Έρευνα: Μας αρέσουν οι κακοί που μας μοιάζουν

by admin
1,1K views
Οι δύο λύκοι

Έρευνα: Μας αρέσουν οι κακοί που μας μοιάζουν

  • Οι άνθρωποι τείνουν να έλκονται από άλλους που έχουν κοινά θετικά χαρακτηριστικά με τους ίδιους, αλλά να αποφεύγουν αυτούς με τα ίδια αρνητικά χαρακτηριστικά 

  • Αυτή η τάση δεν ισχύει ωστόσο όταν πρόκειται για κακούς που μας αρέσουν, ακόμα και αν μοιραζόμαστε ίδια αρνητικά στοιχεία

  • Αυτό το εύρημα μπορεί να οδηγήσει σε νέες έρευνες πάνω στο πώς επεξεργαζόμαστε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, ιστορίες, καθώς και να προβλέψει το ιστορικό αναζήτησής μας στο διαδίκτυο. 

Ο ψυχολόγος Καρλ Γιούνγκ κάποτε παρατήρησε ότι αυτό που μας εκνευρίζει στους άλλους μπορεί να μας πει πολλά για τον εαυτό μας. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι έχει δίκιο. Παρόλο που συχνά μας έλκουν άτομα με τα οποία μοιραζόμαστε κοινά θετικά στοιχεία, από την άλλη μας απωθούν άτομα που έχουν κοινά θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά με εμάς. Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι είμαστε καλοί, επομένως θίγεται η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας όταν περνάμε πολλή ώρα με άτομα που μας θυμίζουν ότι πρέπει να κάνουμε λίγη δουλειά με εμάς. 

ΕΡΕΥΝΑ

Σε μία νέα έρευνα, οι ειδικοί μελέτησαν μία ιστοσελίδα με πάνω από διακόσιες χιλιάδες μέλη, όπου οι άνθρωποι βαθμολογούσαν τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά με βάση μια κλίμακα που χρησιμοποιείται επίσης για διάφορους χαρακτήρες με τους οποίους οι χρήστες μπορούν να συγκρίνουν τον εαυτό τους, ή των οποίων μπορούν να γίνουν «φαν». Η βάση δεδομένων έχει περίπου τέσσερις χιλιάδες χαρακτήρες οι οποίοι αναγνωρίζονται με πολλούς τρόπους, όπως με βάση το αν είναι ήρεμοι ή ομιλητικοί, αν είναι μοχθηροί ή ηρωικοί.

Τα δεδομένα στη σελίδα έδειξαν ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να προτιμούν τους κακούς που μοιάζουν με τους ίδιους, περισσότερο από τους ήρωες που τους μοιάζουν. Αυτά τα δεδομένα δεν έδειξαν ωστόσο το γιατί συμβαίνει αυτό. 

Ωστόσο, ένα τρίτο πείραμα σ’ αυτή την έρευνα έδειξε τη σχέση ανάμεσα στις ομοιότητες και την προτίμηση. Σε αυτό το τεστ, οι συμμετέχοντες διάβασαν ένα σενάριο για ένα νέο τηλεοπτικό σόου, όπου θα πρωταγωνιστούσε ένας χαρακτήρας με το όνομα Σαμ. Υπήρχαν διαφορετικές ιδέες για το τί χαρακτήρας ακριβώς θα ήταν ο Σαμ. Σε κάποιες περιπτώσεις ήταν κακός, σε άλλες ήρωας, σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιαζόταν με τρόπο που έμοιαζε πολύ στο υποκείμενο της έρευνας, ενώ σε άλλες διέφερε. Οι συμμετέχοντες στο τέλος συμπλήρωσαν μια φόρμα πάνω στο ενδιαφέρον τους να παρακολουθήσουν αυτή τη σειρά.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: οι άνθρωποι ήθελαν να παρακολουθήσουν περισσότερο τη σειρά όταν ο Σαμ τους έμοιαζε, με παρόμοια ποσοστά και για την εκδοχή του ήρωα και την εκδοχή του κακού. Αυτό δείχνει ότι η έλξη που προκαλούν οι κακοί στηρίζεται σε χαρακτηριστικά που μοιράζονται με τον θεατή.

Το κλειδί της έρευνας είναι ότι υπάρχει κάτι στους φανταστικούς κακούς που μας κάνει να μας αρέσουν χαρακτήρες που έχουν παρόμοια αρνητικά χαρακτηριστικά με εμάς, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε εύκολα στην αληθινή ζωή. 

Επειδή η έρευνα χρησιμοποίησε πληροφορίες από μία ιστοσελίδα, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι μεγάλος όγκος της δραστηριότητας των ανθρώπων στο διαδίκτυο, μπορεί να μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς συμπεριφέρονται στη ζωή τους. 

Αφενός είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να κάνει τους ανθρώπους να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, αλλά από την άλλη είναι υλικό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν διαφημιστικές εταιρίες με δήθεν καλές προθέσεις, αλλά με απώτερο σκοπό το κέρδος. 

ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ

Οι πιο σκεπτόμενοι από εσάς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την πληροφορία ως τροφή για σκέψη και ευκαιρία για ενδοσκόπηση, αναλογιζόμενοι τί έχετε κοινό με τους αγαπημένους σας κακούς στις ιστορίες που βλέπετε ή διαβάζετε. Σε πολλούς αρέσει για παράδειγμα ο Τζόκερ του Heath Ledger στον «Σκοτεινό Ιππότη» του Christopher Nolan, χωρίς βέβαια να είναι ξεκάθαρο τί κοινό μπορεί να έχουν με αυτό τον χαρακτήρα.

Επίσης, αυτό δεν ισχύει μόνο για τις ιστορίες. Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι κάτι τέτοιο ισχύει και με άτομα στα οποία προσκολλόμαστε στην αληθινή μας ζωή, ενώ γνωρίζουμε καλά τα ελαττώματά τους. 

Προσπαθούμε να δούμε τους εαυτούς μας ως καλούς, και ως αποτέλεσμα, συχνά αποφεύγουμε άτομα που μας θυμίζουν ότι πρέπει να κάνουμε λίγη δουλειά με τον εαυτό μας.

Πηγή: bigthink.com

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει