Μουσικοθεραπεία: Η μουσική κάνει καλό στην καρδιά

by admin
799 views
Μουσικοθεραπεία: Η μουσική κάνει καλό στην καρδιά

“Η μουσική είναι ποίηση και φιλοσοφία, μουσικοθεραπεία. Χωρίς τον περιορισμό των λέξεων και μέσα στον απέραντο κόσμο των εναλλασσόμενων ήχων, η ψυχή εκφράζει ελεύθερα όλες τις αναζητήσεις της. Τις προσδοκίες της. Την αγωνία, τον πόνο και το πάθος. Τη θλίψη, την ελπίδα, τη χαρά, τη γαλήνη και την ομορφιά” (πηγή)

Η μουσική κάνει καλό στην καρδιά

Τη λειτουργία του ενδοθηλίου της καρδιάς βελτιώνει η ακρόαση της αγαπημένης μας μουσικής. Αυτό υποστηρίζει νέα μελέτη Σέρβων επιστημόνων που παρουσιάστηκε σε ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Άμστερνταμ. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για την αρχαία επιστήμη της μουσικοθεραπείας;

Το ενδοθήλιο αποτελεί τη «φόδρα» που ντύνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Μέσω των ουσιών που παράγει το ενδοθήλιο, ρυθμίζεται η κυκλοφορία του αίματος.

Μουσικοθεραπεία: «Μουσικόφιλη» καρδιά

Στη μελέτη των ερευνητών έλαβαν μέρος ασθενείς με στεφανιαία νόσο, οι οποίοι μοιράστηκαν σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη ανήκαν οι ασθενείς που ασκούνταν μόνο. Στη δεύτερη εκείνοι που ασκούνταν και άκουγαν μουσική. Στην τρίτη ομάδα, εκείνοι που άκουγαν μουσική μόνο. Σκοπός των ειδικών ήταν ο εντοπισμός της επίδρασης της μουσικής στη λειτουργία του ενδοθηλίου, μέσω αλλαγών ως προς τους δείκτες της κυκλοφορίας του αίματος.

Οι εθελοντές των δύο πρώτων ομάδων, υποβάλλονταν σε πρόγραμμα αεροβικής άσκησης για ένα διάστημα τριών εβδομάδων. Τα μέλη της δεύτερης ομάδας (άσκηση-μουσική) πάλι, όφειλαν να ακολουθούν πρόγραμμα γυμναστικής. Αλλά και να ακούνε την αγαπημένη τους μουσική επί 30 λεπτά ημερησίως.Τα μέλη της τρίτης ομάδας άκουγαν μόνο μουσική επί 30 λεπτά την ημέρα.

Μετά το πέρας τριών εβδομάδων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου (το οποίο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία) είχαν αυξηθεί και στις τρεις ομάδες. Η ομάδα που συνδύαζε μουσική και άσκηση να υπερέχει των άλλων δύο ομάδων.

«Ο συνδυασμός της μουσικής και της σωματικής άσκησης φάνηκε να οδηγεί στη μεγαλύτερη βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου. Κάτι τέτοιο, ενδεχομένως να συνδέεται, μεταξύ άλλων, και με τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των ασθενών» εξηγεί η καθηγήτρια και επικεφαλής της μελέτης, Μαρίνα Ντελζανίν. 

«Η ακρόαση χαρούμενης μουσικής για 30 λεπτά την ημέρα, συνδέεται με τη βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου. Πιθανότατα λόγω της απελευθέρωσης ενδορφινών – των ορμονών της ευτυχίας – στον εγκέφαλο» καταλήγει η ειδικός. Υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη προκειμένου να διερευνηθεί εις βάθος η επίδραση τους μουσικής στην υγεία. (ΠΗΓΗ: TOVIMA.GR)

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει