Τι βρίσκουμε ελκυστικό ο ένας στον άλλον και γιατί. Μήπως ψάχνουμε στον σύντροφό μας όχι μόνο γονικά χαρακτηριστικά αλλά και αδερφικά;
* Το άρθρο της καθηγήτριας ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Νορθούμπρια του Νιούκαστλ, Tamsin Saxton δημοσιεύτηκε στο Aeon. Τo Αeon, είναι διαδικτυακό περιοδικό, που θέτει μεγάλα ερωτήματα, αναζητώντας φρέσκες απαντήσεις και μια νέα οπτική στην κοινωνική πραγματικότητα, την επιστήμη, τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό.
Τα εκθαμβωτικά φτερά της ουράς του παγωνιού δεν υπάρχουν για να κάνουν καθημερινές δραστηριότητες όπως το φαγητό ή ο ύπνος, αλλά επειδή το χρώμα τους είναι ελκυστικό για τα θηλυκά παγώνια: όσο πιο λαμπερά είναι τα φτερά, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα το παγώνι να βρει ερωτικό σύντροφο. Τα φτερά της ουράς, για τα θηλυκά παγώνια, μπορεί να είναι πολύ ελκυστικά. Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται εδώ και καιρό να ξεδιαλύνουν τις υποσυνείδητες διαδικασίες που επηρεάζουν την επιλογή συντρόφου, καθώς τα κληρονομικά χαρακτηριστικά προτίμησης σεξουαλικών συντρόφων θα τείνουν να αυξάνονται σε συχνότητα στις επόμενες γενιές. Γι’ αυτό τα φτερά της ουράς του παγωνιού είναι τόσο λαμπερά: κατά τη διάρκεια πολλών γενεών, έχουν επιλεγεί πιο όμορφα φτερά ουράς. Αυτό σημαίνει ότι οι προτιμήσεις των συντρόφων μάς λένε κάτι για τις εξελικτικές πιέσεις που διαμορφώνουν ένα είδος – συμπεριλαμβανομένου και εμάς. Τι βρίσκουμε λοιπόν ελκυστικό ο ένας στον άλλον και γιατί;
Μεγάλο μέρος της αίσθησης μας για το τι είναι ελκυστικό έρχεται στο επίκεντρο όταν το δούμε μέσα από το φακό της επιτυχημένης αναπαραγωγής. Η τεκνοποίηση και η ανατροφή των παιδιών έχουν τροφοδοτήσει την ιδέα μας για το τι θέλουμε από έναν σύντροφο. Η υγεία, η γονιμότητα και η προθυμία και η ικανότητα επένδυσης στην ανατροφή των παιδιών δεν είναι αποκλειστικά ή αναπόφευκτα επιθυμητά σε έναν σύντροφο, αλλά θεωρούνται αξιόπιστα ελκυστικά σε διαφορετικούς πληθυσμούς, αν και φυσικά υπάρχουν ορισμένες πολιτισμικές διαφορές. Αυτές οι βιολογικές προτιμήσεις ευθυγραμμίζονται επίσης με την επιλογή συντρόφου σε άλλα είδη. Είναι σαφές ότι αυτό που θέλουμε από έναν σύντροφο έχει ρίζες που εκτείνονται πολύ πριν από το Instagram, τα γκισέ μακιγιάζ, τις καμπάνιες μάρκετινγκ ή το κορσέ. Ασφαλώς, αυτές οι προτιμήσεις έχουν να κάνουν με τη βασική ανθρώπινη φύση μας.
Υπάρχουν επίσης ατομικές διαφορές στην επιλογή συντρόφου. Ο ιδανικός σύντροφός σας είναι απίθανο να είναι ο ιδανικός σύντροφός μου, ακόμα κι αν μας ταιριάζουν ως προς το φύλο, την ηλικία και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Ως ένα βαθμό, η ομορφιά είναι πράγματι υποκειμενική. Αλλά ακόμη και αυτές οι διαφορές μεταξύ των προτιμήσεων των ανθρώπων είναι κάπως προβλέψιμες: η οικογένεια ενός ατόμου επηρεάζει τον σύντροφο που αυτός ή αυτή επιλέγει. Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι, κατά μέσο όρο, υπάρχει κάποια φυσική ομοιότητα μεταξύ του γονέα και του συντρόφου. Δηλαδή, η κοπέλα σου μπορεί κάλλιστα να μοιάζει λίγο με τη μητέρα σου. Αυτή η φυσική ομοιότητα είναι εμφανής είτε ζητάς από αγνώστους να συγκρίνουν φωτογραφίες προσώπου συντρόφων και γονέων, είτε αξιολογείς πράγματα όπως το ύψος των γονιών και του συντρόφου, το χρώμα των μαλλιών ή των ματιών, την εθνικότητα ή ακόμα και την τριχοφυία του σώματος.
Γιατί; Τα γνώριμα πράγματα είναι ελκυστικά. Εφόσον κάτι δεν είναι αρχικά αποτρεπτικό και δεν είσαι υπερβολικά εκτεθειμένος, τότε γενικά κάτι θα γίνεται πιο ελκυστικό όσο περισσότερο το συναντάς. Μέρος της έλξης για τα γονικά χαρακτηριστικά θα μπορούσε να αποδοθεί σε αυτό το φαινόμενο εξοικείωσης. Ωστόσο, η οικειότητα δεν εξηγεί το όλο φαινόμενο. Πρώτον, οι σύντροφοι των ανθρώπων φαίνεται να είναι πιο πιθανό να μοιάζουν με τον γονέα του αντίστοιχου φύλου: οι φίλες ταιριάζουν με τις μητέρες και οι φίλοι ταιριάζουν με τους πατεράδες, ανεξάρτητα από το αν έχουν ετεροφυλόφιλη ή ομοφυλοφιλική σχέση. Δεύτερον, η συναισθηματική εγγύτητα με έναν γονέα αυξάνει την πιθανότητα ο σύντροφός σου να μοιάζει με τον γονιό σου.
Ένας άλλος πιθανός λόγος είναι ότι, βιολογικά μιλώντας, οι κύριοι αναπαραγωγικοί σύντροφοι μερικές φορές μοιάζουν λίγο με τους γονείς μας. Φυσικά, η ίδια η αιμομιξία είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι: η αναπαραγωγή μεταξύ στενών συγγενών μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες υπολειπόμενες γενετικές διαταραχές. Και όμως, ορισμένα γονίδια συνεργάζονται καλά, επομένως ένας σύντροφος με ανεπαίσθητη ομοιότητα με τα μέλη της οικογένειας μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αυτός του οποίου το γενετικό υλικό περιέχει μέρος αυτής της χρήσιμης αλληλεπικάλυψης. Μια θαυμάσια μελέτη όλων των γνωστών ζευγαριών στην Ισλανδία σε μια περίοδο 165 ετών διαπίστωσε ότι εκείνα με τα περισσότερα εγγόνια είχαν συγγένεια περίπου στο επίπεδο του τρίτου ή του τέταρτου ξαδέρφου – ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο. Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει κάποιο εξελικτικό πλεονέκτημα στο να βρίσκουμε ελκυστικά τα ίχνη των γονικών χαρακτηριστικών.
Τι γίνεται όμως με την παρουσία αδερφού; Η ερευνητική μου ομάδα και εγώ συνειδητοποιήσαμε ότι οι εξηγήσεις για την ελκυστικότητα των γονικών χαρακτηριστικών θα τείνουν να ισχύουν και για τα χαρακτηριστικά αδελφών. Πράγματι, σε πληθυσμούς ιστορικά υψηλής γονιμότητας, τα αδέρφια μπορεί να υπήρχαν πιο συχνά και επομένως πιο οικείοι σύντροφοι από τους γονείς. Έτσι, στην τελευταία μας μελέτη, αντί να εξετάσουμε τις ομοιότητες μεταξύ συντρόφων και γονέων, εστιάσαμε στα αδέρφια. Συγκεντρώσαμε μαζί φωτογραφίες προσώπου των αδελφών και των ανδρών συντρόφων 56 γυναικών. Μερικές από τις γυναίκες ήταν εθελόντριες με τις οποίες επικοινωνήσαμε απευθείας και κάποιες ήταν άτομα που δεν γνωρίζαμε προσωπικά, αλλά που είχαν επαρκές δημόσιο προφίλ ώστε να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τον αδερφό και τον φίλο τους. Στη συνέχεια, ζητήσαμε από τις εθελόντριες να συγκρίνουν κάθε φωτογραφία του αδερφού μιας γυναίκας με τέσσερις άλλους άνδρες, ένας από τους οποίους ήταν ο σύντροφός της. Οι εθελόντριες δεν γνώριζαν ότι οι άνδρες που είδαν ήταν αδέρφια και σύντροφοι συγκεκριμένων γυναικών. Οι εθελόντριες κατέταξαν κάθε ομάδα τεσσάρων συντρόφων ανάλογα με το πόσο έμοιαζαν με τον αδελφό.
Εάν δεν υπήρχε καμία ομοιότητα μεταξύ του αδελφού και του συντρόφου μιας γυναίκας, τότε περιμέναμε από τις εθελόντριες να επιλέξουν τυχαία, διαλέγοντας καθεμία από τις τέσσερις φωτογραφίες για ένα 15λεπτο. Όταν κοιτάξαμε μόνο τα ακατέργαστα νούμερα, διαπιστώσαμε ότι σχεδόν το 1/3 των επιλογών των βαθμολογητών αφορούσε το “σωστό” ζεύγος αδερφού – φίλου καθώς έμοιαζε περισσότερο. Ωστόσο, αυτά τα ακατέργαστα νούμερα είναι μόνο ενδεικτικά και θέλαμε να μάθουμε πώς θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε τα δεδομένα στον πληθυσμό συνολικά. Χρησιμοποιήσαμε ένα στατιστικό μοντέλο για να το προβλέψουμε, το οποίο έδειξε ότι αν γενικεύαμε πέρα από το σύνολο δεδομένων μας, οι άνθρωποι θα επέλεγαν το σωστό ζευγάρι αδελφού – φίλου ως πιο παρόμοιο στο 27% των περιπτώσεων και ως πρώτο ή δεύτερο πιο παρεμφερές ένα συνδυασμένο 59% (αντί για 50%). Το μοντέλο προέβλεψε ότι οι άνθρωποι θα έλεγαν ότι ο φίλος μιας γυναίκας και ο αδερφός της μοιάζουν λιγότερο μόνο στο 16% των περιπτώσεων.
Φυσικά, δεν είχε κάθε γυναίκα στη μελέτη μας σύντροφο που έμοιαζε με τον αδερφό της, και αυτό ισχύει για τις γυναίκες στον κόσμο γενικότερα. Αλλά όταν συγκρίναμε τα δεδομένα μας με τα δεδομένα από προηγούμενες μελέτες, φάνηκε ότι οι σύντροφοι των ανθρώπων μοιάζουν με τα αδέρφια τους περίπου όσο οι σύντροφοι των ανθρώπων μοιάζουν με τους γονείς τους. Δεδομένου ότι τα αδέρφια μοιάζουν με τους γονείς τους, είναι πιθανό η ομοιότητα αδερφού – συντρόφου να είναι απλώς ένα βασικό επακόλουθο της ομοιότητας γονέα – συντρόφου, ή ακόμα και το αντίστροφο.
Αν και η ομοιότητα που είδαμε μεταξύ συντρόφων και αδελφών ήταν ανεπαίσθητη, αυτές οι λεπτές επιδράσεις έχουν σημασία επειδή η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι ένα ακατάστατο πράγμα, που προκύπτει από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση παρορμήσεων και επιρροών. Η δημιουργία μιας σχέσης μεταξύ δύο ανθρώπων είναι μια ασυνήθιστα περίπλοκη συμπεριφορά. Υπάρχουν πολλές δημοσιευμένες έρευνες σχετικά με τις προτιμήσεις, τις επιλογές και τις κρίσεις ελκυστικότητας μέσα στις σχέσεις, γιατί αυτό ρίχνει φως στο για ποιον λόγο εμείς οι άνθρωποι κάνουμε αυτό που κάνουμε, καθώς και πώς μπορεί να μοιάζει το μέλλον του είδους μας. Παρόλο που έχουμε έντονη απέχθεια για την αιμομιξία, τυχαίνει αυτή η αποστροφή να μην εκτείνεται σε άτομα που μοιάζουν με τα μέλη της οικογένειάς μας (πηγή: news247.gr)