Πόσο πουλάς τον χρόνο σου; Ρώτα τον Σενέκα

Αρχαία μαθήματα για την καθημερινή ζωή

by admin
279 views

Πάρε την ευθύνη του χρόνου σου – Σενέκας

Αρχαία μαθήματα για την καθημερινή ζωή

Γράφει ο J.W. Bertolotti

Στρεφόμαστε στον φιλόσοφο Σενέκα για σοφία σε αυτόν τον προβληματισμό. Συγκεκριμένα, σε μια επιστολή προς τον Λουκίλιο με τίτλο “Παίρνοντας την ευθύνη του χρόνου σου“. Η επιστολή ξεκινά με τον Σενέκα να προτρέπει: «Διεκδίκησε τη δική σου ελευθερία».

Σύμφωνα με τον Σενέκα, αν δε συγκεντρωθούμε και δε διαφυλάξουμε τον χρόνο μας, θα μας αφαιρεθεί. Ζητά από τον Λουκίλιο να κοιτάξει προσεκτικά και να παρατηρήσει το πώς η ζωή ξεφεύγει από εμάς όταν δεν είμαστε προσεκτικοί.

Ο Σενέκας έγραψε,

“Μπορείς να μου δείξεις έστω και ένα άτομο που βάζει τιμή στον χρόνο του, που ξέρει την αξία μιας μέρας, που συνειδητοποιεί ότι κάθε μέρα είναι μια μέρα που πεθαίνει; Στην πραγματικότητα, κάνουμε λάθος να πιστεύουμε ότι ο θάνατος είναι μπροστά μας: μεγάλο μέρος του έχει ήδη περάσει, γιατί όλη η προηγούμενη ζωή μας είναι στην αρπάγη του θανάτου. Και έτσι, αγαπητέ Λουκίλιε, κάνε αυτό που λέει η επιστολή σου ότι πρέπει να κάνεις: άδραξε κάθε ώρα. Αν πάρεις το σήμερα στο χέρι σου, θα διαπιστώσεις ότι εξαρτάσαι λιγότερο από το αύριο. Όσο καθυστερείς, η ζωή επιταχύνεται.”

Όλα ανήκουν σε άλλους εκτός από τον χρόνο, εξήγησε ο Σενέκας. Η φύση μας έχει δώσει αυτό το ένα πράγμα, αυτό το φευγαλέο, ολισθηρό πράγμα — και όποιος θέλει μπορεί να μας το πάρει.

“Τέτοια είναι η ανοησία των θνητών όντων: όταν δανείζονται τα πιο μικρά, φθηνότερα αντικείμενα, που μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν, αναγνωρίζουν το χρέος τους, αλλά κανείς δεν θεωρεί τον εαυτό ως υποχρεωμένο για το που χρησιμοποίησε τον χρόνο του. Ωστόσο, αυτό είναι το μόνο δάνειο που ακόμη και εκείνοι που είναι ευγνώμονες δεν μπορούν να αποπληρώσουν.”

Διαχρονικές Ερωτήσεις

  • Πώς θα θυμάσαι να πάρεις ευθύνη του χρόνου σου;
  • Πώς μπορείς να αρχίσεις να πάρεις στα χέρια σου κάθε ώρα;
Η Φιλοσοφία Επιστρέφει