Πώς να κερδίσω χρόνο; Χαλάρωσε, κάν’ το όπως ο Σενέκας

by admin
333 views

Σενέκας για την αρχαία τέχνη της επιβράδυνσης του χρόνου

“Ζωντανός χρόνος” εναντίον “νεκρού χρόνου”

Γράφει ο Thomas Oppong

Το πώς περνάμε τον χρόνο μας είναι πράγματι το πώς περνάμε τη σύντομη ζωή μας.
Η ζωή προσφέρει έναν περιορισμένο χρόνο για όλους: η βελτιστοποίηση του παρόντος χρόνου και η σοφή χρήση του πολύτιμου χρόνου σας πρέπει να είναι στην κορυφή της λίστας των παραγωγικών πραγμάτων που πρέπει να κάνετε.

Αλλά οι άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι και μπλεγμένοι με τις υποθέσεις ενός ανέφικτου μέλλοντος για να παρατηρήσουν ότι σπαταλούν τον πολύτιμο και περιορισμένο χρόνο τους.

Όταν βιάζεσαι, η ζωή είναι φευγαλέα.

«Δεν μας δίνεται μια σύντομη ζωή, αλλά την κάνουμε σύντομη. δεν μας τροφοδοτεί άσχημα ο χρόνος, αλλά τον σπαταλάμε»,

υποστηρίζει ο Σενέκας στο βιβλίο του «Περί της βραχύτητας του βίου», ηλικίας 2.000 ετών.

Ο Σενέκας ήταν Ρωμαίος φιλόσοφος. Μεταξύ 4 π.Χ. και 65 μ.Χ., ήταν γερουσιαστής και πολιτικός σύμβουλος. Στο βιβλίο του, προειδοποιεί ότι οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να εκτιμήσουν πλήρως την πολύτιμη αξία του λιγότερου ανανεώσιμου περιουσιακού στοιχείου μας: του χρόνου.

Υπάρχει ένας λόγος που εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πολλές τύψεις στο τέλος της ζωής τους: οι άνθρωποι δεν δίνουν αρκετή προσοχή σε αυτά που χρειάζονται για μια ουσιαστική ζωή – επικεντρώνονται σε αυτά που θέλουν για μια καλή ζωή.

Όταν επιλέγετε ενεργά τι να κάνετε, εστιάζετε σε εμπειρίες με νόημα και επιβραδύνετε, ο χρόνος φαίνεται σαν να επιβραδύνεται προς όφελός σας.

Η ειρωνεία της ζωής είναι ότι πολλοί άνθρωποι βιάζονται να προστατέψουν τα χρήματά τους και την περιουσία τους αλλά όχι τον χρόνο τους.

Αντί να περιφρουρούν τον χρόνο τους, οι αναποτελεσματικοί άνθρωποι σπαταλούν τον περιορισμένο χρόνο τους και παραπονιούνται για τη σύντομη ζωή.

«Δεν είναι ότι έχουμε λίγο χρόνο να ζήσουμε, αλλά ότι χάνουμε πολύ από αυτόν. Η ζωή είναι αρκετά μεγάλη και ένα αρκετά γενναιόδωρο ποσό μας έχει δοθεί για τα υψηλότερα επιτεύγματα, αν ήταν όλα καλά επενδυμένα», Σενέκας.

Η ζωή μπορεί να είναι μεγάλη ή σύντομη, ανάλογα με το πώς χρησιμοποιείτε το χρόνο. Δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που καταλαβαίνουν την αξία του χρόνου τους ή πώς να τον χρησιμοποιήσουν καλύτερα μέχρι να γίνουν μάρτυρες μιας άμεσης απειλής για τη ζωή τους: πανδημία, ασθένεια ή θάνατο.

Ο Σενέκας παρατηρεί,

«Αναφωνούν ότι ήταν ανόητοι επειδή δεν έχουν ζήσει πραγματικά, και ότι μόνο αν μπορέσουν να αναρρώσουν από αυτή την ασθένεια θα ζήσουν στον ελεύθερο χρόνο. Μετά σκέφτονται πόσο άσκοπα απέκτησαν πράγματα που δεν θα απολάμβαναν ποτέ και πώς όλος ο κόπος τους ήταν μάταιος».

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας το κόστος του χαμένου χρόνου

Η ζωή μπορεί να είναι απίστευτα σύντομη για όσους χάνουν χρόνο. «Η ζωή είναι μεγάλη αν ξέρεις πώς να τη χρησιμοποιείς», λέει ο Σενέκας.

Για να χρησιμοποιήσετε τον χρόνο σας με σύνεση ή να επιβραδύνετε τον χρόνο προς όφελός σας, να είστε πολύ ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με το τι σας βγάζει τον καλύτερο εαυτό σας ή για το τι θα έπρεπε να κάνετε.

Επαναξιολογήστε πώς χρησιμοποιείτε το χρόνο αυτή τη στιγμή.

Είστε ευχαριστημένοι με την πορεία της ζωής σας; Εάν περιμένετε μια διαφορετική ή καλύτερη πορεία για τη ζωή σας, αξιολογήστε σχεδόν κάθε δραστηριότητα ή εκδήλωση στο ημερολόγιό σας και αφήστε χώρο για ουσιαστικές εμπειρίες. Η απασχόληση είναι ένας εθισμός που εμποδίζει τον έλεγχο της τέχνης του να ζεις την καλύτερη ζωή σου. Σε όσους ξεχνούν τη θνητότητά τους, ο Σενέκας προειδοποιεί:

«Ζεις σαν να πρόκειται να ζεις για πάντα. Η δική σου αδυναμία δεν σου έρχεται ποτέ στο μυαλό. Δεν παρατηρείς πόσος χρόνος έχει ήδη περάσει, αλλά τον σπαταλάς σαν να έχεις ένα παραγεμισμένο απόθεμα — αν και όλη αυτή η μέρα που αφιερώνεις σε κάποιον ή κάτι μπορεί να είναι η τελευταία σου».

Στον τελετουργικό σας καταναγκασμό να τα βάλετε όλα στα σωστά πλαίσια, να αποκτήσετε καλύτερη θέση για το μέλλον, να βελτιστοποιήσετε τη ζωή σας μέχρι θανάτου, να κάνετε πολλαπλές εργασίες στον δρόμο σας προς την αποδοτικότητα, να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας τι σας λείπει: ζωντανός χρόνος.

Μάθετε να χρησιμοποιείτε τον χρόνο σας με πιο ουσιαστικό τρόπο ή καλύτερα να ζείτε αμέσως: να είστε πιο παρόντες, να επιλέγετε τις εργασίες σας προσεκτικά και να μην ξοδεύετε το χρόνο σας στο παρελθόν ή στο μέλλον.

«Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη ζωή είναι η προσδοκία, που κολλάει στο αύριο και χάνει το σήμερα. Τακτοποιείτε ό,τι βρίσκεται στον έλεγχο της Τύχης και εγκαταλείπετε αυτό που βρίσκεται στον δικό σας έλεγχο. Τι κοιτάς; Για ποιον στόχο παλεύεις; Όλο το μέλλον βρίσκεται στην αβεβαιότητα: ζήστε αμέσως»,

μας υπενθυμίζει ο Σενέκας.

Το βιβλίο του Σενέκα για τη σύντομη ζωή γράφτηκε σχεδόν 2.000 χρόνια πριν, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ επίκαιρο σήμερα. Είναι γεμάτο από διαχρονική σοφία για να ζήσουμε μια καλύτερη και ουσιαστική ζωή στον σύγχρονο κόσμο μας. Αν επιλέξετε να το διαβάσετε, κάντε το χαλαρά.

 

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει