Έναστρη Νύχτα – Βίνσεντ Βαν Γκογκ (1889)

by admin
1,7K views
Έναστρη Νύχτα – Βίνσεντ Βαν Γκογκ (1889)

Έναστρη Νύχτα – Βίνσεντ Βαν Γκογκ – 1889

Μια εικόνα γεμάτη ρομαντισμό ή μια απελπισμένη προσπάθεια διαφυγής από την τρέλα;

Ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες όλων των εποχών, η «Έναστρη Νύχτα» του Βαν Γκογκ, κρύβει μια μάλλον θλιβερή ιστορία πίσω από τη διασημότητά της.

Εργατικοτατος, ο Βαν Γκογκ είχε πολύ μεγαλύτερη παραγωγή πινάκων σε σχέση με τους σύγχρονούς του. Εργαζόταν μέρα και νύχτα, συχνά χωρίς να σταματά ούτε για ελάχιστη ανάπαυση. Κάθε νόμισμα από τα χρήματα που κατείχε πήγαινε στην αγορά χρωμάτων και υλικών, ενώ παραμελούσε ιδιαίτερα τη σίτισή και την ένδυσή του.

Η εύθραυστη ψυχική υγεία του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου τον οδήγησε εθελοντικά στο κατώφλι του ιδρύματος ψυχικής υγείας στο Saint-Remy στη Γαλλία. Η κοινωνική απόρριψη, η έλλειψη αναγνώρισης, η φτώχεια και τα προβλήματα υγείας επηρέασαν βαθιά τον ψυχισμό ενός καλλιτέχνη, του οποίου το έργο έμελλε να αναγνωριστεί πολύ μετά το θάνατό του.

Η τέχνη του ήταν η μεγάλη του ερωμένη, ο μόνος λόγος της ύπαρξής του, η παρηγοριά του. Αυτό συνέχισε να είναι και όσο βρισκόταν στο ίδρυμα του Saint-Remy, ένα χώρο με λίγα ερεθίσματα και πηγές έμπνευσης. Από αυτή την περίοδο, οι πίνακές του έχουν ως θέματα σχεδόν αποκλειστικά τους κήπους του ιδρύματος και τον ουρανό – τα μόνα τοπία που μπορούσε να δει.

Η «Έναστρη Νύχτα» είναι η θέα του νυχτερινού ουρανού από το παράθυρο του δωματίου του στο άσυλο. Στην εικόνα δεσπόζουν η Σελήνη και το άστρο της Αφροδίτης, ενώ στο βάθος φαίνεται το γειτονικό χωριό Saint-Remy. Με τα ιδιαίτερα χρώματα που τον χαρακτηρίζουν, ο Βαν Γκογκ ζωγραφίζει τη νύχτα περιδινούμενη σε σπείρες.

Ίσως αυτές οι σπείρες να είναι απόδειξη των παραισθήσεών ενός θολωμένου νου. Ίσως να είναι η απελπισμένη επιθυμία για κίνηση και ζωή. Σίγουρα πάντως, πρόκειται για μια ιδιοφυΐα που ζούσε πολύ πιο μπροστά από την εποχή της.

Γραφτείτε στο εβδομαδιαίο μας newsletter για να μη χάνετε τις δημοσιεύσεις μας


powered by moosend

Δείτε επίσης:

ΧΑΛΙΛ ΓΚΙΜΠΡΑΝ: Τα παιδιά σας δεν είναι παιδιά σας

Τι μπορούν να μας διδάξουν τα δέντρα για τη ζωή (Χέρμαν Έσσε)

Τα μουσικά μοτίβα έχουν ομοιότητες σε όλο τον κόσμο

Η τέχνη δεν διακοσμεί, ανατρέπει! Πάμπλο Πικάσο – Guernica

Η μουσική και η μελωδία των κυττάρων μας [ΒΙΝΤΕΟ]

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει