Ο Σωκράτης έλεγε ότι η Φιλοσοφία είναι “μελέτη θανάτου”. Ο θάνατος, ως φιλοσοφική ιδέα, δίνει βοήθεια ακόμα και στον πρωταθλητισμό.
Αν ένας αθλητής θέλει να έχει καλύτερη απόδοση, μπορεί να καταφύγει σε κάτι κάπως ασυνήθιστο: να κάνει σκέψεις σχετικά με τον θάνατό του. Αυτό δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Βρήκε ότι οι παίκτες του μπάσκετ παίζουν καλύτερα, αν πριν μπουν στο γήπεδο, το έχουν ρίξει στις…μακάβριες σκέψεις.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Γιούρι Λίφσιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση. Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό αθλητικής ψυχολογίας “Journal of Sport and Exercise Psychology”. Δήλωσαν ότι ανάλογο «κόλπο» μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ισχυρό τονωτικό της αποδοτικότητας. Κι αυτό όχι μόνο σε άλλα σπορ (π.χ. στο ποδόσφαιρο), αλλά επίσης σε άλλους τομείς πέρα από τον αθλητισμό, όπως στο μάνατζμεντ και σε διάφορα επαγγέλματα.
Στην ουσία πρόκειται για την εφαρμογή της λεγόμενης «Θεωρίας Διαχείρισης του Τρόμου». Σύμφωνα με αυτήν ένας άνθρωπος, όταν συνειδητοποιεί τη θνητότητά του, αποκτά αυξημένα κίνητρα για να πετύχει κάτι σπουδαίο όσο ζει.
Θάνατος και Υποσυνείδητο
«Ο καθένας έχει κάτι δικό του στο οποίο θέλει να επενδύσει, το οποίο θα είναι η κληρονομιά που θα αφήσει και η συμβολική αθανασία του. Το υποσυνείδητο προσπαθεί να βρει τρόπους για να νικήσει το θάνατο και η λύση είναι η αυτό-εκτίμηση», δήλωσε ο Λίφσιν.
Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με μπασκετμπολίστες. Ορισμένοι από τους οποίους κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τον θάνατο (με ερωτήματα του τύπου «περιγράψτε τα συναισθήματα που σας προκαλεί η ιδέα του θανάτου σας»). Όσοι έκαναν κάτι τέτοιο, είχαν βελτίωση 40% στην προσωπική απόδοσή τους στον αγώνα που ακολούθησε, βάζοντας περισσότερα καλάθια.
Κάτι ανάλογο συνέβη, όταν ένας ερευνητής φόρεσε ένα μπλουζάκι με νεκροκεφαλή πάνω του. Οι μισοί μπασκετμπολίστες που έπαιξαν μαζί με τον ερευνητή, είχαν κατά μέσο όρο 30% καλύτερη απόδοση, σε σχέση με όσους δεν τον είχαν συμπαίκτη και άρα δεν είχαν εκτεθεί στο σύμβολο του θανάτου. Πηγή: news.gr
Διαβάστε περισσότερα για τον θάνατο:
- Γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε τον θάνατό μας;
- Η ζωή και ο θάνατος στη φιλοσοφία του Επίκτητου
- Πώς να αντιμετωπίσουμε τον θάνατο (Χαλίλ Γκιμπράν)
- Θάνατος… το μεγάλο Μυστήριο της ζωής