Γιατί οι άνθρωποι Εντάσσονται σε Ομάδες Μίσους και Πώς να τους Βοηθήσουμε

by admin
111 views

Γιατί οι άνθρωποι γίνονται εξτρεμιστές και πώς να τους βοηθήσουμε

Πηγή: bigthink.com

  • Μια νέα έρευνα φέρνει στο φως 24 πρώην εξτρεμιστές κατά την πορεία τους προς τον εξτρεμισμό
  • Οικονομική αστάθεια, διαδικτυακή προπαγάνδα και γεγονότα αλλαγής προσανατολισμού στη ζωή που τους έκαναν να «σπάσουν» είναι οι κύριες αιτίες που οδηγούν τους ανθρώπους να ασπαστούν εξτρεμιστικές ιδέες
  • Η ομάδα έρευνας προσφέρει πιθανές λύσεις, όπως έκθεση σε ποικίλες ιδέες κατά την παιδική ηλικία, καθώς και μείωση της πόλωσης και του εντυπωσιασμού των μέσων μαζικής ενημέρωσης

Οι ερευνητές συνεχίζουν να ερευνούν τους λόγους για τους οποίους οι εξτρεμιστές έκαναν επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Ένας πολιτικός αναλυτής υπέθεσε ότι οι απαντήσεις μπορεί να αναζητηθούν στην αυξανόμενα απελπιστική οικονομική κατάσταση—οι οικονομικές ανισότητες είναι πιο έντονες από ποτέ στην Αμερική.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι εξτρεμιστές κατάγονταν κυρίως από περιοχές που φοβούνταν ότι οι μετανάστες και οι μειονότητες έκλεβαν δικαιώματα και ευκαιρίες απ’ τους λευκούς.

Αν κοιτάξουμε στην ιστορία, πάντα υπάρχει μια σειρά από ακροδεξιά εξτρεμιστικά κινήματα που απαντούν σε νέα κύματα μετανάστευσης στις ΗΠΑ ή σε κινήματα πολιτικών δικαιωμάτων από μειονότητες. Οι εξτρεμιστές που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο είναι κυρίως λευκοί μέσης προς ανώτερης κοινωνικής τάξης οι οποίοι ανησυχούν ότι θα επέλθει κάποια παρακμή της κοινωνικής τους θέσης στο μέλλον.

Μια νέα έρευνα μελετά τη διαδικασία προς τον εξτρεμισμό των λευκών εθνικιστών, καθώς και των Ισλαμιστών μέσα από συνεντεύξεις με τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Ο σκοπός των συνεντεύξεων ήταν μέσα από ερωτήσεις να φτάσουν σε μέτρα πρόληψης και παρέμβασης. 

  • Ποιοι παράγοντες οδηγούν τα άτομα να συμμετέχουν σε βίαιες εξτρεμιστικές οργανώσεις;
  • Πως και γιατί οι εξτρεμιστές απομακρύνονται από τον ριζοσπαστισμό, εγκαταλείπουν τις οργανώσεις, αλλάζουν άποψη, και σε κάποιες περιπτώσεις συμμετέχουν στον αγώνα κατά του ριζοσπαστισμού;
  • Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν επηρεαστεί από τέτοιου είδους ιδέες και να αποτρέψουμε τις εξτρεμιστικές ομάδες από τη στράτευση νέων μελών;

Κατόπιν έρευνας οι ερευνητές ανακάλυψαν τρεις βασικούς παράγοντες που οδηγούν τους ανθρώπους να γίνουν εξτρεμιστές.

1) Οικονομική αστάθεια: Σε 22 περιπτώσεις, η οικονομική αστάθεια ήταν το κλειδί, με επτά τέως εξτρεμιστές να θεωρούν αυτή ως βασική αιτία συμμετοχής τους σε εξτρεμιστική οργάνωση.

2) Ψυχικά προβλήματα: Σε 17 περιπτώσεις, κυριαρχούσε το αίσθημα του υπερβολικού θυμού, ενώ παράλληλα το PTSD, το λεγόμενο μετα-τραυματικό στρες των στρατιωτών, η κατάχρηση ουσιών και η κατάθλιψη επίσης έπαιξαν ρόλο.

3) Κοινωνικοί παράγοντες: Περιθωριοποίηση, θυματοποίηση και στιγματισμός αναφέρθηκαν σε 16 περιπτώσεις. 

Ωστόσο, σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις υπήρξε ένα περιστατικό αλλαγής προσανατολισμού, ένα συμβάν που τους «έσπασε», όπως η απόρριψη από τον στρατό, η μακροχρόνια ανεργία ή η αυτοκτονία ενός φίλου. Η προπαγάνδα έπαιξε επίσης ρόλο.

Η προπαγάνδα συμμετείχε σε 22 υποθέσεις, κυρίως μέσω των social media αλλά και μέσω βιβλίων και μουσικής. Ένας άλλος παράγοντας ήταν η άμεση και έμμεση στράτευση, με τις έμμεσες περιπτώσεις να είναι πολύ πιο συχνές. Με άλλα λόγια, τα άτομα προσπάθησαν να ενταχθούν σε εξτρεμιστικές ομάδες. 

Πως να βοηθήσουμε τους εξτρεμιστές

Γιατί τα παρατάνε οι εξτρεμιστές; Κυρίως εξαιτίας αισθημάτων απομυθοποίησης και εξάντλησης. Τα μέλη απογοητεύτηκαν από ψεύτικες υποσχέσεις και την ευρύτερη υποκρισία ηγετών. 

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Ένας εξτρεμιστής δεν είναι μια χαμένη υπόθεση. Η ομάδα απαριθμεί σημαντικά βήματα για να βοηθήσει τους εξτρεμιστές να φύγουν από ομάδες μίσους, καθώς και να αποτρέψει ανθρώπους από την αρχική παραπλάνηση. Οι συμβουλές των ερευνητών περιλαμβάνουν: 

  • Έκθεση σε ποικίλες ιδέες, κυρίως κατά την παιδική ηλικία
  • Ανάπτυξη κριτικής σκέψης
  • Συμμετοχή σε δραστηριότητες κοινωνικοποίησης οι οποίες προωθούν θετικές συμπεριφορές και συμπερίληψη ανθρώπων διαφορετικής προέλευσης
  • Έκθεση σε διαφορετικές φυλετικές και κοινωνικές ομάδες
  • Ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα της περιθωριοποίησης 
  • Μείωση της πόλωσης και του εντυπωσιασμού των μέσων μαζικής ενημέρωσης
  • Καλύτερη πρόσβαση σε κέντρα αποκατάστασης της ψυχικής υγείας
  • Στήριξη σε βετεράνους στρατιωτικούς

Το δείγμα της έρευνας δεν είναι μεγάλο, αλλά μας δίνει μια εικόνα του προβλήματος. Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι γίνονται εξτρεμιστές είναι πολλοί και περίπλοκοι. Η πρόληψη του προβλήματος απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση και έχει να κάνει με θέματα όπως η φτώχεια, η εκπαίδευση, η ψυχική υγεία, φυλετικά ζητήματα καθώς και θέματα προπαγάνδας. 

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει