Η προσκόλληση στις σχέσεις. Είσαι ασφαλής, αποφευκτικός ή αγχώδης σύντροφος;

by admin
1,3K views
Η προσκόλληση στις σχέσεις. Είσαι ασφαλής, αποφευκτικός ή αγχώδης σύντροφος;

Είναι δύσκολο να βρει κανείς την αγάπη της ζωής του. Αν βρεις όμως ποια προσκόλληση σε χαρακτηρίζει, μπορείς να είσαι πιο συνειδητός στις σχέσεις σου και να σταματήσεις να σαμποτάρεις τον εαυτό σου. 

Βρεφική ηλικία

Στη δεκαετία του 1950, ο Βρετανός ψυχολόγος και ψυχίατρος John Bowlby παρατήρησε ότι οι πρώιμοι δεσμοί της βρεφικής ηλικίας του ανθρώπου με τους γονείς του έχουν σημαντική επίδραση σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η θεωρία αυτή ονομάστηκε θεωρία της προσκόλλησης, και υπάρχουν τρία βασικά είδη προσκόλλησης: η ασφαλής, η αγχώδης και η αποφευκτική.

Ερωτική Ζωή

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια πριν ο ερευνητής Amir Levine συνδέσει το ένας άνθρωπος είχε μια επιτυχημένη προσκόλληση στους τροφούς του ως βρέφος με τη ρομαντική του ζωή ως ενήλικας. Με βάση αυτή την προσέγγιση, αναγνωρίζοντας το είδος προσκόλλησής του ένας άνθρωπος μπορεί να αναζητήσει κατάλληλο σύντροφο, να είναι πιο συνειδητός στις σχέσεις του και να πάψει να κάνει τα ίδια πράγματα που δε δουλεύουν. 

Τι είδος προσκόλληση έχω;

Το είδος προσκόλλησης κάθε ανθρώπου λειτουργεί μέσα του σαν προγραμματισμός. Επηρεάζει όχι μόνο την επικοινωνία μας με τους άλλους, αλλά και τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Οι άνθρωποι με αγχώδη προσκόλληση ενδιαφέρονται υπερβολικά εάν ο σύντροφός τους τους αγαπά. Οι αποφευκτικοί θεωρούν την εγγύτητα ως απώλεια της ανεξαρτησίας τους και προσπαθούν να αποστασιοποιούνται από τους άλλους. Όσοι έχουν ασφαλή προσκόλληση νιώθουν άνετα με το να δίνουν και να λαμβάνουν αγάπη. Οι τελευταίοι μπορούν να ταιριάξουν με αγχώδεις και αποφευκτικούς τύπους, επηρεάζοντάς τους θετικά. Οι άνθρωποι με ασφαλή προσκόλληση κάνουν τους άλλους να αισθάνονται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

Η θεωρία της προσκόλλησης είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την κατανόηση των σχέσεων, αλλά δεν είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Οι άνθρωποι με αγχώδη ή αποφευκτική προσκόλληση μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους με ενδοσκόπηση ή ψυχοθεραπεία (Πηγή: theguardian.com)

Διαβάστε περισσότερα για τις σχέσεις:

Ο αριθμός Dunbar. Γιατί μπορούμε να διατηρήσουμε μόνο 150 σχέσεις;

Είναι η αγάπη τέχνη; (‘Εριχ Φρομ)

Οι άνδρες και οι γυναίκες τελικά μιλούν διαφορετικές γλώσσες

Σχέσεις και εγωισμός. Μια διδασκαλία του Κρισναμούρτι

Γιορτάστε την ευτυχία σας μέσα από τις σχέσεις σας

 

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει