Τα μουσικά μοτίβα έχουν ομοιότητες σε όλο τον κόσμο

by admin
724 views
Τα μουσικά μοτίβα έχουν ομοιότητες σε όλο τον κόσμο

Ζούμε σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Έχουμε διαφορετικές νοοτροπίες, γλώσσες και παρελθόν. Υπάρχει όμως μια κοινή ψυχολογία και φιλοσοφία στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη ζωή και τις σημαντικές στιγμές μας. Αυτή κοινή ψυχολογία, εμφανίζεται στον τρόπο που ακούμε και παράγουμε μουσική.  Από τα ερωτικά τραγούδια μέχρι τα νανουρίσματα, η μουσική που δημιουργείται σε διαφορετικούς πολιτισμούς του κόσμου έχει συγκεκριμένα κοινά μουσικά μοτίβα, σύμφωνα με έρευνα.

Η έρευνα εξέτασε 60 κουλτούρες του κόσμου. Ανάμεσά τους τη Σκοτία, την Αιθιοπία, την Ινδονησία, το Σουρινάμ και την Αυστραλία. Η μουσική γενικά βρέθηκε ότι συνδέεται με διάφορες συμπεριφορές. Τέτοιες όπως η φροντίδα του βρέφους, ο χορός, η αγάπη, η θεραπεία, ο γάμος, οι κηδείες, ο πόλεμος, πομπές και θρησκευτικές τελετουργίες.

Οι ερευνητές ανίχνευσαν ισχυρές ομοιότητες στα μουσικά μοτίβα και στα χαρακτηριστικά τους σε διάφορους πολιτισμούς.

«Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει κάποιο είδος κανόνων. Αυτοί καθορίζουν την παραγωγή μουσικής στον ανθρώπινο νου σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό δε μπορούσαμε να το ελέγξουμε πριν συλλέξουμε δεδομένα από διαφορετικούς πολιτισμούς», λέει ο Samuel Mehr, επικεφαλής της έρευνας.

«Τα χορευτικά τραγούδια έχουν κοινά χαρακτηριστικά σε διάφορα μέρη του κόσμου, επειδή εξυπηρετούν συγκεκριμένο σκοπό. Αν η μουσική διαμορφωνόταν αποκλειστικά από τον εκάστοτε πολιτισμό κι όχι από την ανθρώπινη ψυχολογία, δε θα περίμενε κανείς τόσο βαθιές ομοιότητες σε τόσο ανόμοιους πολιτισμούς» προσθέτει ο Glowacki.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στα αγγλικά εδώ

Δείτε περισσότερα για τη μουσική:

Η μουσική και η μελωδία των κυττάρων μας [ΒΙΝΤΕΟ]

Μουσικοθεραπεία: Η μουσική κάνει καλό στην καρδιά

Μπορεί η Μουσική να σε θεραπεύσει;

Η χαρούμενη μουσική αυξάνει τη δημιουργικότητα

Πυθαγόρας: Η μουσική του Σύμπαντος

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει