ΝΙΚΟΣ-ΝΙΚΗ: Τα μυστικά του αγαπημένου αυτού ονόματος

Ιστορία, συμβολισμός των γραμμάτων, ονειροκρίτης

by admin
661 views

Σήμερα γιορτάζει ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδα. Χρόνια Πολλά στους Νίκους και στις Νίκες. Τι σημαίνει όμως το όνομά τους;

Το Νικόλαος προέρχεται από τις λέξεις Νίκη και Λαός και κυριολεκτικά σημαίνει αυτός που χαρίζει τη νίκη στο λαό. Το όνομα Νίκος είναι το πέμπτο πιο συνηθισμένο ανδρικό όνομα στην Ελλάδα, με 15 περίπου παραλλαγές.

Οσο για τη Νίκη, η προέλευση του ονόματος χάνεται στα βάθη της αρχαιοελληνικής μυθολογίας: Η Νίκη ήταν θεά της δόξας του ελληνικού πολιτισμού και είχε αδέρφια το Κράτος, τον Ζήλο και τη Βία. Γνωστότερη αποτύπωσή της, είναι το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης που φυλάσσεται στο Λούβρο, ενώ σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι τη φοράνε, αφού σε αυτήν αναφέρεται το όνομα της γνωστής εταιρίας αθλητικών ειδών Nike.

Πρόκειται για Αρχαίο Ελληνικό όνομα, καθώς Nικόλαος ήταν ο πατέρας αλλά κι ο γιος του Σπαρτιάτη Βουλιδου που οι Σπαρτιάτες τον έστειλαν μαζί με τον Σπερθια , στον Ξέρξη για να θανατωθεί ώστε να ξεπλυθεί το έγκλημα των εφόρων της πόλης που στο παρελθόν είχαν πετάξει στον Καιάδα τους κήρυκες των Περσών.

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στην Λυκία τον 3ο μ.Χ. αιώνα στην σημερινή Τουρκία, βασανίστηκε από εικονολάτρες, πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου του 325 και τα λείψανά του, για να διασωθούν από τους Σελτζούκους Τούρκους, μεταφέρθηκαν στο Μπάρι και τη Βενετία όπου βρίσκονται ως σήμερα.

Είναι πολιούχος επτά ελληνικών πόλεων: Του Βόλου, της Σύρου, της Αλεξανδρούπολης, της Κοζάνης, του Πολύγυρου, της Σητείας, του Αγίου Νικολάου και του Γαλαξιδίου.

Πέρα από προστάτης του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού (επειδή σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, κάποτε ταξίδεψε με πλοίο ως τους Αγίους Τόπους, αλλά ξέσπασε θαλασσοταραχή, την οποία κατάφερε να ηρεμήσει), ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται σε διάφορες περιοχές προστάτης των παιδιών, των ηλεκτρονικών ΜΜΕ(!), των ενεχυροδανειστών(!), των φαρμακοποιών, των κλεφτών που το μετάνιωσαν ή όσων κατηγορήθηκαν άδικα, των κατασκευαστών βαρελιών και των εμπόρων.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ και Santa Clauss

Στην δυτική παράδοση, ο Άγιος Νικόλαος είναι ο «Άι Βασίλης». Μπορεί εμείς τον χοντρό κύριο με την κόκκινη στολή να τον αποκαλούμε Αγιο Βασίλη, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, ο Santa Claus είναι ο Νικόλαος, (εκ του Saint Nicholas-Sinterklaas), καθώς ήταν γνωστός για τις φιλανθρωπίες του και για τα δώρα που έδινε στους φτωχούς.
Είδατε στο όνειρό σας: Νίκη

Όνειρα και όνομα

Ερμηνεία: Αν δείτε στον ύπνο σας ότι κερδίζετε κάποια Νίκη, είναι σημάδι ότι θ’ αντισταθείτε με μεγάλη επιτυχία στις επιθέσεις των εχθρών σας. Για τους άντρες, ένα τέτοιο όνειρο είναι σημάδι πως οι γυναίκες δεν θα μπορούν να τους αντισταθούν.

Ο γλωσσολογικός συμβολισμός του ονόματος

Λέει ο Μάνος Μηκίδης, Αριθμολόγος- Μαθηματικός:

“TO N ΩΣ ΠΡΩΤΟ ΓΡΑΜΜΑ (Ο ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ):
Κίνηση,δράση, ενεργητικότητα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του. Δεν μπορεί να σκεφτεί κάτι και να το ”αποδώσει” στην συνέχεια, αν δεν περιέχει κάτι από αυτά τα δεδομένα.

Οι γύρω του μένουν έκπληκτοι τις περισσότερες φορές από την ζωντανή ενέργεια του, που μπορεί να κατακλύσει τα πάντα σαν λάβα ηφαιστείου.

Ανήκει στην κατηγορία των αξιαγάπητων ανθρώπων, αρκεί να μην έχει τις εκρήξεις θυμού, που τον ακολουθούν όταν κάτι δεν του πάει καλά.
Πρέπει να φροντίζει για την πραγματική ξεκούραση και την αληθινή ψυχαγωγία και διασκέδαση.

Το ‘Ν’ ανήκει στην μεταβλητή δυάδα των γραμμάτων(Ε,Ν), στον Ερμή και τους Διδύμους και έμβλημα του έχει το κυρύκειο του Ερμή.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΩΝΗΕΝ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ : ‘Ι’
Η διαίσθηση είναι το μέγα πλεονέκτημά του και πάντα ενεργεί σύμφωνα με αυτήν. Αυτό ίσως να φαίνεται στα μάτια των άλλων παράλογο.Πρέπει να μην αφήνει τον φόβο του πως τον βλέπουν οι άλλοι, να σκοτώνει αυτήν την εκπληκτικά ισχυρή διαίσθηση.

Εχει μια ευαισθησία και μια ευφυϊα που τον βοηθούν να αντιλαμβάνεται και να αντιμετωπίζει λεπτά και δαιδαλώδη ζητήματα. Διαθέτει ιδεαλισμό συμπόνια και ανθρωπιά.

Εκείνο που του χρειάζεται είναι να αναπτύξει περισσότερο την αντικειμενικότητά του και την λογική , σε βάρος της υποκειμενικότητας και του συναισθήματος.
Δεν του αρέσουν οι διαφωνίες και μια θετική ή αρνητική κριτική μπορεί να τον επηρεάσει ανάλογα.”

Πηγές:

 

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει