Η θεωρία του αριθμού του Dunbar υποστηρίζει ότι μπορούμε να διατηρήσουμε πραγματικά μόνο 150 σχέσεις τη φορά. Αλλά ισχύει αυτός ο κανόνας στο σύγχρονο κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;
Ο εγκέφαλος φταίει για όλα
Ο Dunbar πίστευε ότι υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα στο μέγεθος του εγκεφάλου και το μέγεθος μιας ομάδας ανθρωποειδών. Ο εγκέφαλος καθορίζει την πολυπλοκότητα και τη συνοχή μιας ομάδας.
Η αρχή αυτή ελέγχθηκε σε ανθρώπινες ομάδες, ώστε να διαπιστωθεί ποιο είναι το μέγεθός τους πριν διαιρεθούν ή καταρρεύσουν. Βρέθηκε αξιοθαύμαστη σταθερότητα περίπου στον αριθμό 150. Ο αριθμός αυτός αφορά τόσο πρωτόγονα όσο και σύγχρονα ανθρώπινα σύνολα.
Κύκλοι γνωριμιών και σχέσεις
Ωστόσο, ο αριθμός 150 δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις. Σύμφωνα με την ίδια θεωρία, ο μικρότερος κύκλος ανθρώπων έχει μόλις 5 ανθρώπους. Οι σχέσεις με τους πολύ αγαπημένους. Ακολουθείται από τις στοιβάδες των 15 καλών φίλων, 150 ανθρώπων με τους οποίους κρατάμε επαφή, 500 γνωστών, 1500 ανθρώπων που μπορούμε να αναγνωρίσουμε.
Αυτό που καθορίζει το ποιος μπαίνει σε ποιον κύκλο στη ζωή μας είναι η συχνότητα με την οποία συναντούμε τους ανθρώπους. Κάθε μέρα κάνουμε επιλογές για το πώς θα επενδύσουμε το χρόνο μας σε σχέση με τις κοινωνικές μας σχέσεις, καθώς αυτός είναι περιορισμένος.
Ισχύει ο αριθμός Dunbar στον ψηφιακό κόσμο;
Η θεωρία του Dunbar έχει δεχθεί κριτική. Κάποιες άλλες υποθέσεις θεωρούν ότι ο αριθμός των επαφών που μπορεί κανείς να διατηρεί δεν είναι 150, αλλά 290. Επίσης, έχει υποστηριχθεί ότι η τεχνολογία μπορεί να επεκτείνει τον αριθμό των επαφών. Σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί κάποιος να έχει 2000 ή και περισσότερους φίλους.
Έχει υποστηριχθεί, ωστόσο, ότι τα μέσα είναι απλά νέοι μηχανισμοί επικοινωνίας με τους ανθρώπους, όχι μέθοδοι διεύρυνσής τους. Στον ψηφιακό κόσμο, οι επαφές και οι σχέσεις εξακολουθούν να ακολουθούν τους κύκλους εγγύτητας του Dunbar. Εξάλλου, έχει παρατηρηθεί ότι οι μεγάλοι κοινωνικοί κύκλοι των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να περιορίζονται μετά την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους. (Περισσότερα μπορείτε να δείτε στα αγγλικά εδώ)
Και άλλα άρθρα για τις σχέσεις:
Είναι η αγάπη τέχνη; (‘Εριχ Φρομ)
Οι άνδρες και οι γυναίκες τελικά μιλούν διαφορετικές γλώσσες
Σχέσεις και εγωισμός. Μια διδασκαλία του Κρισναμούρτι
Ακούστε: Ο καλύτερος τρόπος να “δείτε” τα συναισθήματα των άλλων
Γιορτάστε την ευτυχία σας μέσα από τις σχέσεις σας