Ένα κομμάτι από την αλήθεια και ο Διάβολος: Ο Διάβολος και οι φίλοι του συζητούσαν, όταν πρόσεξαν έναν άνθρωπο να περπατάει στο δρόμο. Ο άντρας προχώρησε για λίγο και ξαφνικά έσκυψε και μάζεψε κάτι από το έδαφος.
-“Τι βρήκε;” Ρώτησε τον διάβολο ένας από τους φίλους του
-“Ένα κομμάτι από την αλήθεια“, απάντησε ο Διάβολος.
Οι φίλοι του ανησύχησαν πάρα πολύ. Στο κάτω- κάτω, ένα κομμάτι της αλήθειας μπορούσε να σώσει την ψυχή του ανθρώπου αυτού και έτσι ένας λιγότερος θα πήγαινε στην κόλαση. Ο Διάβολος όμως παρέμεινε να κοιτάζει το τοπίο ατάραχος.
-“Εσύ δεν ανησυχείς”; Του είπε ένας από τους συντρόφους του. “Βρήκε ένα κομμάτι της αλήθειας!“
-“Δεν ανησυχώ“, είπε ο Διάβολος. “Ξέρεις τι θα το κάνει αυτό το κομμάτι από αλήθεια; Όπως πάντα, θα ιδρύσει μία καινούρια θρησκεία και θα τα καταφέρει να απομακρύνει περισσότερους ανθρώπους από την ολοκληρωτική αλήθεια.”
Η αλήθεια σύμφωνα με τη «Θεωρία των Ιδεών» του Πλάτωνα
Διαβάζουμε στη wikipedia: “Ο Πλάτωνας, θέλοντας να δείξει τη δυσκολία του να συλλάβει κανείς την αλήθεια, χρησιμοποίησε μια αλληγορία. Είπε πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να συλλάβουν την αλήθεια, όμως εξαπατώνται από αυτές. Μοιάζουν σαν να είναι δεμένοι μέσα σε ένα σπήλαιο από το οποίο δεν μπορούν να βγουν ή να κοιτάξουν πίσω, όπου (πίσω τους) βρίσκεται αναμμένη μία φωτιά, καθώς και διάφορα αντικείμενα που περνούν από μπροστά της. Το μόνο που βλέπουν είναι οι σκιές που σχηματίζονται από τα αντικείμενα στον τοίχο του σπηλαίου καθώς αυτά φωτίζονται από τη φωτιά.
Η σκιά ενός κύβου θα μπορούσε να εμφανίζεται είτε σαν ακανόνιστο εξάγωνο, σαν παραλληλόγραμμο ή σαν τετράγωνο, αλλάζοντας συνεχώς μορφή καθώς αυτός περιστρέφεται. Οι σκιώδεις αυτές μορφές εμφανίζονται μάλιστα παραμορφωμένες από τη φωτιά που κυματίζει και από το ανάγλυφο του τοίχου του σπηλαίου. Οι άνθρωποι τελικά, εμπιστευόμενοι την εικόνα που τους δίνει η περιορισμένη όρασή τους, την οποία και συνηθίζουν, πιστεύουν πως η αλήθεια είναι οι σκιές.
Ακόμη και αν κάποιος δραπετεύσει και βγει από το σπήλαιο στο φως του ήλιου, αν δεν έχει ανοικτό φιλοσοφικό πνεύμα τυφλώνεται από το φως και ξαναμπαίνει στη σιγουριά του σπηλαίου, ανίκανος να ξεφύγει από αυτό που έχει συνηθίσει ως αληθινό. Ο φιλόσοφος, αυτός δηλαδή που συνεχώς θέτει ερωτήματα για το «τι», «πώς» και «γιατί», είναι ο μόνος που μπορεί να δει την αλήθεια και παρόλο που γνωρίζει πως θα χλευαστεί στην προσπάθειά του να τη μεταφέρει και στους υπόλοιπους μέσα στο σπήλαιο, ο Πλάτωνας υποστηρίζει πως είναι χρέος του να τους μεταδώσει τη γνώση αυτή.”
Διαβάστε και άλλες διδακτικές ιστορίες:
Η γάτα του γκουρού: Μια διδακτική ιστορία για τις προλήψεις
Ματαιοδοξία και μνήμη: Μια διδακτική ιστορία
Πώς αντιμετωπίζεις τα λάθη σου
Η παγίδα της συνήθειας: Ο βάτραχος που συνηθίζει…
Ειπε το Μάτι κάποια μέρα… (Χαλίλ Γκιμπράν)