Πώς αντιδράς στην οικονομική ανισότητα;

by admin
1,7K views
Πώς αντιδράς στην οικονομική ανισότητα;

Πώς αντιδράς όταν βλέπεις άστεγους ανθρώπους στο δρόμο; Η απάντηση που θα δώσεις εξαρτάται από το πόσο δίκαιο και νόμιμο θεωρείς το οικονομικό σύστημα που ζεις. 

Η φύση μας προίκισε με συμπόνια

Γενικά οι άνθρωποι έχουμε μια τάση αποστροφής όταν βλέπουμε τον συλλογικό πλούτο να διανέμεται άδικα. Όταν για παράδειγμα, βλέπουμε ανθρώπους χωρίς στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη, πρόσβαση στην εκπαίδευση, αγαθά πρώτης ανάγκης για την επιβίωσή τους. Ήδη από την ηλικία των έξι χρονών έχει φανεί ότι τα παιδιά αρνούνται αντικείμενα, αν σημαίνει ότι παίρνουν περισσότερα από τους φίλους τους. 

Αν δεν τα ήθελε, δε θα τα πάθαινε

Αυτή η φυσική αποστροφή, ωστόσο, μπορεί να μετριαστεί. Αν ένα άτομο θεωρεί το κοινωνικό και οικονομικό σύστημα δίκαιο, τότε ο καθένας βρίσκεται εκεί που δικαιούται. Και αν κάποιος είναι άστεγος, τότε φέρει μερίδιο ευθύνης για την κατάστασή του. Σωστά;

Αν και ακούγεται ακραίο, είναι μια αντίληψη που ολοένα επικρατεί στο δυτικό κόσμο. Σε έρευνα στις ΗΠΑ, ζητήθηκε από διάφορους ανθρώπους να εκφράσουν πόσο δίκαιο ή άδικο θεωρούν ότι είναι το κοινωνικό σύστημα στη χώρα τους. Έπειτα, τους έδειξαν βίντεο με άστεγους ανθρώπους που διηγούνται τις δυσκολίες στη ζωή τους. Τα βάσανά τους. Έπειτα, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο άβολα τους έκανε να νιώσουν το βίντεο. 

Αυτοί που θεωρούσαν το σύστημα δίκαιο, δεν ενοχλήθηκαν και πολύ από την ανθρώπινη εξαθλίωση. Η φιλοσοφία τους ήταν πως «Όταν κανείς θέλει κάτι πραγματικά, κάνει τα πάντα για να το αποκτήσει». Άρα, οι άστεγοι μάλλον είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή τους και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για αυτούς. 

Αντίθετα, οι άνθρωποι που θεωρούν το σύστημα άδικο, έδειξαν έντονα συναισθήματα απέχθειας για αυτή την απάνθρωπη ανισότητα. 

Η εικόνα του κόσμου μας

Είναι σημαντικό να εξετάζουμε, ως έλλογα όντα, την εικόνα του κόσμου μας. Να καταλάβουμε τους παράγοντες που μας οδήγησαν στις πεποιθήσεις μας. Ίσως είναι σημαντικό βήμα για έναν καλύτερο κόσμο. (Πηγή: phys.org , Μετάφραση-Απόδοση: philosophyreturns.gr)

Δείτε επίσης:

Ηθική νοημοσύνη – Το επίκτητο χάρισμα

Επενδύστε στην καλοσύνη και στην αγνότητα (Χένρι Ντέιβιντ Θόρω)

9 μαθήματα του Κομφούκιου που θα αλλάξουν την άποψη σας για τη ζωή

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: Το Όραμά του

Υπάρχει νόημα στη ζωή;

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει