Τα έμβρυα βλέπουν περισσότερα από όσα νομίζαμε

by admin
4,7K views
Τα έμβρυα βλέπουν περισσότερα από όσα νομίζαμε

Μέχρι πρότινος, η επιστήμη πίστευε ότι στα έμβρυα, ο αμφιβληστροειδής τους (ένας λεπτός ιστός στο πίσω μέρος του ματιού, ευαίσθητος στις αλλαγές του φωτός) λειτουργούσε με δύο μοτίβα: το ενεργό και το ανενεργό. Έτσι, θεωρούσαν ότι το έμβρυο απλά αντιλαμβάνεται πότε υπάρχει φως και πότε όχι. Έτσι συντονίζεται με τους ημερήσιους κύκλους της μητέρας.

Η όραση στα έμβρυα δεν είναι τόσο απλή

Πρόσφατες έρευνες στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ωστόσο, θεωρούν ότι τα κύτταρα αυτού του ιστού στα έμβρυα είναι πολύ πιο ευαίσθητα από όσο πίστευαν παλιά. Μόλις το 3% των γαγγλίων του αναπτυσσόμενου ματιού μεταδίδουν μηνύματα στον εγκέφαλο που αφορούν το ίδιο το φως. Ποια είναι, λοιπόν, η λειτουργία των υπολοίπων; 

Κάποια από υπόλοιπα κύτταρα συνδέονται με απίθανες περιοχές του εγκεφάλου. Όπως η ηνία, που ρυθμίζει τη διάθεση, και η αμυγδαλή, που σχετίζεται με τα συναισθήματα. 

Συναισθήματα και Διάθεση της Μητέρας 

Φαίνεται, δηλαδή ότι η ευαισθησία των γαγγλίων στην ένταση του φωτός, τα κάνει να κωδικοποιούν πληροφορίες. Πολύ πιο πολύπλοκες από όσο πιστευόταν παλιά. Είναι, δηλαδή, πιθανό τα έμβρυα να λαμβάνουν πληροφορίες που δε σχετίζονται άμεσα με την όραση, αλλά με τη διάθεση και τα συναισθήματα. Ήδη από τον τρίτο μήνα της κύησης, αντιλαμβάνονται μέσω των γαγγλίων τη γενικότερη κατάσταση της μητέρας. 

Μέσω της έρευνας, η επιστήμη έχει ακόμη πολλά θαυμαστά να αποκαλύψει για το αριστούργημα της ζωής, περίτεχνο ακόμη και πριν από τη γέννηση (Πηγή: sciencedaily.com, Μετάφραση-Απόδοση: Ομάδα του “Η φιλοσοφία Επιστρέφει)

Διαβάστε επίσης:

Η επιστήμη αποκαλύπτει: Πώς να βρεις την κλήση σου

ΕΡΕΥΝΑ: Η περιέργεια σκοτώνει τις προκαταλήψεις

Τραγωδία & ψυχικό τραύμα: Ό,τι δε μας σκοτώνει, μας κάνει πιο δυνατούς;

Θετική σκέψη: Η δύναμη των λέξεων

Πότε να ακολουθήσεις τη διαίσθηση και το ένστικτό σου;

Γραφτείτε στο εβδομαδιαίο μας newsletter για να μη χάνετε τις δημοσιεύσεις μας

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει