“Θέλω να αλλάξω αλλά δεν μπορώ”: Καν’ το όπως ο Αριστοτέλης

by admin
626 views
Ο άνθρωπος είναι αιχμάλωτος του μυαλού του… Κανενός άλλου!!!

Ένας από τους μεγαλύτερους θριάμβους στη ζωή είναι να κατακτήσεις το εγώ σου

Ο πιο κοινός εχθρός της προσωπικής ανάπτυξης και επιτυχίας βρίσκεται μέσα: το εγώ μας. Το εγώ είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για να κάνετε καλύτερες σχέσεις. Περιλαμβάνει όλους τους φόβους και τις ανασφάλειές μας καθώς κι αυτό που μας κάνει να πιστεύουμε ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους.

Είναι ο ορκισμένος εχθρός της ικανότητάς μας να μαθαίνουμε και να μεγαλώνουμε. Όπως το έθεσε ο Επίκτητος, «Είναι αδύνατο για ένα άτομο να αρχίσει να μαθαίνει αυτό που νομίζει ότι ήδη γνωρίζει». Μπορεί να μας τυφλώσει μπροστά στα λάθη μας και να σπείρει μελλοντικά προβλήματα. Το εγώ κάνει την ανάκαμψη πιο δύσκολη όταν αποτυγχάνεις. Σε κάθε στάδιο, το εγώ, μας κρατάει πίσω.

«Θεωρώ πιο γενναίο αυτόν που νικά τις επιθυμίες του από αυτόν που νικά τους εχθρούς του, γιατί η πιο δύσκολη νίκη είναι η νίκη πάνω στον εαυτό του», λέει ο Αριστοτέλης.

Μην ξεγελιέστε από τις δυνάμεις σας. Η ικανότητα να αναπτύξετε μια υγιή σχέση με το εγώ σας και να είστε σε θέση να περιορίσετε την επιρροή του είναι μια σημαντική ικανότητα που χρειάζεστε για να μπορείτε να γίνετε καλύτερος άνθρωπος.

Το εγώ σαμποτάρει τη λογική και τη διαίσθηση. Μην του επιτρέψετε να γεμίσει τον χώρο που δεν είναι γεμάτος γνώση. Μόλις εξημερώσετε το εγώ σας, θα ελευθερωθείτε για να κάνετε το μεγαλύτερο επίτευγμά σας στη ζωή και την καριέρα.

Στις επιλογές και τις πράξεις μας καθημερινά, μπορούμε να εφαρμόσουμε τα μαθήματα της Φιλοσοφίας για να γίνουμε σοφότεροι, λιγότερο ανήσυχοι, πιο στοχαστικοί, να εκτιμήσουμε περισσότερο τη ζωή και να σκεφτούμε βαθύτερα τις επιλογές μας και πώς αυτές εμπλουτίζουν τη ζωή μας.

Πηγές:

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει