Ραβδοσκοπία: Η κρυφή τέχνη της αναζήτησης

by admin
702 views
Ραβδοσκοπία: Η κρυφή τέχνη της αναζήτησης

Από το περιοδικό “Φιλοσοφική Λίθος“, Εκδόσεις ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Κάποτε, όχι πολλά χρόνια πριν, η εικόνα ενός ανθρώπου που περπατούσε κρατώντας ένα διχαλωτό ξύλο και έψαχνε για νερό ήταν πολύ οικεία. Θα τη συναντούσαμε σε διάφορα μέρη του κόσμου και σίγουρα στη χώρα μας, όπου ο συγκεκριμένος άνθρωπος ασκούσε ουσιαστικά ένα λειτούργημα υποδεικνύοντας όχι μόνο πηγές ζωής αλλά και τόπους κατάλληλους για να χτιστούν ναοί και πόλεις.

Απλή εξηγήσιμη μέθοδος ή ιδιαίτερη ανθρώπινη ικανότητα, η ραβδοσκοπία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται έως τις μέρες μας και να προξενεί το ενδιαφέρον ερευνητών, καθώς και του ευρύτερου κοινού που επιθυμεί να γνωρίσει τα μυστικά αυτής της μεθόδου.

Η πορεία της ραβδοσκοπίας στον χρόνο

Ραβδοσκοπία, ή αλλιώς ραβδομαντεία, ονομάζεται η τέχνη με την οποία μπορεί κάποιος να ανακαλύψει υπόγεια φυσικά στοιχεία ή αντικείμενα, καθώς και να αντλήσει πληροφορίες σχετικά με κάποιο θέμα. Πρόκειται για μια τέχνη της οποίας η καταγωγή χάνεται στα βάθη του χρόνου ενώ τα ίχνη της φέρνουν στο φως αρχαιολογικές σκαπάνες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 1949 Γάλλοι εξερευνητές ανακάλυψαν στις σπηλιές του Tassili στη βόρεια Αφρική μια τεραστίων διαστάσεων βραχογραφία ηλικίας τουλάχιστον 8.000 ετών, η οποία απεικονίζει έναν ραβδοσκόπο που ψάχνει για νερό με ένα διχαλωτό ξύλο μπροστά σε μια ομάδα θεατών. Στην ίδια περίπου περιοχή, και συγκεκριμένα σε ναό της Αιγύπτου που χρονολογείται από το 2000 περίπου π.Χ., βρέθηκαν απεικονίσεις Φαραώ που ραβδοσκοπούν ενώ στο Μουσείο του Καΐρου μπορεί κάποιος να θαυμάσει αρχαία κεραμικά εκκρεμή που αφαιρέθηκαν από πανάρχαιους τάφους. Γνωστή φαίνεται να ήταν και η ραβδοσκοπία στην Κίνα, καθώς μια εγχάρακτη απεικόνιση 2.500 χρόνων παρουσιάζει τον Αυτοκράτορα Yu να κρατάει ένα μηχανισμό που θυμίζει ραβδοσκοπικό εργαλείο.

Η Βίβλος αποτελεί μια καλή πηγή πληροφοριών, καθώς συχνά αναφέρεται η ραβδοσκοπία σαν μια ευρέως διαδεδομένη μέθοδος, την οποία έμαθαν οι Εβραίοι από τους Αιγύπτιους ιερείς. Τόσο ο Μωυσής όσο και ο γιος του Ααρών χρησιμοποιούσαν τη λεγόμενη «ράβδο», για να εντοπίσουν πηγές νερού. Επίσης, όπως διαβάζουμε στην Παλαιά Διαθήκη, οι προφήτες Ιεζεκιήλ και Σαμουήλ αναφέρονται στη ραβδοσκοπία ως ένα μέσο που χρησιμοποιούνταν στη Βαβυλώνα και σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Συνεχίστε την ανάγνωση ΕΔΩ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει