Μαθήματα ζωής από την Φιλοσοφία

by Nikos K
861 views

Φιλοσοφία, όπως το λέει η λέξη, είναι η αγάπη στη σοφία. Και σοφία είναι η ανώτερη κατάσταση γνώσης και τελειότητας που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος.

Σε όλο τον κόσμο υπήρξαν σοφοί: Αυτοί ίδρυσαν πολιτισμούς, έκαναν τους νόμους και δίδαξαν στους ανθρώπους θρησκείες, τέχνες και τεχνικές για να ζουν καλύτερα και σύμφωνα με την ανθρώπινη φύση.

Φαίνεται πως στην αρχαία Ελλάδα οι σοφοί άρχισαν να χάνονται ή να κρύβονται. Αλλά κατά παράδοξο τρόπο αυξήθηκε η θέληση και η αγάπη των ανθρώπων για σοφία. Οι άνθρωποι έγιναν πιο υπεύθυνοι, λεύτεροι και δραστήριοι. Ανακάλυψαν το μέτρο και την έρευνα. Έτσι εδώ και 26 αιώνες γεννήθηκε και συνεχίζεται και σήμερα η φιλοσοφία.

Φιλόσοφος δεν είναι αυτός που τα ξέρει όλα. Ούτε αυτός που δεν αλλάζει γνώμη και δεν κάνει λάθη. Δεν είναι αυτός που πιστεύει, αλλά αυτός που εμπιστεύεται, που επιλέγει, ρισκάρει, ανακαλύπτει νόμους και φτιάχνει πεποιθήσεις. Ξέρει την ελπίδα κι έτσι είναι αισιόδοξος και θετικός στη ζωή, ξέρει τη χαρά που βγαίνει από το βίωμα των νόμων της φύσης κι όχι από ανταμοιβές και τιμωρίες.

Ο φιλόσοφος μελετάει, σκέπτεται και στοχάζεται. Νοιώθει και αισθάνεται. Και πάνω απ όλα πράττει. Οι πράξεις του είναι η σφραγίδα του στοχασμού του κι η κορύφωση της σκέψης του.

Ο φιλόσοφος καταλαβαίνει ότι υπάρχουν πράγματα που δεν αλλάζουν. Τα δέχεται και συγκατατίθεται. Χωρίς θλίψη.

Βλέπει ότι υπάρχουν πράγματα που αλλάζουν. Τα αναλαμβάνει και τα καλυτερεύει. Χωρίς μεγάλες φωνές και διακηρύξεις.

Αλλά για να μάθει ποια αλλάζουν και ποια όχι, πρέπει να τα ερευνήσει. Χρειάζεται να αποδεχτεί την άγνοιά του και να τα δοκιμάσει. Να βρει το θάρρος να τα αντιμετωπίσει.

Έτσι η έρευνα, με βοηθούς την ταπεινοφροσύνη και το θάρρος γίνεται ο τρόπος ζωής του φιλοσόφου. Η έρευνα αυτή του προσδίδει την ενέργεια και χαρά ενός παιδιού. Και ταυτόχρονα του δίνει την γαλήνη και σιγουριά ενός γέρου. Του δίνει κίνηση και ζωντάνια, τον κάνει χαρούμενο οδοιπόρο, ειρηνικό πολεμιστή κι ευτυχισμένο άνθρωπο. Τον κάνει παράδειγμα ζωής και δάσκαλο της ευτυχίας.

Ο φιλόσοφος δεν είναι επίκαιρος 25 ή 10 αιώνες πριν. Είναι σε κάθε εποχή που ο άνθρωπος αναζητά, μαθαίνει και αγωνίζεται για να ζει μια ευτυχισμένη ζωή.

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει