Πώς να γίνεις πλούσιος; Ρώτα τον Σωκράτη, τον Επίκουρο και τον Σενέκα

by admin
5,3K views

Μέσα στις κρυφές ή φανερές μας ανάγκες, μερικές φορές είναι να έχουμε μια μεγάλη οικονομική άνεση. Πιστεύουμε ότι αυτό θα καλύψει αρκετές ανάγκες μας. Σίγουρα αυτό ισχύει. Ένας άνθρωπος με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, μπορεί να καλύψει πολλές ανάγκες φυσικές και ψυχολογικές. Μπορεί όμως ο πλούτος να μας κάνει ευτυχισμένους;

Αν προσπαθώντας να γίνουμε πλούσιοι ή να διατηρήσουμε τον πλούτο μας, έρθουμε αντιμέτωποι με ηθικά διλήμματα; Πόσο ικανοί είμαστε να κρατήσουμε την αξιοπρέπειά μας και την αρετή μας ενόσω δίνουμε μέρος της ψυχής μας για να γίνουμε πλούσιοι;

Για τους Στωικούς η αρετή είναι το μόνο αγαθό και η αμαρτία το κακό, ενώ όλες οι υπόλοιπες έννοιες, όπως, ο πλούτος, η δόξα, η ηδονή, η ελευθερία, η υγεία αποκαλούνται «αδιάφορα» και δεν συμβάλλουν στην ευδαιμονία ή στην κακοδαιμονία του ανθρώπου (Διογ. Λαέρτ. VII.104).

Ο Σενέκας αν και είχε αρκετό πλούτο λέει:

“Θα μου πεις τώρα: “Και ποια είναι τότε η διαφορά ανάμεσα σ’ εμένα τον ανόητο και σ’ εσένα το σοφό, αν και οι δυο μας θέλουμε να έχουμε πλούτη;”. Τεράστια· γιατί, κατά την άποψη του σοφού, τα πλούτη είναι ο δούλος, ενώ, κατά την άποψη του ανόητου, αυτά είναι το αφεντικό. Ο σοφός δεν αποδίδει καμιά ιδιαίτερη σπουδαιότητα στα πλούτη, ενώ για σας τα πλούτη είναι το παν.”

“Εσάς όμως ένα πανέμορφο σπίτι σας κάνει αλαζόνες, λες και δε θα μπορούσε ποτέ να καεί ή να καταστραφεί. Μένετε έκθαμβοι με τον πλούτο σας, σαν να είχε ξεφύγει κάθε κίνδυνο και σαν να είχε γίνει τόσο μεγάλος, ώστε η τύχη να έχασε κάθε δύναμή της να τον καταστρέψει. Κάθεστε σε απραγμοσύνη και παίζετε με τα πλούτη σας χωρίς να προβλέπετε τον κίνδυνο μέσα στον οποίο βρίσκονται ..

Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε ο Επίκουρος και απάντησε:

“Αν θέλεις να κάνεις κάποιον πλούσιο, μην του προσθέτεις χρήματα, να του αφαιρείς επιθυμίες”

Kαι Σωκράτης συμφωνούσε σε αυτό το σημείο επειδή με παρόμοιο τρόπο απάντησε κι αυτός. Ρώτησε κάποιος τον Σωκράτη πώς θα μπορούσε να γίνει πλούσιος, και ο Σωκράτης του απάντησε:

“Αν γίνεις φτωχός στις επιθυμίες”

Αν πιστεύεις ότι ο πλούτος φέρνει ευτυχία κάνεις λάθος. Το ίδιο λάθος κάνεις κι αν πιστεύεις ότι φέρνει δυστυχία. Είναι στο χέρι σου και ιδιαίτερα σε αυτή τη μικρή φωνή, την ηθική συνείδηση να απαντήσει με ειλικρίνεια:

Είμαι κύριος του πλούτου ή θύμα του; Ιδού η απορία!

Πηγή: nea-acropoli.gr

Διαβάστε επίσης:

Γίνε αληθινά ευτυχισμένος. Κάν’ το όπως ο Αριστοτέλης

Θες αυτοπεποίθηση; Κάν΄ το όπως ο Νίτσε

Πώς να ελέγχεις τον θυμό σου; Κάν’ το όπως ένας Σαμουράι

Πώς απαντάς στους εγωιστές; Καν’ το όπως ο Διογένης ο Κυνικός

 

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει