Οι 10 αρχές της Πυθαγόρειας Φιλίας και το ”Ετερος Εγώ” [VIDEO]

by admin
3,4K views

Τόση ήταν η αγάπη που είχε για τη φιλία ο Πυθαγόρας που είναι ο πρώτος που σταμάτησε να χρησιμοποιεί τον όρο “σοφός” και ζήτησε να μην τον αποκαλούν “σοφό” αλλά “φιλό-σοφο”, δηλαδή κάποιον που έχει φιλία [=αγάπη] για την σοφία αλλά δεν είναι ακόμη σοφός.

Μέσα από τη μελέτη των πυθαγορικών κειμένων καθώς και των περιγραφών που έχουμε από μεταγενέστερους συγγραφείς κωδικοποιήσαμε τις 10 βασικές ιδέες περί φιλίας

  1. Η ισότητα είναι φιλία. Η φιλία είναι ισότητα. 
  2. Οι φίλοι τα έχουν όλα κοινά.
  3. Τους φίλους να μην τους κάνετε εχθρούς και τους εχθρούς να καταφέρνετε να τους κάνετε φίλους.
  4. Αν δεν μπορείς να έχεις έναν πιστό φίλο, να είσαι ο ίδιος φίλος του εαυτού σου
  5. Η εμπιστοσύνη είναι η ουσία της φιλίας, επειδή αν μπει το ψέμα ανάμεσα σε φίλους δε θα είναι εύκολο να εξυγιανθεί η φιλία.
  6. Η φιλία δεν πρέπει να προδίδεται και να αποσύρεται όταν στους φίλους τυχαίνει κάποια αδυναμία ή ατυχία από αυτές που συμβαίνουν στη ζωή.
  7. Η φιλία που πρόκειται να γίνει αληθινή πρέπει να είναι καλά μελετημένη και δοκιμασμένη κι όχι τυχαία.
  8. Σε μια φιλία δεν πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός γιατί μετά αναδύονται τα άσχημα ανθρώπινα πάθη.
  9. Σε μια φιλία θα πρέπει πάντα να υπάρχει υποχώρηση και καλή πίστη. Αυτός που πρέπει πάντα να υποχωρεί πρώτος είναι ο λιγότερο έμπειρος στη ζωή.
  10. Η φιλία με τον Θεό είναι η υπέρτατη φιλία.

ΘΕΟΣ και ΟΛΟΝ: Φίλοι όπως ο 284 και ο 220!

Η αντίληψη περί φιλίας των Πυθαγορείων δεν είχε μόνο μια προσωπική και κοινωνική διάσταση αλλά βαθύτατα φιλοσοφική και ακόμη περισσότερο μαθηματική. Ο Πυθαγόρας αναζήτησε ακόμη και αριθμούς που οι ιδιότητές τους θα τους έκαναν να είναι φίλοι μεταξύ τους. Και βρήκε! 

Βρήκε το πρώτο ζευγάρι φυσικών αριθμών, τον 220 και το 284 που έχουν την εξής καθαρά μαθηματική ιδιότητα. 

Αν δούμε ποιοι αριθμοί διαιρούν ακριβώς τον αριθμό 220 (είναι οι: 1, 2, 4, 5, 10, 11, 20, 22, 44, 55 και 110) και τους προσθέσουμε μεταξύ τους, θα βρούμε ως άθροισμα τον αριθμό 284.

Αν δούμε, αντίστοιχα ποιοι αριθμοί διαιρούν ακριβώς τον αριθμό 284 (είναι οι: 1, 2, 4, 71 και 142) και τους προσθέσουμε μεταξύ τους, θα βρούμε ως άθροισμα τον αριθμό 220.

Δείτε στο τέλος ένα απόσπασμα από την ταινία ΕΤΕΡΟΣ ΕΓΩ με αναφορά στους φίλιους αριθμούς του Πυθαγόρα

Ξέρουμε ότι η αρχαία ελληνική αρίθμηση χρησιμοποιούσε τα ελληνικά γράμματα ως αριθμούς. Πάνω σε αυτό το γεγονός, λέγεται ότι ο Πυθαγόρας, χρησιμοποιούσε αυτή την αντιστοιχία για βρει αριθμητικές σχέσεις μεταξύ των λέξεων κι ακόμη και να φτιάξει νέες λέξεις. 

Όπως λέει ο Ιάμβλιχος, ο Πυθαγόρας έφτιαξε τη λέξη ΚΟΣΜΟΣ για να δείξει ότι ο αριθμός 6 κοσμεί το παν. Αν δούμε τη λέξη ΚΟΣΜΟΣ έχει αριθμητική αξία 600 (Κ=20, Ο=70, Σ=200, Μ=40, Ο=70, Σ=200). Και άρα το 600 έχει μέσα του τη δύναμη του αριθμού της διακόσμησης, της εξάδας.

Και μια ίσως “σύμπτωση” είναι ότι και οι 2 φίλιοι αριθμοί που βρήκε ο Πυθαγόρας κρύβουν μέσα τους και άλλη μια πιο φιλοσοφική σημασία.

Ο αριθμός 284 είναι το άθροισμα της αριθμητικής αξίας γραμμάτων της λέξης ΘΕΟΣ (Θ=9, Ε=5, 0=70, Σ=200).

Ο αριθμός 220 είναι το άθροισμα της αριθμητικής αξίας των γραμμάτων της λέξης ΟΛΟΝ (Ο=70, Λ=30, Ο=70, Ν=50).

Θα τολμούσαμε να πούμε πώς

όπως οι αριθμοί 284 και 220

είναι μαθηματικά “φίλοι”,

τότε ο ΘΕΟΣ και το ΌΛΟΝ

είναι δεμένα με δεσμούς φιλίας.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ “ΕΤΕΡΟΣ ΕΓΩ”

Πηγή: nea-acropoli.gr

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει