ΤΕΣΤ: Είσαι εξωστρεφής ή εσωστρεφής;

by admin
1,4K views

Είσαι εξωστρεφής ή εσωστρεφής;

Κάνε το παρακάτω τεστ για να μάθεις τι τύπος είσαι και μετά διάβασε στη συνέχεια του άρθρου, τι σημαίνει αυτό για εσένα.

0 votes, 0 avg

ΤΕΣΤ: Είσαι εξωστρεφής ή εσωστρεφής

Κάνε το παρακάτω τεστ και βρες μέσα σε 1 λεπτό τι τύπος είσαι.

1 / 20

1. Πριν μιλήσω, συνήθως επεξεργάζομαι σχολαστικά στο μυαλό μου αυτά που έχω να πω

2 / 20

2. Μου αρέσει να κάνω πολλά πράγματα ταυτόχρονα

3 / 20

3. Εκφράζομαι πολύ καλύτερα μέσα από τον γραπτό λόγο

4 / 20

4. Επιδιώκω να περνώ το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου με φίλους

5 / 20

5. Όταν βρίσκομαι με φίλους, βρίσκομαι συχνά στο επίκεντρο της προσοχής

6 / 20

6. Συνήθως προτιμώ τις χαλαρές κουβέντες. Βαριέμαι τις βαθυστόχαστες συζητήσεις

7 / 20

7. Προτιμώ να εργάζομαι πάνω σε ένα μόνο αντικείμενο, απομονωμένος και χωρίς διακοπές

8 / 20

8. Μου αρέσει να ρισκάρω

9 / 20

9. Όταν καταπιάνομαι με κάποια εργασία, δεν με πειράζει να την αφήσω για λίγο στη μέση και να ξεκινήσω κάτι άλλο

10 / 20

10 Νιώθω αμήχανα όταν βρίσκομαι με άτομα που δε γνωρίζω καλά

11 / 20

11. Όταν μου δίνεται η δυνατότητα να επιλέξω που θα καθίσω σε ένα εστιατόριο, συνήθως επιλέγω ένα τραπέζι που είναι πιο κοντά στην έξοδο ή σε κάποιον τοίχο

12 / 20

12. Όταν βρίσκομαι σε κάποιο πάρτι, συχνά νιώθω την ανάγκη να φύγω νωρίς, ακόμη κι αν περνάω καλά

13 / 20

13. Μου αρέσει να μιλάω και να γελάω δυνατά

14 / 20

14. Πριν πάρω μια σημαντική απόφαση, αναλύω σχολαστικά όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Δε μου αρέσει να αφήνω τίποτα στην τύχη

15 / 20

15. Μια νυχτερινή έξοδος με φίλους είναι σαφώς καλύτερη επιλογή από το να μείνεις στο σπίτι παρακολουθώντας μια ταινία στην τηλεόραση

16 / 20

16. Όταν μπαίνω στο σπίτι, το πρώτο που θα κάνω είναι να ανοίξω τηλεόραση ή ραδιόφωνο

17 / 20

17. Ένα καλό βιβλίο αποτελεί αναμφίβολα την καλύτερη συντροφιά για τις διακοπές

18 / 20

18. Τα συναισθήματά μου είναι τόσο σύνθετα που δυσκολεύομαι να τα περιγράψω

19 / 20

19. Όταν συνομιλώ με κάποιον, τον κοιτάζω πάντα στα μάτια

20 / 20

20. Προσπαθώ να αποφεύγω τις διαπροσωπικές διενέξεις



Πολύ συχνά, όταν η λέξη “εσωστρεφής” μας έρχεται στο μυαλό, σκεφτόμαστε έναν αντικοινωνικό, μίζερο άνθρωπο που προτιμάει να περνάει την ώρα του σκυμμένος πάνω από βιβλία μακριά από γνωριμίες και κοινωνικές συναναστροφές. Αυτή ακριβώς την αντίληψη προσπάθησε να αλλάξει το 2012 η Susan Cain με το βιβλίο της Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking, καταρρίπτοντας την ιδέα του δυτικού κόσμου πως οι εξωστρεφείς άνθρωποι είναι καλύτεροι και προσφέροντας παραδείγματα γνωστών επιτυχημένων ανθρώπων που χαρακτηρίζονται από την εσωστρέφεια τους.

Τι είναι εξωστρέφεια και τι εσωστρέφεια;

Τη δεκαετία των 20s, ο ψυχίατρος Carl Jung σημείωσε τα χαρακτηριστικά μεταξύ διαφορετικών ειδών προσωπικότητας, και μεταξύ αυτών τη διαφορά μεταξύ εσωστρεφών και εξωστρεφών ανθρώπων, λέγοντας: “Ο κάθε άνθρωπος λαμβάνει ενέργεια είτε από τον εξωτερικό είτε από τον εσωτερικό κόσμο”. Εφαρμόζοντας αυτή τη θεωρία στο σήμερα, η βασική διαφορά έγκειται στο ότι οι εξωστρεφείς άνθρωποι παίρνουν ενέργεια όταν συναναστρέφονται άλλο κόσμο, ενώ οι εσωστρεφείς χάνουν ενέργεια όταν βρίσκονται με άλλους ανθρώπους.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ εσωστρεφών και εξωστρεφών ανθρώπων;

Ο ψυχολόγος Max Blumberg εξηγεί τη διαφορά μεταξύ των δύο αυτών ειδών προσωπικότητας με βάση τη λειτουργία του εγκεφάλου, λέγοντας: “Ας υποθέσουμε πως ο εγκέφαλος μας χρειάζεται 50% ντοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή που ελέγχει την ανταμοιβή του μυαλού και την απόλαυση, για μία φυσιολική λειτουργία του οργανισμού. Στο μυαλό μας υπάρχει το ενεργοποιητικό σύστημα του δικτυωτού σχηματισμού το οποίο αποφασίζει για την ποσότητα διέγερσης που χρειαζόμαστε για να λάβουμε τα καλύτερα επίπεδα νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη. Έτσι, οι εσωστρεφείς άνθρωποι διαθέτουν υψηλά ενεργό σύστημα δικτυωτού σχηματισμού, είναι αρκετά ενεργοί όλη την ώρα και με την παραμικρή αύξηση διέγερσης ξεπερνούν το 50%, ενώ το σύστημα των εξωστρεφών χαρακτήρων είναι αρκετά οκνηρό και χρειάζεται μία ισχυρή διέγερση για να λειτουργήσει σωστά.

Μοτίβα επικοινωνίας

Ένα χαρακτηριστικό των εξωστρεφών ανθρώπων είναι ότι έχουν την τάση να είναι πιο κοινωνικοί από τους εσωστρεφείς. Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τους άλλους παίζει σημαντικό ρόλο στις σχέσεις.

Οι εσωστρεφείς και οι εξωστρεφείς άνθρωποι διαφέρουν στο πότε και στο πως θα μιλήσουν στην παρουσία άλλων ανθρώπων. Οι εσωστρεφείς έχουν την τάση να μιλάνε όταν έχουν να πούνε κάτι σημαντικό. Οι εξωστρεφείς, ωστόσο, έχουν την τάση να κατευθύνουν τη ροή μιας συζήτησης, συνεχώς παραφράζουν  και ανακεφαλαιώνουν όσα είπαν.

Οι εσωστρεφείς και οι εξωστρεφείς άνθρωποι επίσης διαφέρουν στο ποιους ανθρώπους επιλέγουν για να αλληλεπιδράσουν. Οι εξωστρεφείς έχουν μεγάλο κοινωνικό κύκλο, μοιράζονται πληροφορίες για τη δουλειά και τη ζωή τους με πολλούς ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, οι εσωστρεφείς άνθρωποι μοιράζονται πληροφορίες αλλά μόνο με συγκεκριμένους ανθρώπους. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εσωστρεφείς δεν θέλουν να συνδέονται με άλλους ανθρώπους, απλά προτιμούν λίγους ανθρώπους.

Ενέργεια

Συχνά διαχωρίζουμε τους εξωστρεφείς και τους εσωστρεφείς ανθρώπους με το αν είναι ήρεμοι ή αν μιλούν πολύ. Αν και αυτές οι συμπεριφορές είναι χαρακτηριστικά σημάδια της προσωπικότητας, η προέλευση τους είναι φυσιολογική και ψυχολογική.

Για τους εσωστρεφείς, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες εξαντλούν την ενέργειά τους. Για τους εξωστρεφείς ανθρώπους, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ενισχύουν την ενέργειά τους. Έτσι, όταν οι εσωστρεφείς δεν μιλούν πολύ, αυτό συμβαίνει επειδή έχει μειωθεί η ενέργειά τους ή  προσπαθούν να διατηρήσουν την ενέργειά τους για αργότερα. Οι εξωστρεφείς δεν μιλάνε έτσι απλά για να το κάνουν, αλλά γιατί με αυτό τον τρόπο νιώθουν ζωντανοί και χαρούμενοι.

Ούτε εσωστρεφής, ούτε εξωστρεφής; Μήπως είστε αμφιστρεφής;

Η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια θεωρούνται βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι αρκετά ξεκάθαρο εάν κάποιο από τα δύο επικρατεί σε ένα άτομο, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο και συμβάλλουν εξίσου στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

Στην περίπτωση αυτή, η αυστηρή διχοτόμηση μεταξύ εσωστρέφειας και εξωστρέφειας ξεθωριάζει και αναδύεται ένα καινούργιο γνώρισμα: η αμφιστρέφεια (ambiversion).

Όπως υποδεικνύει και ο ίδιος ο όρος, πρόκειται για την αρμονική συνύπαρξη εσωστρέφειας και εξωστρέφειας στο ίδιο άτομο.

Μπορείτε να καταλάβετε εάν είστε αμφιστρεφής εάν αναλογιστείτε τη συμπεριφορά σας σε συνηθισμένες κοινωνικές περιστάσεις. Τι αναζητάτε μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά: Μια έξοδο με φίλους ή τον καναπέ σας και το τηλεκοντρόλ; Φεύγετε νωρίς από τα πάρτι ή μένετε μέχρι το τέλος; Όταν συζητάτε, σκέφτεστε πολύ τι θα πείτε ή λέτε το πρώτο πράγμα που θα σας έρθει στο μυαλό; Εάν χαρακτηρίζεστε από αμφιστρέφεια, οι απαντήσεις σας σε τέτοιου είδους ερωτήσεις κυμαίνονται κάπου μεταξύ των δύο άκρων.

Μπορεί κάποιος εσωστρεφής να γίνει εξωστρεφής και το αντίθετο;

Λόγω της βιολογικής προέλευσης αυτών των χαρακτηριστικών, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει κάποιος αυτό το κομμάτι της προσωπικότητας του. Ο Dr. Blumberg λέει πως με βάση το Μοντέλο Πέντε Παραγόντων στη ψυχολογία, υπάρχουν πέντε χαρακτηριστικά που δεν αλλάζουν στους ανθρώπους, και αυτά υπάρχουν από την ηλικία των 6 μέχρι των 60. Μέσα σε αυτά ανήκει και η εξωστρέφεια ή η εσωστρέφεια, και μπορούν να αλλάξουν μόνο εξαιτίας δυσάρεστων γεγονότων όπως ατυχήματα ή χρήση ναρκωτικών. Εξάλλου, δε χρειάζεται να αλλάξεις αυτό που είσαι, αφού μπορείς να αλλάξεις το περιβάλλον γύρω σου έτσι ώστε να σου ταιριάζει.

Γιατί όμως έχει σημασία να ξέρεις που ανήκεις;

Ενώ μπορεί να μη φαίνεται σημαντικό, το να ξέρεις εάν είσαι εξωστρεφής ή εσωστρεφής μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή σου, αφού μπορεί να διανύεις τη ζωή σου με ένα αίσθημα δυσαρέσκειας. Μαθαίνοντας σε ποια κατηγορία ανήκεις, μπορείς να κάνεις τις ανάλογες αλλαγές στο περιβάλλον σου μεταβάλοντας σε μεγάλο βαθμό πολλές πτυχές της καθημερινότητας σου. “Εάν είσαι εσωστρεφής θα πρέπει να διαλέξεις ένα περιβάλλον που δε θα σε επιβαρύνει, όπως ένα γραφείο με ξεχωριστούς ατομικούς χώρους. Εάν είσαι εξωστρεφής, καλό θα είναι να μην δουλεύεις από το σπίτι, έαν αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από εσένα. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΤΕΣΤ ΕΔΩ

Πηγές:

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει