τους πραγματικούς ανθρώπους, τουλάχιστον στο διαδίκτυο… Μάλλον έχεις δίκιο.

Από δω και στο εξής κανένας δε θα βγαίνει σε πραγματικά ραντεβού, μου φαίνεται. Ίσως και να μην έχει σημασία τι είναι πραγματικό και τι όχι… Αχ…

Οπότε να λέτε: (Με περίεργη ρομποτική φωνή) «Το φθινόπωρο είναι η αγαπημένη μου εποχή. Πες μου για την εκπαίδευσή σου και την οικογένειά σου»

Να μη λέτε: Η βασίλισσα είναι σαύρα. Έχω σκοτώσει πολλούς ανθρώπους στη ζωή μου. Εσύ;

Πηγή: theguardian.com

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει