Harry Potter

by Panagiotis G
694 views

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ

Όλες οι μορφές που εμφανίζονται στο έργο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ με πρωταγωνιστές το Χάρι Πότερ, τους φίλους του Ερμιόνη, Ρον, Τζίνι, Ντόμπι και πολλούς άλλους, τους δασκάλους του Ντάμπλντορ, Χάγκριντ, Μακ Γκόναγκαλ, Σνέϊπ, τους αντιπάλους του, όπως η οικογένεια Μαλφόι και ο μεγάλος εχθρός του, ο Βόλντεμορτ, είναι όλοι τους περισσότερο ή λιγότερο μάγοι. Οι περιπέτειές τους εκτυλίσσονται σε μια άλλη διάσταση, σε έναν κόσμο παράλληλο με την πραγματικότητα των απλών ανθρώπων: τον κόσμο της μαγείας.

 

Αλήθεια και Μαγεία

Υπάρχει πραγματικά μαγεία; Ποια είναι η πραγματικότητα του κόσμου;

Η εσωτερική φιλοσοφία μας λέει ότι η δημιουργία εκδηλώνεται στο σύνολό της σε τρία επίπεδα ή κόσμους, του νου, της ψυχής και της ύλης .

Όλα άρχισαν από τη σκέψη του Δημιουργού, ενώ ο ψυχικός και ο υλικός κόσμος είναι οι προβολές της θεϊκής σκέψης. Έτσι ο υλικός κόσμος δεν είναι παρά μια σκιά της σκιάς. Στη σανσκριτική γλώσσα η λέξη Maya σημαίνει πλάνη. Επίσης η λέξη Mags έγινε στα ελληνικά μάγκας, μάγος, μεγάλος, μαέστρος και κατ’ επέκταση σοφός. Αυτός δηλαδή που κατέχει τη μεγάλη τέχνη-επιστήμη, τη Μαγεία, η οποία του επιτρέπει να αποκαλύπτει τα πέπλα της Μάγια-Πλάνης, ώστε να γνωρίσει την εσωτερική Αλήθεια του κόσμου. Αυτή η αλήθεια λέει ότι πίσω και πέρα από την άπειρη πολλαπλότητα κρύβεται η ενότητα του κόσμου καθώς «εν το παν», δηλαδή τα πάντα είναι ένα.

Ένα πρώτο σημαντικό στοιχείο λοιπόν είναι ότι αυτός ο μαγικός κόσμος δεν γίνεται αντιληπτός από τους απλούς ανθρώπους, που ονομάζονται μαγκλς (muggles). Αυτοί δεν έχουν μαγικές ικανότητες, αλλά μπορούν να γεννήσουν παιδιά μάγους. Δεν βλέπουν τη μαγική διάσταση και φοβούνται τους μάγους. Η ουσία της ζωής για τους μαγκλς βρίσκεται στην απόκτηση και κατανάλωση υλικών αγαθών. «Δεν βλέπεις σωστά παρά μόνο με την καρδιά, την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια» λέει η αλεπού στο Μικρό Πρίγκιπα …

Η μαγεία είναι μια πνευματική όραση που δεν κληροδοτείται, αλλά αποτελεί αντιπροσωπευτικό γνώρισμα των ικανών και χαρισματικών ψυχών, των αφυπνισμένων.

Σε ένα συμβολικό κλειδί ερμηνείας ο κόσμος των μαγκλς είναι ο υλικός κόσμος, ο κόσμος των ψευδαισθήσεων, όπως παρουσιάζεται με τους δεσμώτες στο μύθο της σπηλιάς του Πλάτωνα. Εκείνοι οι άνθρωποι-δεσμώτες, παραπλανημένοι από τις σκιές, βρίσκονται αιχμάλωτοι της άγνοιας και του φόβου τους. Αυτή η άγνοια παρουσιάζεται στο έργο του Χάρι Πότερ με τον τοίχο της αποβάθρας 9 ¾ του σταθμού «King’s Cross» του Λονδίνου (foto1), από όπου ξεκινάει το τρένο για το Χόγκουαρτς. Για τους μαγκλς δεν υπάρχει κάποια αποβάθρα στο συγκεκριμένο σημείο αλλά μόνο ένας τοίχος. Αντίστοιχα, στο ψυχολογικό κλειδί ερμηνείας κάθε τοίχος που υψώνεται μπροστά στο βλέμμα μας δεν είναι παρά μια προβολή των φόβων και των περιορισμών μας. Ο Πλάτωνας έλεγε ότι για να φιλοσοφήσει κανείς στη ζωή, για να μπει δηλαδή στον κόσμο της γνώσης, χρειάζεται μια καλή δόση θάρρους και ανδρείας. Για να εισέλθει κανείς λοιπόν στον κόσμο της μαγείας και να φτάσει στο Χόγκουαρτς, στη Σχολή Μαγείας όπου οι νεαροί μάγοι εκπαιδεύονται στην τέχνη της ζωής, χρειάζεται τόλμη και ρίσκο, ώστε να διαπεράσει τους τοίχους της σκέψης του. Οι ψυχολόγοι αποκαλούν τη συγκεκριμένη δύναμη θετική σκέψη και για χάρη αυτού του άρθρου εμείς θα ονομάσουμε αυτήν την ικανότητα του ανθρώπου μαγεία, ικανότητα δηλαδή να βλέπει κανείς την ενότητα πέρα από το δυισμό και να εργάζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτή η ενότητα να διατηρείται.

Ο Δυισμός

Πόλεμος πατήρ πάντων

Από την αρχή των χρόνων οι δυο δυνάμεις της ζωής, του φωτός και του σκοταδιού, του καλού και του κακού, μάχονται.

Αυτή η αιώνια μάχη επαναλαμβάνεται και τώρα με το Χάρι Πότερ και το Βόλντεμορτ.

Ο Βόλντεμορτ (Voldemort), όπως δηλώνουν και τα συνθετικά του ονόματός του, σημαίνει ιπτάμενος θάνατος ή θάνατος κλέφτης. Σε μια πρώτη ερμηνεία συμβολίζει το κακό και την άρνηση της πνευματικής ζωής. Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, όπως αποκαλύπτεται στον Ημίαιμο Πρίγκιπα, ο Βόλντεμορτ συμβολίζει τον πεσμένο άγγελο, τη σκέδαση του πνεύματος στον κόσμο των επτά διαστάσεων. Διέσπασε τον εαυτό του σε επτά μέρη και κρύφτηκε μέσα στους Πεμπτουσιωτές.

Στην αρχαία Ελλάδα αυτό παρουσιάζεται μέσα από το μύθο του Διονύσου Ζαγρέα ή του Όσιρι στην αρχαία Αίγυπτο, που και οι δυο κομματιάζονται από τους εχθρούς τους σε επτά ή δεκατέσσερα κομμάτια, τα οποία αυτοί μετά σκορπίζουν. Η Αγάπη, ως η δύναμη της ενότητας της ζωής, συγκεντρώνει τα κομμάτια, ώστε να ξαναγίνουν ΕΝΑ φυσώντας μέσα τους τη ζωή (ανάσταση), και ο θάνατος νικιέται πλέον ολοκληρωτικά.

Το όνομα του Χάρι Πότερ, το οποίο στα αγγλικά γράφεται με δύο r, έχει εννοιολογική σημασία καθώς η λέξη μεταφράζεται μεταξύ άλλων και ως ο βασανισμένος. Στην ιστορία του συγκεκριμένου ήρωα, όταν αυτός ήταν βρέφος ακόμα, δέχθηκε τη φονική κατάρα Αβάντα Κεντάμπρα, που εξαπέστειλε ο Βόλντεμορτ. Η αγάπη της μητέρας του τον προστάτεψε και εξοστράκισε την κατάρα στον ίδιο το Βόλντεμορτ. Η φονική απόπειρα άφησε όμως τη σφραγίδα της σε σχήμα κεραυνού στο μέτωπο του Harry, του βασανισμένου Πότερ.

Η αγάπη, η αληθινή γνώση που αναφέραμε και στην εισαγωγή, είναι η πνευματική όραση αλλά και η ασπίδα, όπως της Αθηνάς, της αρχαίας θεάς της σοφίας, που υπό την αιγίδα της η αλήθεια μένει αθάνατη.

Ο κεραυνός είναι σύμβολο της βούλησης του πνεύματος, και όπως ο Ηρακλής (το κλέος της Ήρας) ως βρέφος αντιμετωπίζει το δυισμό πνίγοντας τα δυο φίδια, έτσι και ο Χάρι Πότερ παραμένει απρόσβλητος από την υλική και διττή δύναμη της ζωής. Έχει το χάρισμα, είναι ο εκλεκτός, ο ΕΝΑΣ… Αυτός που η μοίρα έχει επιλέξει για να αντιμετωπίσει το Βόλντεμορτ, το θάνατο.

Η αρχαία προφητεία που αποκαλύπτει ο Ντάμπλντορ στο Χάρι, στο Τάγμα του Φοίνικα, λέει ότι μονάχα ένας από τους δυο θα επιζήσει… Και οι δυο μαζί δεν γίνεται.

Κάθε ένα από τα επτά βιβλία του συνολικού έργου είναι και μια τάξη μαθητείας στην επιστήμη της Μαγείας για το Χάρι Πότερ. Ένα άλλο πολύ συμβολικό στοιχείο αποτελούν οι δυο φίλοι πρωταγωνιστές, χωρίς τους οποίους ο Χάρι δεν θα κατάφερνε να ολοκληρώσει την αποστολή του. Οι τρεις μαζί, σαν τους τρεις σωματοφύλακες, είναι οι τρεις ζωντανές δυνάμεις της φύσης: θέληση, γνώση και δράση. Όλοι μαζί αποτελούν το μαγικό ραβδί, ώστε να διακομιστεί κανείς από τον ανούσιο και βαρετό κόσμο των μαγκλς στον περιπετειώδη κόσμο της μαγείας, όπου το απρόβλεπτο είναι το μόνιμο και όπου όλα είναι εφικτά. Welcome to the Real World!

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει