Από το περιοδικό “Φιλοσοφική Λίθος“, Εκδόσεις ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Τι σημαίνει εθελοντισμός. Ας αναλύσουμε την λέξη:
Σε γενικές γραμμές, ο όρος εθελοντισμός (Αγγλικά: volunteer) αναφέρεται στην ηθελημένη παροχή υπηρεσιών χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, προς όφελος της κοινωνίας. Ο εθελοντισμός δεν είναι υποχρεωτικός, δηλαδή στηρίζεται στην αυτόβουλη συμμετοχή του ενεργού πολίτη. Όμως, εθελοντής χαρακτηρίζεται και εκείνος που συνεισφέρει υλικά αγαθά σε καταστάσεις που αυτά θεωρούνται αναγκαία για την κάλυψη ανθρωπίνων αναγκών, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Στόχος ενός εθελοντή είναι η βελτίωση των κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών και άλλων θεμελιωδών αναγκών μίας κοινωνίας.
Αυτά μας λέει η Wikipedia. Τι μας λέει η ζωή;
Η ζωή, η καθημερινότητα μας μιλάει και μας δείχνει πολλά είδη «εθελοντισμού».
Αρχικά, τον εθελοντισμό της οθόνης, των ΜΜΕ. Την μεγάλη δράση, την πολύ γενναιόδωρη, συγκεκριμένη, εγκεκριμένη και στοχευμένη δράση που διαρκεί 1-2 λεπτά ή ένα φωτογραφικό κλικ.
Είναι οι δράσεις που συχνά βλέπουμε και ξαναβλέπουμε στις οθόνες μας τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, που τότε όλοι θυμόμαστε τα άρρωστα παιδιά και τους γέροντες. Αυτός είναι ο πιο διάσημος εθελοντισμός και ταυτόχρονα ο πιο γρήγορος. Βέβαια είναι και αυτός που περισσότερο έλκει ή γνωστοποιεί τα προβλήματα, τα γνωστοποιεί για λίγο και τα … ξανακαλύπτει μετά..
Ένα άλλο είδος εθελοντισμού, είναι αυτό που έχουμε ντύσει με το πνεύμα της γενναιοδωρίας μας. Δηλαδή: πετώ ή δίνω αυτά που μου είναι πλέον άχρηστα, το κάνω όταν με εξυπηρετεί και όταν έχω ανάγκη να νοιώσω εγώ χρήσιμο μέλος της κοινωνίας μας. Αυτό είναι ένα είδος εθελοντισμού που ως γεγονός διαρκεί περισσότερο από το προηγούμενο αλλά δεν έχει την σταθερά 2 φορές τον χρόνο, του προηγούμενου. Γιατί, αν έρθουν τα Χριστούγεννα και εγώ δεν νοιώθω την ανάγκη αυτή και δεν θέλω, ε… δεν θα το κάνω. Θα το κάνω όποτε, αν και εφόσον με ευχαριστεί. Εξ άλλου αυτό δεν σημαίνει εθελοντισμός;