Οι Δονήσεις των Χρωμάτων

by admin
20 views

Πηγή: nea-acropoli.gr

“Τα χρώματα που η γη απλώνει μπροστά στα μάτια μας είναι φανερά σημάδια για όσους σκέπτονται” ~ Μωάμεθ Κοράνι κεφ.16

Υπάρχει ένας και Μοναδικός Νόμος που συνδέει με κάθετους άξονες τα επίπεδα δόνησης , ξεκινώντας από τον Φυσικό κόσμο , έτσι όπως τον αντιλαμβανόμαστε και φτάνοντας σε ανώτερες Θεικές Σφαίρες δόνησης. Κάπου ανάμεσα σε αυτά τα επίπεδα , βρίσκεται και ο άνθρωπος , ο οποίος κουβαλάει μέσα του την ενότητα και την πολλαπλότητα του Σύμπαντος. Είναι χωρισμένος από τον αναλυτικό νου , αλλά ταυτόχρονα και μια ατομικότητα κομμάτι του θεικού Νου.

Μέσα σε αυτή την φαινομενική αντίφαση , τα χρώματα υπάρχουν και δρουν στο φυσικό, τον ψυχικό και πνευματικό κόσμο , εκφράζοντας τον ίδιο νόμο, τον ίδιο συμβολισμό , σε όλους τους λαούς και σε όλες τις εποχές. Οσο η επιστήμη “ ανακαλύπτει “ καινούρια πράγματα , τόσο εδραιώνεται η άποψη, πως τα σύμβολα και οι μύθοι προηγούνται αυτών των ανακαλύψεων και ότι δεν ανακαλύπτουμε άλλα ξαναβρίσκουμε.

Αυτό συμβαίνει και με τα χρώματα.

Το ουράνιο τόξο γεφυρώνει τον Ουρανό με την γη και αυτό είναι ένα πανάρχαιο σύμβολο .Τα χρώματα είναι γέφυρα για όλα τα επίπεδα ύπαρξης. Γίνονται σημεία αναφοράς και σύνδεσης όλων των πλευρών του πολιτισμού, της θρησκείας, της επιστήμης, της τέχνης και της φιλοσοφίας . Σε αυτά συναντιούνται ψυχολόγοι, ποιητές, ιερείς και επιστήμονες, για να βρουν το κλειδί που θα ανοίξει τις πόρτες των μεγάλων μυστηρίων του σύμπαντος και της ανθρώπινης ύπαρξης. Για να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε ας ξεκινήσουμε από κάτι απλό και προσιτό στην αναλυτική μας σκέψη. Τον ορισμό του χρώματος και τη διαδικασία αντίληψης του από τον άνθρωπο.

Το χρώμα είναι ποιότητα φωτός και εμείς οι άνθρωποι καταλαβαίνουμε από αυτό το φως, μόνο ένα κομμάτι αυτής της εκδήλωσης. Τα ζώα βιώνουν κάποιο άλλο κομμάτι και ποιοςξέρει άραγε με ποιόν τρόπο το βιώνουν τα ορυκτά τα μέταλλα το χώμα….

Εχουμε πολλά να μάθουμε, πολλούς δρόμους να διανύσουμε και να διασταυρώσουμε για να καταλάβουμε και να ευεργετηθούμε από αυτό το δώρο της ζωής που τα κάνει όλα λαμπερά και φωτεινά. Ο Θεός υπήρξε γενναιόδωρος στους ανθρώπους δίνοντας αυτό το φως του Ηλιου που σχίζει το σκοτάδι. Υπήρξε γενναιόδωρος ακόμη και όταν έδωσε το υποκατάσταστο του Ηλιου, τη φωτιά στους ανθρώπους όπλο για να μπορεί να βλέπει στην έλλειψη του φωτός και έτσι το σκοτάδι μετριάστηκε στις πόλεις των ανθρώπων, έδωσε ελπίδα και η νύχτα πιά ξεπερνιέται πιο εύκολα.

Με Ηλιακό φως ή με τεχνητό, εμείς οι άνθρωποι, μέσα από την πολύπλοκη διαδικασία του ματιού βλέπουμε τα 7 χρώματα του φάσματος, που είναι το κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, ίντιγκο, βιολετί. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μελετήσουμε τα χρώματα, επιστημονικά, ψυχολογικά, λογικά, θεραπευτικά, συμβολικά κλπ. Ας θεωρήσουμε τα χρώματα σαν οντότητες που εκφράζονται μέσα από τις 7 φωτεινές ακτίνες αρχικά και ο συνδυασμός μεταξύ τους μας δίνει τις άπειρες αποχρώσεις, κομμάτι μιας άπειρης πολυπλοκότητας και διαφοροποίησης της φύσης μέσα στην οποία ζούμε.

ΚΟΚΚΙΝΟ: To χρώμα της φωτιάς, της θερμότητας, του αίματος, της καύσης. Σε όλους τους πολιτισμούς συνδέθηκε με το πάθος, την υπερβολή στην ενέργεια, μορφοποιήθηκε στο σχήμα της ανθρώπινης καρδιάς και στη φωτιά που μετατρέπεται σε κίνηση. Μια ενέργεια πολεμική που ταυτίστηκε με το θεό Αρη και την αρσενική φύση.

ΚΙΤΡΙΝΟ: Tο χρώμα του Ηλιου και του χρυσού. Το χρώμα της σοφίας και του λόγου. Δίνει κίνηση στη σκέψη, συνδέθηκε με το φως σαν λόγος, και με όλες τις εκφράσεις του στον άνθρωπο π.χ. στη γλώσσα (Χρυσόστομος). Ο Απόλλωνας και ο Ερμής συνδέθηκαν με το φωτεινό χρώμα του κίτρινου δηλ. με τον Ηλιο. Αστρολογικά ταυτίζεται με το λιοντάρι και εποχιακά με το καλοκαίρι και την ιδιαίτερη ακμή του τον Αύγουστο.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Το χρώμα της έμπνευσης που προέρχεται από την καρδιά, το χρώμα της διαίσθησης και της απελευθέρωσης των νοητικών διεργασιών. Περιέχει το κίτρινο και το κόκκινο σε ίση ποσότητα και αυτό του προσδίνει ιδιότητες και των δύο χρωμάτων. Θερμό χρώμα, χρώμα ζωής που μετουσιώνει το κατώτερο σε ανώτερο.

ΠΡΑΣΙΝΟ: Το χρώμα της φύσης και της ισορροπίας. Της αρμονίας και της γαλήνης. Δεν είναι τυχαίο που το χρώμα αυτό βρίσκεται στο κέντρο του φάσματος και είναι αφιερωμένο πάντα, στην Αφροδίτη σαν τη θηλυκή όψη της φύσης, η οποία γεννάει την Αγάπη. Το Πράσινο σχετίστηκε με την έννοια της αναγέννησης της άνοιξης με την ευρύτερη της έννοια και είναι φορέας ελπίδας και νεότητας. Περιέχει ίση ποσότητα κίτρινου και μπλε. Ηρεμεί σαν χρώμα όπως μας ηρεμεί ένα δάσος μια πράσινη θάλασσα ή ένα λιβάδι, γιατί επιλύει μέσα του τις συγκρούσεις και δημιουργεί, με μια φράση, την αρμονία από την αντίθεση.

ΜΠΛΕ: Το χρώμα του ουρανού και του αέρα, της σοφίας και της εσωτερικής αρμονίας. Σε αυτό το χρώμα βρίσκεται το πνεύμα και η αλήθεια. Το πνεύμα ανυψώνεται και πετάει μέσα στο μπλε του ουρανού, μέσα στο συμπαντικό ρευστό. Η Ηρα σαν θηλυκή αρχή του Θεού ταυτίζεται με το κυανό χρώμα. Το κυανό χρώμα όπως και το πράσινο είναι παθητικά χρώματα και αυτό σημαίνει ότι υποβάλουν αλλά και εκφράζουν, την ηρεμία, τη γλυκύτητα, την ανάπαυση, την ονειροπόληση αλλά και τη θλίψη – μελαγχολία.

ΙΝΤΙΓΚΟ: Το χρώμα της απελευθέρωσης. Είναι μίγμα από βαθύ μπλε και μικρή ποσότητα κόκκινου. Οντας ουσιαστικά μία απόχρωση του μπλε, αυτό το χρώμα περιέχει την υπερβατικότητα και την πνευματικότητα με τάσεις όμως διορατικότητας. Το χρώμα αυτό περιέχει την κάθαρση, το ξεκαθάρισμα, προσδίδει αυτογνωσία και εσωτερική κατανόηση που βοηθάει στην ψυχική απελευθέρωση.

ΙΩΔΕΣ Η ΒΙΟΛΕΤΙ: Το χρώμα της μετάβασης από τη ζωή στο θάνατο. Πνευματικό χρώμα με αποχρώσεις θλίψης και μελαγχολίας. Η Βιολέτα είναι το άνθος της ταπεινότητας όπου η προσωπικότητα νικιέται απο το μπλέ της σοφίας. Εκφράζει ψυχική ανάταση και ικανότητα επαφής με το θείο. Γενικά τα δύο τελευταία χρώματα του φάσματος δηλώνουν αυτή τη μάχη της ύλης με το πνεύμα, όπου το δεύτερο νικάει το πρώτο.

Πολύ ενδεικτικά αναφέρθηκαν κάποιες ιδιότητες των χρωμάτων που βρίσκουν εφαρμογές σε πάρα πολλά πεδία. Τις ιδιότητες αυτές οι άνθρωποι τις χρησιμοποιούν συνειδητά ή ασυνείδητα στην καθημερινή ζωή σαν απόρροια μιας παράδοσης που έφτασε ως τις μέρες μας ή σαν επιστημονική κατάληξη έρευνας για αυτό ποτέ μην βάλετε κόκκινο χρώμα σε μια κρεβατοκάμαρα αν θέλετε το υπνοδωμάτιο να είναι χώρος ηρεμίας και γαλήνης, αλλά προτιμήστε κόκκινο σε σημαίες και λάβαρα αν θέλετε να κινητοποιηθεί και να εμψυχωθεί ο κόσμος που το βλέπει.

Kι αν θέλετε να απαλλαγείτε από το άγχος και τις φοβίες σας, φροντίστε στη διακόσμηση σας να υπερέχουν όλες οι αποχρώσεις του κίτρινου και του μπλε.

Αν πάλι ο σκοπός σας είναι να βγείτε από την παθητικότητα, την δειλία, τις ένοχες και την ψυχική μιζέρια διακοσμήστε με θερμά χρώματα τους τοίχους και τα αντικείμενα: κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο.

Oφείλουμε να γίνουμε άξιοι στο να χρησιμοποιούμε το δώρο των θεών, στους ανθρώπους. Αυτό δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής αλλά και και θέμα ευγνωμοσύνης στους δωρητές.

Πηγή: nea-acropoli.gr

Δείτε επίσης:

Χρωματοθεραπεία

Το ψυχολογικό τεστ των χρωμάτων

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει