Σε ποιο χέρι φοράνε οι Ευρωπαίοι τη βέρα τους

by admin
4,6K views

Τα τελευταία 60 χρόνια οι γάμοι στην Ευρώπη έχουν υποδιπλασιαστεί, ενώ τα διαζύγια διπλασιάστηκαν. Ωστόσο, εκατομμύρια Ευρωπαίοι συνεχίζουν να παντρεύονται κάθε χρόνο και να φοράνε βέρες, ως σύμβολο του γάμου τους. Σε ποιο χέρι όμως φοράνε τη βέρα;

Στις ΗΠΑ η απάντηση είναι σε γενικές γραμμές απλή: στο αριστερό.  

Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, όπως δείχνει ο χάρτης. Με κόκκινο χρώμα εικονίζονται οι χώρες που φορούν τη βέρα στο δεξί, με πράσινο στο αριστερό χέρι.

Οι χώρες που κυρίως φορούν τη βέρα στο αριστερό είναι:

  • Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία.
  • Βόρειες χώρες όπως Ισλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Εστονία.
  • Χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία, Μολδαβία)
  • Τα βοριο-δυτικά Βαλκάνια (Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία)
  • Κάποιες άλλες χώρες (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Τουρκία, Ελβετία, Καζακστάν)

Κυρίως φορούν τη βέρα στο δεξί:

  • Η Ρωσία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Ουκρανία.
  • Κάποιες βόρειες χώρες με παρόμοια νοοτροπία (Βέλγιο, Δανία, Νορβηγία)
  • Μια σειρά χωρών που ξεκινά από τη Γερμανία και φτάνει ως την Κύπρο (μέσω Αυστρίας, Ουγγαρίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας).
  • Κάποιες πρώην σοβιετικές χώρες (Λετονία, Λιθουανία, Λευκορωσία και Γεωργία)

Τέλος, η Ισπανία και η Ολλανδία δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη παράδοση. Φορούν τη βέρα στο δεξί ή στο αριστερό χέρι ανάλογα με την περιοχή ή τη θρησκεία.

Τι σημασία έχει η βέρα;

Φορώντας βέρες οι σύζυγοι δείχνουν την έγγαμη κατάστασή τους. Είναι μια παράδοση που μας έρχεται από τους αρχαίους Αιγυπτίους. Πίστευαν ότι μια αρτηρία ‘αγάπης’ συνδέει το μεσαίο δάχτυλο με την καρδιά. Αυτή την παράδοση πήραν οι Έλληνες και μετά οι Ρωμαίοι (που την ονόμαζαν vena amoris). 

Αλλά ήδη από τα αρχαία χρόνια δεν ήταν κοινό σε όλες τις περιοχές σε ποιο χέρι θα μπει η βέρα, ούτε σε ποιο δάχτυλο. Οι Κέλτες φορούσαν τη βέρα στο μεσαίο δάχτυλο, ενώ στην Αγγλία του 17ου αιώνα δεν ήταν σπάνιο να τη φορούν στον αντίχειρα. 

Επίσης, ήταν κάποτε σχετικά σπάνιο να φορούν βέρα οι άνδρες. Στους περισσότερους πολιτισμούς φορούσαν μόνο οι γυναίκες. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, το έθιμο του να φορούν βέρα και οι δύο σύζυγοι έγινε σύνηθες στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Στις Αγγλόφωνες χώρες το έθιμο του να φοράνε βέρα οι άνδρες ήρθε μετά τον Πρώτο και το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε οι άνδρες φορούσαν βέρες για να θυμούνται τις γυναίκες τους στον πόλεμο. 

Γιατί δεξί χέρι; Γιατί αριστερό;

  • Φορώντας τη βέρα στο αριστερό σημαίνει ότι τη βάζεις πιο κοντά στην καρδιά. Επίσης, είναι πιο άνετο και ασφαλές για τους δεξιόχειρες να μην έχουν ένα δαχτυλίδι στο χέρι με το οποίο κάνουν τις περισσότερες εργασίες τους.
  • Φορώντας τη βέρα στο δεξί δείχνεις στον κόσμο με τρόπο πιο προφανή ότι είσαι παντρεμένος/η, γιατί με αυτό το χέρι κάνεις χειραψίες. Επίσης, στη δυτική κουλτούρα, το δεξί χέρι είναι το ‘σωστό’ χέρι, καθώς με αυτό ορκίζεσαι.

Σε κάποιες Ευρωπαϊκές κοινωνίες, κυρίως ορθόδοξης παράδοσης, φορούν ένα δαχτυλίδι στο αριστερό πριν το γάμο, μετά μπαίνει στο δεξί κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής. Στην Τουρκία γίνεται το ακριβώς αντίθετο.

Σε άλλες χώρες φορούν ένα δαχτυλίδι αρραβώνα στο ένα χέρι πριν το γάμο, και το αντικαθιστούν με μια πιο περίτεχνη βέρα στο άλλο χέρι μετά το γάμο. Βέβαια, στο Ηνωμένο Βασίλειο (αλλά και σε άλλες χώρες), βάζουν τη γαμήλια βέρα πάνω από το δαχτυλίδι αρραβώνων, και τα δύο στο αριστερό χέρι.

Υπάρχουν και χώρες που δεν έχουν κοινή γραμμή για το χέρι της βέρας. Στην Ισπανία η επιλογή έχει να κάνει με την περιοχή, ενώ στην Ολλανδία με τη θρησκεία.

  • Στην Ισπανία, γενικά φορούν τις βέρες στο δεξί, με εξαίρεση τις περιοχές της Καταλονίας και τις γειτονικές περιοχές, όπως τη Βαλένθια και τις Βαλεαρίδες νήσους.
  • Στην Ολλανδία, οι προτεστάντες φορούν τη βέρα στο δεξί, ενώ οι καθολικοί στο αριστερό. Ωστόσο, οι αρραβωνιασμένοι προτεστάντες βάζουν δαχτυλίδι στο αριστερό, και το μεταφέρουν στο δεξί όταν παντρευτούν. 

Υπάρχουν επίσης κάποιες ακόμη χώρες που η επιλογή του χεριού δεν είναι κοινή για όλη τη χώρα:

  • Στο Βέλγιο γενικά τα ζευγάρια φορούν τη βέρα στο αριστερό, αλλά σε ορισμένες περιοχές (όπως στις επαρχίες Antwerp και Brabant) το φορούν στο δεξί. Υπάρχουν και περιοχές της χώρας που η συνήθεια διαφέρει από πόλη σε πόλη.
  • Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Αυστρία, στην περιοχή της Tyrol, τα δαχτυλίδια αρραβώνα φοριούνται στο δεξί, οι γαμήλιες βέρες στο αριστερό. 

Τέλος, η Βουλγαρία και η Γεωργία προτιμούν το δεξί χέρι, η Τουρκία και το Καζακστάν το αριστερό. Στην Τουρκία επίσης δεν είναι σπάνιο οι γυναίκες να βάζουν τη βέρα στο δεξί, ενώ οι άντρες στο αριστερό. Στην Πολωνία φορούν τη βέρα στο δεξί, εκτός κι αν χηρέψουν. Σε αυτή την περίπτωση τη μεταφέρουν στο αριστερό για να δείξουν το πένθος τους.

Ποιος το φανταζόταν ότι υπάρχουν τόσα πολλά να μάθεις απλά από το χέρι που βάζεις μια βέρα!

Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ: /bigthink.com

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει