Πώς να πετυχαίνω τους στόχους μου; Κάν’ το όπως οι Στωικοί

by admin
415 views

Πώς να διατηρείτε το κίνητρό σας σύμφωνα με τους αρχαίους Στωικούς

Μειώστε την αντίσταση και κάντε τη ζωή σας πιο απλή

Γράφει ο Darius Foroux

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας και φιλόσοφος Μάρκος Αυρήλιος μίλησε για τη δυσκολία του να σηκώνεσαι κάθε πρωί — μια πρόκληση με την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ταυτιστούν στη σύγχρονη καθημερινή ζωή. Στους Διαλογισμούς, έγραψε:

«Τα ξημερώματα, όταν δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι, πείτε στον εαυτό σας: «Πρέπει να πάω στη δουλειά — ως άνθρωπος. Γιατί πρέπει να παραπονεθώ, αν πρόκειται να κάνω αυτό για το οποίο γεννήθηκα — για τα πράγματα που με έφεραν στον κόσμο για να κάνω; Ή μήπως για αυτό δημιουργήθηκα; Για να τυλίγομαι στις κουβέρτες και να μείνω ζεστός;»

Με αυτές τις σημειώσεις για τον εαυτό του, παρακίνησε τον εαυτό του να αναλάβει δράση. Απλώς δείχνει ότι η πρόκληση του κινήτρου δεν είναι κάτι καινούργιο. Ακόμη και ένα άτομο όπως ο αυτοκράτορας της Ρώμης είχε πρόβλημα να σηκωθεί από το κρεβάτι.

Εάν δεν έχετε κίνητρο, δεν το βιώνετε μόνο το πρωί, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάθεστε στο γραφείο σου και απλά δεν σας αρέσει να δουλεύετε. Ή βρίσκεστε στα μέσα της προπόνησης και ξαφνικά ανακαλύπτετε ότι δεν έχετε τη δύναμη της θέλησης να συνεχίσετε.
Πώς παρακινείτε τον εαυτό σας σε αυτές τις καταστάσεις; Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστώ πώς το έκαναν οι Στωικοί και πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτές τις τεχνικές στη ζωή μας.

Κάντε τους στόχους σας πιο εύκολο να επιτευχθούν

Σκεφτείτε έναν προσωπικό στόχο που να είναι πραγματικά σημαντικός για εσάς. Ίσως να προσπαθείτε να τρώτε πιο υγιεινά. Ή να βελτιώστε τον ύπνο σας δημιουργώντας μια βραδινή ρουτίνα. Ή ίσως μόλις να ξεκινήσατε μια νέα επιχείρηση ή καριέρα.
Όποιους προσωπικούς στόχους κι αν έχετε, είμαι σίγουρος ότι αντιμετωπίζετε προκλήσεις που κάνουν τα πράγματα λίγο πιο δύσκολα.

Μπορεί να δείτε τους φίλους σας να τρώνε πρόχειρο φαγητό και να μπείτε στον πειρασμό να κάνετε το ίδιο. Δεν μπορείς να σταματήσεις να χρησιμοποιείς το τηλέφωνό σου πριν κοιμηθείς, οπότε τώρα νιώθεις χάλια το πρωί. Αμφιβάλλετε για τις ικανότητές σας να πετύχετε στη νέα σας επιχείρηση ή καριέρα και αυτό επηρεάζει την απόδοσή σας. Και ούτω καθεξής.

Στο βιβλίο του, “Οι αρετές του πολέμου”, ο Steven Pressfield αποκαλεί συλλογικά αυτές τις προκλήσεις «Αντίσταση». Όποτε προσπαθούμε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο, θα υπάρχει πάντα η Αντίσταση που προσπαθεί να κρατήσει τα πράγματα όπως είναι. Η αντίσταση μπορεί να έχει τη μορφή τοξικών ανθρώπων, στάσιμων περιστάσεων, περιοριστικών πεποιθήσεων, αυτοσαμποτάζ κ.λπ.

Όταν νιώθουμε υπερφορτωμένοι ή ηττημένοι από την Αντίσταση, το κίνητρό μας στερεύει. Πώς μπορούμε λοιπόν να αποτρέψουμε το να συμβεί αυτό; Ο στωικός φιλόσοφος, Σενέκας, μοιράστηκε το φως του:

«Η ζωή χωρίς σχέδιο είναι ασταθής. Από τη στιγμή που κάποιος είναι στη θέση του, οι αρχές γίνονται απαραίτητες. Νομίζω ότι θα παραδεχτείς ότι τίποτα δεν είναι πιο επαίσχυντο από την αβέβαιη και αμφιταλαντευόμενη συμπεριφορά και το να νικηθείς με μια δειλή υποχώρηση. Αυτό θα συμβεί σε όλες μας τις υποθέσεις, εκτός και αν αφαιρέσουμε τα λάθη που καταλαμβάνουν και κρατούν το πνεύμα μας, εμποδίζοντάς το να προχωρήσει και να καταβάλει μια συνολική προσπάθεια».

Βασικά, μπορούμε να διατηρήσουμε το κίνητρό μας σχεδιάζοντας σκόπιμα τη ζωή μας για να μειώσουμε την Αντίσταση. Μην ακολουθείτε απλώς τη ροή όλη την ώρα. Να είστε πιο προσεκτικοί σχετικά με το τι κάνετε και γιατί το κάνετε.

Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να θέσετε στόχους που σας καθορίζουν για την επιτυχία. Να θέλετε να σχεδιάσετε τη ζωή σας με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται αυτόματα ότι πετύχετε.

Για παράδειγμα, όταν ζούσα στο Λονδίνο, ήθελα να παραμείνω σε φόρμα. Βρήκα λοιπόν αυτό το γυμναστήριο που είχε εξαιρετικές εγκαταστάσεις, όπως μια υπέροχη πισίνα και πολλές σάουνες. Αλλά δεν ήταν στο δρόμο μου για τη δουλειά. Ήθελα πολύ να προπονηθώ σε αυτό το γυμναστήριο. Αλλά ήξερα ότι αν έπρεπε να κάνω μια παράκαμψη 20 λεπτών κάθε φορά που γυμνάζομαι, πιθανότατα δεν θα πήγαινα όσο συχνά θα έπρεπε. Αλλά ξέρετε τι; Το έκανα ακόμα γιατί πίστευα ότι είχα αρκετά κίνητρα για να αφιερώσω χρόνο.

Λοιπόν, όχι τόσο πολύ. Πήγα μερικές φορές και τα παράτησα. Έκανα πραγματικά τη ζωή μου πιο δύσκολη επιλέγοντας ένα γυμναστήριο που ήξερα ότι δεν θα πήγαινα. Έτσι επέλεξα ένα απλό, αλλά πιο βολικό γυμναστήριο.

Αυτοματοποιήστε τις συνήθειές σας

Όπως είπε ο Στωικός Επίκτητος,

«Κάθε συνήθεια και ικανότητα επιβεβαιώνεται και αναπτύσσεται στις αντίστοιχες ενέργειές της, το περπάτημα περπατώντας και το τρέξιμο με το τρέξιμο… Επομένως, αν θέλετε να κάνετε κάτι, κάντε το συνήθεια».

Κατά τα πιο δραστήρια χρόνια του (δεκαετία 1980 – 2000), ο δρομέας και συγγραφέας Χαρούκι Μουρακάμι εξέδιδε ένα νέο μυθιστόρημα με μπεστ σέλερ κάθε 2-3 χρόνια. Πώς διατήρησε το κίνητρο για να δημιουργήσει, να γράψει και να συνεχίσει να αυξάνει τα βιβλία του; Σε μια συνέντευξη του 2004, ο Μουρακάμι λέει ότι ακολουθεί την ίδια ρουτίνα κάθε μέρα: Ξυπνάει στις 4 το πρωί και εργάζεται για 5-6 ώρες. Το απόγευμα τρέχει 10 χιλιόμετρα ή κολυμπά χίλια πεντακόσια μέτρα (ή κάνει και τα δύο), μετά διαβάζει ένα βιβλίο ή ακούει λίγη μουσική. Πηγαίνει για ύπνο γύρω στις 9 μ.μ. Και αυτό το κάνει κάθε μέρα, χωρίς διαφοροποιήσεις. Λέει:

«Η ίδια η επανάληψη γίνεται το πιο σημαντικό πράγμα. Είναι μια μορφή γοητείας. Μαγνητίζω τον εαυτό μου για να φτάσω σε μια βαθύτερη κατάσταση του μυαλού».

Όταν η μέρα μας έχει οριστεί και προγραμματιστεί εκ των προτέρων, έχουμε ένα σαφές σχέδιο. Και το μυαλό μας παραμένει φρέσκο ​​και συγκεντρωμένο στο έργο που έχουμε.
Είναι εύκολο να βρίσκεσαι σε μια συνεχή κατάσταση απόσπασης της προσοχής. Πλημμυριζόμαστε από κάθε λογής πληροφορίες καθημερινά. Και αυτά τα πράγματα καταστρέφουν την εστίαση και το κίνητρό μας.

Να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας τον σκοπό σας

Τα περισσότερα πράγματα που θέλουμε στη ζωή χρειάζονται χρόνο για να τα πραγματώσουμε. Αναπτύσσοντας μια επιχείρηση, χτίζοντας ένα δυνατό και κατάλληλο σώμα, εξασφαλίζοντας οικονομική επάρκεια — όλα αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτούν συνεπή, σταδιακή καθημερινή πρόοδο. Ο Επίκτητος το είπε καλύτερα:

«Η πρόοδος δεν επιτυγχάνεται από τύχη ή ατύχημα, αλλά δουλεύοντας καθημερινά στον εαυτό σου».

Είναι εύκολο να χάσουμε το κίνητρο αν κάνουμε πράγματα μόνο για χρήματα ή αναγνώριση. Και αυτό συμβαίνει σε όλους κάποια στιγμή. Όλοι έχουμε την τάση να επιδιώκουμε ψευδείς σκοπούς.

Για παράδειγμα, ασχολούμαι με το blog από το 2015 και γνώρισα πολλούς ανθρώπους που έκαναν παρόμοια πράγματα στο διαδίκτυο. Αλλά οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που γνώρισα δεν είναι πλέον ενεργοί στο διαδίκτυο. Οι περισσότεροι έπιασαν δουλειά.
Υπήρχαν στιγμές που ένιωθα ότι ήθελα να τα παρατήσω. Το ιστολόγιό μου δεν κέρδισε σχεδόν τίποτα τα δύο πρώτα χρόνια, παρόλο που το δούλευα με συνέπεια. Αλλά πάντα μου άρεσε η δουλειά και έλαβα θετικά σχόλια από τους αναγνώστες που βρήκαν το ιστολόγιό μου.

Ήξερα ότι η πρόοδος ήταν το κλειδί. Δεν έχει σημασία πόσο γρήγορα προοδεύετε, αρκεί να μην είστε στάσιμοι. Αυτό ισχύει προσωπικά και επαγγελματικά.

Υπάρχει ένα άλλο πράγμα που με κράτησε. Η διαδικασία δημιουργίας και διατήρησης ενός ιστολογίου παραγωγικότητας με ενθάρρυνε επίσης να βάλω τα χρήματά μου εκεί που είναι και οι ιδέες και οι απόψεις μου. Νιώθω υποχρεωμένος να κάνω αυτό που λέω και να λέω αυτό που κάνω.

Έτσι, όταν αισθάνεστε ότι δεν έχετε κίνητρα, προσπαθήστε να αξιολογήσετε το σκοπό σας. Κάντε πράγματα που σας δίνουν εσωτερική ικανοποίηση. Πράγματα που έχουν σημασία για εσάς.

Το κίνητρο είναι μια συνεχής διαδικασία

Δεν είναι σαν ένα πτυχίο που παίρνεις μια φορά και μπορείς πάντα να το έχεις. Το κίνητρο είναι μια ατέρμονη διαδικασία που δεν έχει προορισμό. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να περάσουμε χωρίς να σκεφτόμαστε πράγματα όπως, “Γιατί δεν έχω κίνητρο;” Όπως είπε ο Επίκτητος:

«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για την ευτυχία και αυτός είναι να σταματήσουμε να ανησυχούμε για πράγματα που είναι πέρα ​​από τη δύναμη της θέλησής μας».

Μερικές φορές δεν έχετε ενέργεια. Μερικές φορές αντιμετωπίζετε αντίθετους ανέμους. Εκείνες τις στιγμές, δεν έχει νόημα να αναρωτιέστε γιατί η ζωή σας είναι τόσο δύσκολη.
Το κίνητρο είναι να ξέρεις να προσαρμόζεσαι και να προχωράς μπροστά ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα ή αργά προοδεύεις.

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει