Μπορεί η επιστήμη να θεραπεύσει ραγισμένες καρδιές;

by admin
1,7K views
Μπορεί η επιστήμη να θεραπεύσει ραγισμένες καρδιές;

Λίγες εμπειρίες είναι τόσο άσχημες, όσο ένας κακός χωρισμός. Οι συνέπειες μπορούν να είναι και ψυχολογικές και σωματικές: ναυτία, αϋπνία, και σε πιο ακραίες περιπτώσεις, το Σύνδρομο της Ραγισμένης Καρδιάς (η καρδιά σταματά να αντλεί αίμα, μετά από ένα συναισθηματικό σοκ) που οδηγεί μέχρι το θάνατο. 

Οι ερευνητές παρομοιάζουν την επίδραση του έρωτα στον ανθρώπινο εγκέφαλο με ένα πολύ ισχυρό ναρκωτικό. Σαν να ενεργοποιείται ολόκληρο σύστημα επιβράβευσης από ένα άτομο, τον αγαπημένο/η σου. Αν φύγει, γίνεται καταναγκαστική η ανάγκη να τον δεις ή να του μιλήσεις. Αν θρέψεις την ανάγκη, αυτή θα μεγαλώνει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, αν πάρεις μια απόφαση να την τηρήσεις πιστά, ώστε να αποφύγεις περιττό πόνο. Δηλαδή, να αποστασιοποιηθείς. 

Για τους περισσότερους ανθρώπους συστήνεται ψυχοθεραπεία για την περίπτωση που δυσκολεύονται να ξεπεράσουν την κατάσταση μόνοι τους. Κάποιους άλλους, ωστόσο, αυτό δε φαίνεται να βοηθά. Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι χρειάζονται πιο δραστικές μεθόδους για να ξεπεράσουν το τραύμα.

Ο Bryan Strange, ερευνητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μαδρίτης, εξέτασε μία μέθοδο κατευνασμού των αρνητικών αναμνήσεων. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αφηγηθούν τις θλιβερές αναμνήσεις του χωρισμού τους. Μετά τους χορηγήθηκε ενδοφλέβια προποφόλη, μια ουσία που χρησιμοποιείται στα αναισθητικά. 24 ώρες αργότερα τους ζήτησαν να επαναλάβουν την ιστορία. Αυτή τη φορά όμως, οι αναμνήσεις ήταν λιγότερο έντονες. 

Εκτός από χημικές μεθόδους, έχουν κυκλοφορήσει και μέθοδοι ηλεκτρικής καλωδίωσης, που αλλάζουν τη διάθεση μέσω της βιοτεχνολογίας. Το θέμα όμως είναι οι παράπλευρες απώλειες αυτής της δραστικής μεθόδου, που δεν έχουν ελεγχθεί συστηματικά. Από τις λίγες ενδείξεις όμως φαίνεται ότι επιδρούν στη γενική ικανότητα των ανθρώπων να νοιάζονται για τα συναισθήματα των άλλων – μαζί και του πρώην αγαπημένου/ης.

Η επιστήμη ψάχνει τρόπους να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα. Είμαστε έτοιμοι όμως να πάρουμε τόσο μεγάλο ρίσκο για να ξεπεράσουμε έναν απλό χωρισμό; Πηγή: theguardian.com, Μετάφραση-Απόδοση: philosophyreturns.gr)

Δείτε επίσης:

Ποια κοπέλα τολμά να παντρευτεί τον βασιλιά; – Ισπανικό παραμύθι

Η κοσμοθεωρία της Χιονάτης: ‘Οταν πιστεύουμε ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι για την ευτυχία μας

Ενσυναίσθηση: βλέποντας τον κόσμο μέσα από τα μάτια του άλλου

Συναισθήματα: Έχουν την ίδια σημασία σε όλες τις χώρες;

Η ιεραρχία των αναγκών του Maslow φανερώνει τη σύγχρονη «Λατρεία του Εγώ»

 

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει