Πώς μπορεί ένα Χαμόγελο να σε βοηθήσει ακόμα και όταν δεν το νιώθεις

by admin
113 views

Βάλε ένα χαμόγελό στη δουλειά και δες τη ζωή σου να αλλάζει

Πηγή: bigthink.com

Μια νέα έρευνα προτείνει όχι απλά να προσποιείσαι τη χαρά αλλά να τη νιώθεις.

Επίσης, δείχνει ότι ένα χαμόγελο μειώνει την κόπωση στην εργασία και βελτιώνει τις σχέσεις μας, αλλά μόνο εάν μπορέσουμε να το νιώσουμε πραγματικά-σε αντίθεση με ένα ψεύτικο χαμόγελο.

Τι είναι το «deep acting»;

Πρόκειται για τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζουμε τη συναισθηματική φόρτιση στην εργασία. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα είναι οι αεροσυνοδοί οι οποίοι έχουν την υποχρέωση να είναι ιδιαίτερα φιλικοί μαζί μας για να βελτιώσουν την εμπειρία της πτήσης. Κατά τη διάρκεια της πτήσης αναμένεται να χαμογελούν και να είναι εξυπηρετικοί ακόμα κι αν παλεύουν με προσωπικά ζητήματα, αν οι επιβάτες είναι αγενείς ή αν ένα παιδί μόλις άρχισε να τρέχει στο διάδρομο.

Τέτοιες στάσεις μπορεί να εξυπηρετούν εμπορικά συμφέροντα, αλλά εάν προκαλούν συναισθηματική δυσαρέσκεια, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε υψηλή συναισθηματική επιβάρυνση του υπαλλήλου – αυτό μας φέρνει πίσω στο «deep acting» και στο «surface acting».

Το «deep acting» είναι η διαδικασία με την οποία τροποποιούμε τα συναισθήματά μας ώστε να ταιριάζουν με το ρόλο που καλούμαστε να παίξουμε τη δεδομένη στιγμή. Οι άνθρωποι αυτοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αρνητικά συναισθήματα, αλλά βρίσκουν τρόπους να τα ρυθμίζουν, ώστε να επιστρέψουν στην επιθυμητή κατάσταση. Οι αεροσυνοδοί μπορούν να τροποποιήσουν την εσωτερική τους κατάσταση με τρόπους όπως:

  • μιλώντας για αυτά τα αρνητικά συναισθήματα (π.χ. με έναν συνάδελφο),
  • εστιάζοντας στα θετικά της ζωής (επόμενη στάση: Παρίσι!),
  • εκφράζοντας φυσικά το επιθυμητό συναίσθημα (χαμόγελο και βαθιές αναπνοές) ή
  • αλλάζοντας την οπτική μιας άσχημης κατάστασης (δε φταίει το παιδί που αρρώστησε).

Τι είναι το «surface acting»;

Αντίθετα, το «surface acting» εμφανίζεται όταν οι εργαζόμενοι φορούν ψεύτικα χαμόγελα για να ανταποκρίνονται σε αυτό που αναμένεται από το ρόλο τους. Τέτοιοι «ηθοποιοί» είναι οι σερβιτόροι που χαμογελούν παρά το συντριπτικό τους άγχος, οι διευθύνοντες σύμβουλοι που φορούν μια μάσκα αυτοπεποίθησης παρά τα αισθήματα ανασφάλειας, οι πορτιέρηδες που πρέπει να διατηρήσουν μια σκληρή εικόνα παρά το γεγονός ότι σιγοτραγουδούν τους στοίχους από τη μουσική που παίζει.

Το «surface acting» μπορεί να υποβαθμίσει την ψυχική μας ευεξία. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για άτομα που αντιμετωπίζουν αρνητικά συναισθήματα εσωτερικά, ενώ εμφανίζουν μια καλή διάθεση εξωτερικά. Υποστηρίζεται ότι τέτοια συναισθηματική φόρτιση μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και αποξένωση – δηλαδή, αυτή η κατηγορία των «ηθοποιών» δημιουργεί ένα προπύργιο ενάντια στον θυμό, τον φόβο και το άγχος, αλλά αυτό τους αποσυνδέει από συναισθήματα που τους επιτρέπουν να συνδεθούν με τους άλλους και να ζήσουν μια γεμάτη ζωή. 

Μην προσποιείσαι για να πετύχεις

Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με τη συναισθηματική φόρτιση έχουν επικεντρωθεί στην εξυπηρέτηση πελατών, για τον προφανή λόγο ότι τέτοιες θέσεις εργασίας φέρνουν συναισθηματικές δυσκολίες. Μελετήθηκε με ποιο τρόπο οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν συναισθηματικές στρατηγικές στο χώρο εργασίας και ποιες από αυτές είναι πιο ευεργετικές.

Αυτό που θέλαμε να μάθουμε είναι αν οι άνθρωποι επιλέγουν να ασχοληθούν με τη ρύθμιση των συναισθημάτων τους όταν αλληλοεπιδρούν με συναδέλφους, γιατί επιλέγουν να το κάνουν εάν δεν υπάρχει επίσημος κανόνας που να τους το απαιτεί, και ποια οφέλη, εάν υπάρχουν, βγαίνουν από αυτήν την προσπάθεια.


Σε τρεις μελέτες, εξετάστηκαν περισσότεροι από 2.500 υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης σχετικά με τη συναισθηματική τους ρύθμιση. Η έρευνα ζήτησε από τους συμμετέχοντες να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν με δηλώσεις όπως “Προσπαθώ να βιώσω τα συναισθήματα που δείχνω στους συναδέλφους μου” ή “Προσποιούμαι μια καλή διάθεση όταν αλληλοεπιδρώ με τους συναδέλφους μου” ή “Νιώθω συναισθηματικά στραγγισμένος στη δουλειά“. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από τομείς όπως η εκπαίδευση, η μηχανική και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας, αποκάλυψαν τέσσερις διαφορετικές συναισθηματικές στρατηγικές.

Οι πρώτοι είναι όσοι ακολουθούν το «deep acting» και οι δεύτεροι αυτοί που ακολουθούν το “surface acting”.

Οι τρίτοι είναι οι “μη ηθοποιοί” οι οποίοι δεν εμπλέκονταν συναισθηματικά σε καταστάσεις, και τέταρτοι είναι οι “ρυθμιστές” οι οποίοι εναλλάσσονταν μεταξύ «deep» και «surface acting».

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης δύο αιτίες για τέτοιες στρατηγικές: κοινωνικά επωφελή κίνητρα και κίνητρα διαχείρισης εντυπώσεων. Η πρώτη στόχευε στην καλλιέργεια θετικών σχέσεων, η δεύτερη να παρουσιάσει μια θετική εικόνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρώτη κατηγορία ηθοποιών ωθείται από κοινωνικά κίνητρα και απολαμβάνει πλεονεκτήματα από τη στρατηγική που ακολουθεί. Αυτοί οι «ηθοποιοί» ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα κόπωσης, μειωμένα αισθήματα ανικανότητας, βελτιωμένη εμπιστοσύνη μεταξύ συναδέλφων και πρόοδο σε σχέση με τους στόχους τους.

Οι «μη-ηθοποιοί» (που δεν εμπίπτουν στις πρώτες δύο κατηγορίες) δεν ανέφεραν τη συναισθηματική εξάντληση των συναδέλφων τους, αλλά δεν απολάμβαναν τα κοινωνικά οφέλη της πρώτης κατηγορίας.

Τέλος, οι «ρυθμιστές» έδειξαν ότι η εναλλαγή μεταξύ «deep acting» και «surface acting» εξαντλεί τα συναισθηματικά αποθέματα και κάνει πιο τεταμένες τις σχέσεις μεταξύ των υπαλλήλων.

Ίσως να είναι πιο εύκολο βραχυπρόθεσμα να «βάλεις ένα χαμόγελο» για να γλιτώσεις από μια συζήτηση, αλλά μακροπρόθεσμα, αυτό θα υπονομεύσει την υγεία σου και τις επαγγελματικές σου σχέσεις.

Όλα ξεκινούν με ένα απλό: «Ας είμαστε καλοί ο ένας με τον άλλον». Όχι μόνο θα αισθανθούμε καλύτερα, αλλά οι επιδόσεις μας και οι κοινωνικές μας σχέσεις μπορούν επίσης να βελτιωθούν. 

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει