Η μόδα είναι σκέτη οικολογική καταστροφή

by admin
1,8K views
Η μόδα είναι σκέτη οικολογική καταστροφή

Πριν «επιτεθείτε» ξανά σε ένα μοδάτο εμπορικό κέντρο, σκεφτείτε ότι γίνεστε κομμάτι μιας οικολογικής καταστροφής. Το 10% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προέρχεται από τη βιομηχανία της μόδας. 

Καταναλώνω, άρα υπάρχω;

Μέσα σε 4 δεκαετίες, ο μέσος δυτικός άνθρωπος  πενταπλασίασε τον αριθμό των ενδυμάτων που αγοράζει μέσα στο χρόνο. Η τάση αυτή καλλιεργείται από πολυεθνικές ρούχων που αλλάζουν τη μόδα σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους, κάνοντάς τη φτηνή. Έχει βρεθεί ότι αγοράζουμε πολύ περισσότερα ρούχα από ότι παλιά, και πετάμε το 85% από αυτά στις χωματερές. Το περιβάλλον πληρώνει πολύ υψηλό τίμημα για αυτή μας τη σπατάλη.

Η μόδα καταστρέφει τη φύση

Το 2015 η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα που προήλθε από τη βιομηχανία ρούχων ήταν μεγαλύτερη από όλες τις διεθνείς αεροπορικές και ακτοπλοϊκές διαδρομές μαζί. Η κατασκευή ενός μόνο τζιν παντελονιού παράγει τόσα βλαβερά αέρια, όσα ένα αυτοκίνητο που διανύει 130 χιλιόμετρα.

Στον υπολογισμό του οικολογικού αποτυπώματος μπαίνουν αρχικά οι πρώτες ύλες που απαιτούνται. Για παράδειγμα, η ποσότητα του νερού που χρειάζεται για να καλλιεργηθούν οι πρώτες ύλες, όπως το βαμβάκι και το πετρέλαιο που χρειάζεται για τα συνθετικά υλικά. Καθώς πλένονται τα συνθετικά ρούχα, 500.000 τόνοι μικροπλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς. Αυτό αντιστοιχεί στο 31% της συνολικής μόλυνσης των ωκεάνων από πλαστικό. Τα χημικά που χρησιμοποιούνται για τη βαφή των υφασμάτων μολύνουν το 20% του πόσιμου νερού του πλανήτη.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Αρχικά, το πιο σημαντικό είναι να αγοράζουμε λιγότερα ρούχα, φορώντας τα ρούχα που ήδη έχουμε περισσότερο. Φορώντας ένα ρούχο 9 μήνες παραπάνω, μειώνει το ενεργειακό του αποτύπωμα κατά 30%. Μια άλλη πρόταση είναι να παίρνουμε από μεταχειρισμένα. Αν όλοι αγόραζαν μεταχειρισμένα αντί για καινούργια ρούχα για ένα χρόνο, το διοξείδιο του άνθρακα που θα εξοικονομούταν θα ήταν ίσο με 500.000 λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους.

Οπότε, την επόμενη φορά που θα βγείτε για ψώνια, σκεφτείτε ότι η γη περιμένει από εσάς να κάνετε πιο έξυπνες επιλογές. (Πηγή: bigthink.com Μετάφραση-Απόδοση: “Η Φιλοσοφία Επιστρέφει“)

Διαβάστε επίσης:

Προσπαθείς αλλά δεν μπορείς; Μήπως λείπει η θέληση;

Η αυθεντικότητα χαρακτηρίζει τον πρίγκιπα

Τραγωδία & ψυχικό τραύμα: Ό,τι δε μας σκοτώνει, μας κάνει πιο δυνατούς;

Πότε να ακολουθήσεις τη διαίσθηση και το ένστικτό σου;

Μια ολιστική εκπαίδευση με ενσυναίσθηση και συμπόνια

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει