Επικίνδυνη η αισιοδοξία στην πανδημία

by admin
678 views

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε πως κινδυνεύουμε λιγότερο να μολυνθούμε από τον COVID-19 σε σχέση με τους άλλους.

Έρευνα που διεξήχθη το 2020 στις ΗΠΑ βρήκε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουμε ότι κινδυνεύουμε λιγότερο να κολλήσουμε κορωνοϊό, σε σχέση με το μέσο όρο των ανθρώπων της ηλικίας και του φύλου μας..

Την τελευταία δεκαετία έχουμε δει μια πληθώρα ερευνών που δείχνουν τα οφέλη της αισιοδοξίας: καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλά επίπεδα άγχους, καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Αλλά, όπως φαίνεται, η αισιοδοξία όσον αφορά έναν θανάσιμο ιό δεν έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στην κοινωνία.

Η μεροληψία της αισιοδοξίας

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την τάση να υπερεκτιμούμε τις πιθανότητες να μας τύχει κάτι θετικό (όπως μια προαγωγή), και υποτιμούμε τις πιθανότητες να μας τύχει κάτι αρνητικό (όπως να μας ληστέψουν ή να αρρωστήσουμε). Αυτή η φυσική ανθρώπινη τάση μπορεί να είναι ένας παράγοντας εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Έρευνα σε 1.145 άτομα στις ΗΠΑ έδειξε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρούν λιγότερο πιθανό να κολλήσουν τον ιό από το μέσο όρο των ανθρώπων, ανεξαρτήτως της ηλικίας και του φύλου τους.

Η Tali Sharot, γνωστική νευροψυχολόγος στο University College London αναφέρει: «Συνήθως πιστεύεις ότι η πιθανότητα να βιώσεις κάι αρνητικό είναι χαμηλότερη σε σχέση με τους ανθρώπους που είναι σαν κι εσένα, ενώ βλέπεις πιο πιθανό να σου τύχει κάτι καλό.» Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην εργασία και στις σχέσεις μας, αυτή μας η τάση μπορεί να είναι θετική. Μας ενθαρρύνει να κάνουμε θετικές κινήσεις, κι έτσι οι επιθυμίες μας γίνονται αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Αλλά βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, και αυτή μας η στάση έχει αρνητκές συνέπειες στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο.

«Θεωρώ ότι τώρα ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος επειδή έχουμε πλέον συνηθίσει την απειλή. Και όταν συνηθίζεις μια απειλή, την υποτιμάς ακόμη περισσότερο.», λέει η Sharot.

Αιτιολογία της αισιοδοξίας μας

Η αισιοδοξία αυτή επίσης ερμηνεύεται από την τάση μας να ερμηνεύουμε τις νέες πληροφορίες με βάση τις ήδη υπάρχουσες πεποιθήσεις μας. Αυτό μπορεί να μας κάνει να αγνοούμε την πραγματικότητα. Συχνά, υποτιμούμε τη σοβαρότητα ενός πράγματος που δε μπορούμε να δούμε, όπως είναι ένας μικροσκοπικός ιός, ή άρρωστοι άνθρωποι στο νοσοκομείο.

Επίσης, η δικτύωση που προσφέρει το διαδίκτυο επιδεινώνει αυτή τη γνωστική προκατάληψη. Όταν μοιραζόμαστε τη γνώμη μας με άλλους, οι προκαταλήψεις μας παγιώνονται.

Κριτική σκέψη κι ενσυναίσθηση

Η ενημέρωση του κοινού είναι σημαντική για να συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα του ιού. Όταν καταλάβουμε πόσο οι προκαταλήψεις μας επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας και βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, είναι πιο πιθανό να εκτιμήσουμε την κριτική σκέψη. Αλλά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις επιβλαβείς συνέπειες της γνωστικής προκατάληψης σε σχέση με τον COVID-19 είναι να αποκτήσουμε ενσυναίσθηση προς τους άλλους.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ: bigthink.com

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει