Πώς να επιβιώσεις την καραντίνα
Δείτε επίσης:
Κορωνοϊός. Μπορεί η φιλοσοφία να μας βοηθήσει την ώρα της κρίσης;
Τις τελευταίες εβδομάδες πάνω από 33 χώρες έχουν επιβάλει κοινωνική απομόνωση του πληθυσμού για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Όσο αναγκαίο κι αν είναι αυτό το μέτρο, έρχεται σε αντίθεση με μια ενστικτώδη ανθρώπινη τάση: να συναντιόμαστε μεταξύ μας, να κοινωνικοποιούμαστε, να μιλάμε και να αγγίζουμε άλλους ανθρώπους. Αυτή η κατάσταση μπορεί να κρατήσει μήνες. Πώς λοιπόν θα αντέξουμε; Παρακάτω κάποιες οδηγίες από ειδικούς.
-
Κατάλαβε για πόσους ανθρώπους είσαι υπεύθυνος
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να ξεφύγουμε σχετικά άμεσα από αυτή την κατάσταση είναι να δείξουμε υπευθυνότητα. Το αστείο είναι ότι είμαστε υπεύθυνοι ακόμη και για ανθρώπους που δε γνωρίζουμε. Αυτός ο ιός χρειάζεται 2 έως 14 μέρες για να εκδηλώσει συμπτώματα. Μέσα σε αυτό το διάστημα, αν είμαστε φορείς του, δεν το γνωρίζουμε και τον διασπείρουμε σε γνωστούς κι αγνώστους. Η λογική είναι να φερόμαστε, λοιπόν, σα να έχουμε ήδη κολλήσει και προσέχουμε μην κολλήσουμε άλλους.
-
Άλλαξε τις συνήθειές σου
Τα σχολεία έκλεισαν, οι περισσότερες δουλειές επίσης, κάθε εξωτερική δραστηριότητα είναι απαγορευμένη για λίγο. «Τι θα κάνω μέσα στο σπίτι συνέχεια;» Αυτή είναι η απορία πολλών ανθρώπων, για τους οποίους η ρουτίνα ήταν μέρος της ζωής τους. Μια συμβουλή είναι να υιοθετήσουμε μια νέα ρουτίνα για ένα διάστημα, μέσα στο σπίτι. Να βάζουμε ένα πρόγραμμα, μια σειρά από πράγματα να κάνουμε στη μέρα, αντί να κολλάμε με τις ώρες στο κινητό και την τηλεόραση. Είναι σημαντικό για μια συναισθηματική ισορροπία.
-
Αθλήσου
Η σωματική άσκηση και η επαφή με τη φύση βελτιώνει τη σωματική και ψυχική υγεία, βοηθά τη συγκέντρωση και τον καλό ύπνο. Γι’ αυτό, βάλε στη ρουτίνα σου μία ώρα άσκησης, εντός ή εκτός σπιτιού!
-
Κράτα επαφές με ανθρώπους
Καραντίνα δε σημαίνει φυλακή! Η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να κρατάμε επαφές με ανθρώπους που νοιαζόμαστε ακόμη κι από απόσταση. Είναι σημαντικό κομμάτι της ψυχικής υγείας.
-
Νοιάσου για τους άλλους
Μπορεί στη γειτονιά σου να υπάρχει κάποια κυρία ή κύριος, που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Ρώτα αν χρειάζεται κάποιον να της φέρει ψώνια, για να αποφύγει μέρη με πολύ κόσμο. Εκτός του ότι βοηθάς κάποιον που έχει ανάγκη, βοηθάς και τη δική σου ψυχολογία.
-
Συγκράτησε το άγχος σου
Μια πανδημία συχνά συνοδεύεται με άγχος για πολλούς ανθρώπους. Πολλοί καταφεύγουν στο αλκοόλ, την κατάθλιψη ή τη βία για να το αντιμετωπίσουν. Ζητούμενο είναι να αντικατασταθούν αυτές οι αντιδράσεις με υγιείς συνήθειες. Φρόντισε τη διατροφή σου, προτίμησε καφέ αντί για αλκοόλ, αθλήσου, ασχολήσου με κάποιο χόμπυ. Πολλά μεγάλα μουσεία κάνουν πλέον ηλεκτρονικές περιηγήσεις, μπορείς να δεις θέατρα από τον υπολογιστή σου, πολλά βιβλία διατίθενται επίσης δωρεάν.
Θυμήσου ότι είναι στο χέρι σου να κάνεις τις μέρες αυτές όμορφες και ξεχωριστές. (Πηγή: bigthink.com, Μετάφραση-Απόδοση: philosophyreturns.gr)
Γραφτείτε στο εβδομαδιαίο μας newsletter για να μη χάνετε τις δημοσιεύσεις μας
Δείτε επίσης:
Κορωνοϊός. Μπορεί η φιλοσοφία να μας βοηθήσει την ώρα της κρίσης;
Πώς να σταματήσεις να αγγίζεις το πρόσωπό σου όλη την ώρα
Πώς να αποφύγεις τη μαζική υστερία του κορωνοϊού