Παράλληλοι Κόσμοι: Υπάρχει άλλος «εσύ» σε ένα παράλληλο σύμπαν;

by admin
1,7K views
Παράλληλοι Κόσμοι: Υπάρχει άλλος «εσύ» σε ένα παράλληλο σύμπαν;

Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί τι θα γινόταν αν παίρναμε μια άλλη απόφαση από αυτή που τελικά πήραμε; Θα ήμαστε κάπου αλλού, θα σκεφτόμαστε κάτι άλλο, θα είμαστε κάποιοι άλλοι από αυτούς που είμαστε τώρα; Άραγε, μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητά μας; Υπάρχουν άραγε παράλληλοι κόσμοι με άλλες εκδοχές του εαυτού μας; Πέρα από ένα θέμα που έχει αγγίξει η φιλοσοφία και η τέχνη κατά καιρούς, είναι πλέον κάτι που εξετάζει σοβαρά και η επιστήμη.

Η υπόθεση των «πολλών κόσμων»

Η υπόθεση των «πολλών κόσμων» προτείνει ότι υπάρχουν αμέτρητα άλλα σύμπαντα, παρόμοια μεν με τα δικά μας, αλλά διαφορετικά. Στο ένα σύμπαν, για παράδειγμα, μπορεί να έχει κανείς πεθάνει σε ατύχημα τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ένα άλλο να γίνεται πρόεδρος μιας χώρας. Κάθε πιθανό αποτέλεσμα έχει συμβεί σε τουλάχιστον ένα από αυτά τα σύμπαντα – κάθε εκδοχή της ιστορίας έχει γίνει κάπου.

Στο βιβλίο του “Something Deeply Hidden” ο φυσικός Sean Carroll του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια εξετάζει αυτή την ιδέα με περισσότερες λεπτομέρειες. Υποστηρίζει ότι η ιδέα ύπαρξης πολλαπλών συμπάντων είναι μια σοβαρή πιθανότητα.
«Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν πολλαπλοί κόσμοι στους οποίους παίρνεις διαφορετικές αποφάσεις», αναφέρει σε συνέντευξή του». «Απλά υπακούμε στους νόμους της φυσικής. Δε γνωρίζουμε αν ο αριθμός των κόσμων είναι πεπερασμένος ή άπειρος, αλλά ο αριθμός τους είναι σίγουρα τεράστιος.»

Παράλληλοι κόσμοι και κβαντομηχανική

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, κάθε απόφαση που παίρνει ένα άτομο μπορεί να διαιρέσει την πραγματικότητα σε δύο νέες διαδρομές, καθεμιά ακολουθεί ένα διαφορετικό πιθανό αποτέλεσμα. Σε αυτή τη βάση, λέει ο Carroll, τα παράλληλα σύμπαντα μπορεί να μην είναι τοποθετημένα σε κάποιο συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, αλλά να υπάρχουν σε σχέση με τον παρατηρητή.

Στον ιδιόμορφο κόσμο της κβαντικής μηχανικής, μια τέτοια ιδέα δε θα ήταν καθόλου παράξενη. «Πριν κοιτάξεις ένα αντικείμενο, είτε είναι ηλεκτρόνιο, είτε άτομο, είτε οτιδήποτε άλλο, αυτό δε βρίσκεται σε καμία συγκεκριμένη τοποθεσία.» λέει ο Carroll. «Αυτό που συμβαίνει μάλλον, είναι ότι εσύ το παρατηρείς στο ένα σημείο ή στο άλλο, το ίδιο δε βρίσκεται σε κανένα συγκεκριμένο μέρος.»

Όσον αφορά το να επισκεπτούμε αυτές τις εναλλακτικές πραγματικότητες, ωστόσο, ο Carroll παραμένει επιφυλακτικός.

«Δεν αλληλεπιδρούν (οι διάφορες πραγματικότητες), δεν επηρεάζουν η μια την άλλη με καμιά μορφή. Το να περάσει κανείς από τη μια στην άλλη είναι σα να τρέχει πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός. Δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις.» Πηγή: Unexplained Mysteries

Διαβάστε και άλλες επιστημονικές ειδήσεις ΕΔΩ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει