Η καλοσύνη επιστρέφει στην πηγή της

by admin
4,1K views
Η καλοσύνη επιστρέφει στην πηγή της

Κάθε δράση φέρνει αντίδραση.

Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι ο άνθρωπος είναι από τη φύση του ον κοινωνικό. Δεν τον ενδιαφέρει μόνο η βιολογική του επιβίωση αλλά και η κοινωνική. Να έχει μια αρμονική σχέση με τους άλλους και με τον κόσμο γύρω του. 

Το κλειδί για τις ανθρώπινες σχέσεις είναι η καλοσύνη. Είναι το να απαλύνεις τον πόνο του άλλου όταν υποφέρει. Το να του προσφέρεις κάτι που έχει ανάγκη. Το να του φέρεσαι με ευγένεια και σεβασμό. Το να δείχνεις ότι είναι σημαντικός.

Τόσο απαραίτητοι είναι για μας οι άλλοι, ώστε η δική τους χαρά είναι συχνά δική μας. Πρόσφατη έρευνα των Dunn, Aknin, & Norton δείχνει ότι πολλοί από μας χαιρόμαστε περισσότερο όταν κάνουμε δώρα, παρά όταν αγοράζουμε πράγματα για τους εαυτούς μας. Η χαρά των άλλων είναι για τον πομπό της πολλαπλάσια.

Άρα η καλοσύνη μας επιστρέφει σε μας! Κι επιστρέφει τόσο συναισθηματικά, όσο και σωματικά. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, τα συναισθήματα προσφοράς στους άλλους τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με την ερευνήτρια Ervin Staub. Ακόμη και το να βλέπουμε ή να ακούμε πράξεις καλοσύνης άλλων μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα για την υγεία, ψυχική και συναισθηματική. (Εννοείται ότι ισχύει και το αντίστροφο τις εγωιστικές συμπεριφορές.) 

«Ναι, αλλά εγώ δεν είμαι καλός/η σε αυτά τα πράγματα. Δεν είμαι η Μητέρα Τερέζα.»

Μπορεί να πιστεύεις ότι δεν είσαι καλός στην ενσυναίσθηση. Ότι δυσκολεύεσαι να «διαβάσεις» τους άλλους και να τους βοηθήσεις όπως πρέπει. 

Μην αγχώνεσαι! Όλα είναι θέμα εξάσκησης. Ξεκίνα με μια απλή άσκηση καλοσύνης κάθε μέρα. Βάλε στόχο κάθε μέρα να αναγνωρίζεις μια ανάγκη γύρω σου και να βοηθάς. Θα δεις ότι αρκετά σύντομα, οι «κεραίες» σου θα εντοπίζουν πράγματα που τώρα δε φαντάζεσαι. Και θα απολαύσεις την ευτυχία να κάνεις τον κόσμο σου λίγο καλύτερο!

Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ: thriveglobal.com Μετάφραση – Απόδοση: philosophyreturns.gr

Δείτε επίσης:

Τι κάνει καλό έναν Καλό Σαμαρείτη;

Ηθική νοημοσύνη – Το επίκτητο χάρισμα

Επενδύστε στην καλοσύνη και στην αγνότητα (Χένρι Ντέιβιντ Θόρω)

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει