Πώς να πετύχει μια σχέση; Ρώτα τον Νίτσε

Η τέχνη της αγάπης

by admin
944 views

Ένας άνθρωπος μπορεί να αγαπήσει έναν άλλον άνθρωπο μόνο αν έχει γνωρίσει πρώτα τον εαυτό του και σέβεται την ίδια του την ατομικότητα” Αυτό λέει ο Έριχ Φρομ και σε αυτό συμφωνεί και ο Νίτσε, που δίνει την παρακάτω συμβουλή για όσους αποφασίζουν να μείνουν μαζί σε ένα γάμο ή σε μια σχέση μόνιμης συμβίωσης.

Προτού παντρευτείς αναρωτήσου: θα μπορώ με τον άνθρωπο αυτόν να συζητάω καλά μέχρι τα γεράματα; Τα υπόλοιπα διαβαίνουν και περνάνε σε ένα γάμο.”

Νίτσε

Η τέχνη της αγάπης του Έριχ Φρομ που κυκλοφόρησε το 1956 είναι από τα πιο πολυδιαβασμένα κείμενα γύρω από ένα θέμα που απασχολεί την τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων. Για την εκμάθηση αυτού που υπονοεί ο τίτλος, ο Γερμανός ψυχολόγος και ανθρωπιστής, αναρωτιέται τι σημαίνει ο έρωτας για τη σύγχρονη κοινωνία.

Για τους περισσότερους ανθρώπους το πρόβλημα του έρωτα συνίσταται κυρίως στο “αγαπιέμαι” παρά στην πράξη του “αγαπώ”, στην ίδια τους την ικανότητα να αγαπούν. Για αυτό το πρόβλημά τους είναι να καταφέρουν να αγαπηθούν, να είναι αξιέραστοι. 

Για να επιτύχουν αυτό το στόχο ακολουθούν διάφορους δρόμους. Ο ένας δρόμος είναι, χρησιμοποιούμενος κυρίως από τους άντρες, να έχουν επιτυχία να είναι ισχυροί και πλούσιοι τόσο όσο τους επιτρέπουν τα κοινωνικά πλαίσια της θέσης τους. Ο άλλος, χρησιμοποιούμενος ειδικά από τις γυναίκες, απαιτεί να είναι ελκυστικές με τη φροντίδα του σώματος των ρούχων κ.λπ.

Ο Fromm επισημαίνει ότι:

…ένας άνθρωπος μπορεί να αγαπήσει έναν άλλον άνθρωπο μόνο αν έχει γνωρίσει πρώτα τον εαυτό του και σέβεται την ίδια του την ατομικότητα.

Μόνο τότε θα είναι έτοιμος να κατανοήσει το ταίρι του και να σεβαστεί την ατομικότητά του.

Όπως τονίζει ο Νίτσε, το να μπορούν οι δύο σύζυγοι να συζητούν μεταξύ τους όλη τους τη ζωή εγγυάται ότι θα μπορούν και θα επιθυμούν να γνωρίζουν και να πλησιάζουν ο ένας τον άλλον ολοένα και πιο πολύ.

Διαβάστε επίσης:

Γίνε αληθινά ευτυχισμένος. Κάν’ το όπως ο Αριστοτέλης

Θες αυτοπεποίθηση; Κάν΄ το όπως ο Νίτσε

Πώς να ελέγχεις τον θυμό σου; Κάν’ το όπως ένας Σαμουράι

Πώς απαντάς στους εγωιστές; Καν’ το όπως ο Διογένης ο Κυνικός

Πηγή: ΝΙΤΣΕ: 99 μαθήματα καθημερινής φιλοσοφίας (Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ)

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει