Πριν βάλεις στόχους στη ζωή, κάνε διαλογισμό!

by admin
1,4K views
Ο Διαλογισμός στην Καθημερινότητα

Θέλεις να είσαι πετυχημένος; Βάζε στόχους στη ζωή που να ταιριάζουν με τις αξίες σου ως άνθρωπος. Ο διαλογισμός βοηθάει σε αυτό.

Ο διαλογισμός είναι μια πρακτική που μας έρχεται από την ανατολή. Είναι μια στιγμή επίγνωσης του εδώ και του τώρα. Έχει αποδεχθεί πολύτιμο εργαλείο για την καταπολέμηση του άγχους, της κατάθλιψης, των εθισμών κι άλλων ψυχιατρικών προβλημάτων.

Είναι μια πρακτική ολιστική. Μια κατάσταση στην οποία παρατηρείς τις σωματικές, συναισθηματικές, νοητικές σου εμπειρίες, χωρίς να τις κρίνεις. Εκεί συνειδητοποιείς ότι ο νους και το σώμα σου δεν είναι κάτι ξεχωριστό.

Σε πρόφατη έρευνα του Journal of Research in Personality, φάνηκε ότι όσοι από εμάς κάνουμε διαλογισμό, είμαστε καλύτεροι στο να βάζουμε στόχους στη ζωή. 

Οι στόχοι μας μπορούν να γίνουν σα τροχός για χάμστερ. Όλο τρέχουμε, όλο δεν τους φτάνουμε.

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε για αρχή ποιοι από τους στόχους μας πηγάζουν από μέσα μας, και ποιοι μας επιβάλλονται από εξωτερικούς παράγοντες (όπως χρήματα, κοινωνική πίεση, φόβος προς τη ντροπή). Ο διαλογισμός μας βοηθά να επιλέγουμε στόχους που πηγάζουν από την πρώτη κατηγορία. 

Παρακάτω μια κλίμακα εκτίμησης που μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε σε ποιο επίπεδο είμαστε όταν βάζουμε στόχους:

Βάζω στόχους…

  • Επειδή κάποιος άλλος θέλει να το κάνω, ή επειδή θα πάρω κάτι από κάποιον άλλον αν τα καταφέρω
  • Επειδή αν δεν το κάνω θα νιώσω ντροπή – νιώθω ότι πρέπει οπωσδήποτε να τα καταφέρω
  • Επειδή πραγματικά πιστεύω ότι είναι ένας σημαντικός στόχος να ολοκληρωθεί στη ζωή μου
  • Επειδή αυτός ο στόχος θα μου φέρει χαρά και απόλαυση – ο κύριος λόγος που τον διαλέγω είναι επειδή ενδιαφέρομαι για την ίδια την εμπειρία
  • Επειδή αυτός ο στόχος αντιπροσωπεύει αυτό που είμαι και αυτό που θεωρώ πιο σημαντικό στη ζωή.

Λοιπόν, από την έρευνα σε 800 φοιτητές φάνηκε ότι όσοι δεν ασχολούνται με διαλογισμό επέλεξαν κυρίως τις δύο πρώτες περιπτώσεις. Αντίθετα, όσοι έκαναν διαλογισμό συστηματικά, αυτοί που ήταν «παρόντες» στις καθημερινές τους δραστηριότητες, επέλεξαν κυρίως από τις τρεις τελευταίες.

Για τα επιβεβαιωμένα άτομα, οι στόχοι και τα όρια δεν είναι περιορισμοί. Αντιθέτως, είναι πηγή δύναμης. Αντί να ονειρεύονται το απραγματοποίητο και να απογοητεύονται διαρκώς, ο διαλογισμός τους βοηθά να βάλουν εφικτά πλαίσια και να προοδεύουν.

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει