“Θέλω το 2022 να είναι η χρονιά μου!” Κάν’ το όπως ο Κομφούκιος

Οι 3 τρόποι για να τα πάμε καλύτερα

by admin
1,6K views

Μια αρχαία σοφία για τη μοντέρνα εποχή από τον Κομφούκιο, τον Σενέκα και τον Αριστοτέλη

«Με τρεις τρόπους μπορούμε να αποκτήσουμε τη σοφία»

Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο κάτω από τον ήλιο. Είναι ένα παλιό ρητό, αλλά είναι αλήθεια.
Ο αρχαίος κόσμος ήταν πάντα πηγή σοφίας και θαυμασμού. Οι αιώνες γνώσης έχουν αλλάξει εκατομμύρια ζωές μπροστά μας και συνεχίζουν να εμπνέουν, να μας καθοδηγούν και να μας δείχνουν καλύτερα μονοπάτια για μια πιο ικανοποιητική ζωή. Κάθε τέλος έτους ή κάθε φορά που έχετε να κάνετε έναν απολογισμό μιας εποχής θα πρέπει να συλλογιστείτε:

  • Τι θα μπορούσα να αλλάξω για να βελτιώσω τη ζωή μου;

  • Ποιες συνήθειες και συμπεριφορές μπορώ να διατηρήσω για να κάνω περισσότερα με αυτά που ήδη λειτουργούν;

  • Πώς μπορώ να βελτιώσω τις σχέσεις μου με τους γύρω μου;

Η διαδικασία του να γίνεις σοφός, υγιής και πιο πλούσιος γίνεται μέσω της συσσώρευσης γνώσης με την πάροδο του χρόνου. Η μεγαλύτερη σοφία μπορεί να μας βοηθήσει να πάρουμε τις καλύτερες αποφάσεις για αλλάξουμε και να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή.

Ο Αριστοτέλης ήξερε τα πάντα για το πώς να αξιοποιήσεις στο έπακρο τη ζωή σου. Είπε ότι η ευτυχία βρίσκεται στην ικανοποίηση των βασικών μας αναγκών όπως η τροφή και η στέγη πρώτα, αλλά μετά πρέπει να επικεντρωθούμε πλήρως σε ανθρώπους, δραστηριότητες και πράγματα που σχετιζόμαστε.

«Η ευτυχία είναι το νόημα και ο σκοπός της ζωής, ο σκοπός και το τέλος της ανθρώπινης ύπαρξης», είπε.

Ο χρόνος είναι πεπερασμένος. Όταν σκέφτεστε τον χρόνο ως έναν πόρο που μπορείτε να ξοδέψετε ή να τον αξιοποιήσετε σωστά, αλλάζει η αντίληψή σας για τη ζωή και η αξιοποίησή της στο έπακρο. «Όταν χάνεις μια στιγμή, την έχεις σκοτώσει κατά μία έννοια, σπαταλώντας μια αναντικατάστατη ευκαιρία. Αλλά όταν χρησιμοποιείς τη στιγμή σωστά, γεμίζοντάς την με σκοπό και παραγωγικότητα, ζει για πάντα», είπε κάποτε ο Menachem Mendel Schneerson.

Ο χρόνος θα είναι πάντα με το μέρος σας όταν παίρνετε ορθολογικές και καλές αποφάσεις. Πάρτε μια λανθασμένη απόφαση που επηρεάζει άλλους τομείς της ζωής σας και στο μέλλον θα μετανιώσετε για το πώς χρησιμοποιήσατε τον προηγούμενο χρόνο σας.

Το ανθρώπινο μυαλό είναι από τη φύση του περίεργο: καλλιεργήστε το ένστικτο για εξερεύνηση ή μάθηση και θα βελτιώσετε την ικανότητά σας να παίρνετε καλύτερες και σοφότερες αποφάσεις για κάθε τομέα της ζωής σας.

Με κάθε τρόπο, ανακαλύψτε και κυνηγήστε κάτι που σας κάνει πιο ζωντανούς.
Ο Γκόρντον Λίβινγκστον το είπε όμορφα:

«Τα τρία συστατικά της ευτυχίας είναι κάτι να κάνεις, κάποιον να αγαπάς και κάτι να αναζητάς.»

Μάθετε να εκμεταλλεύεστε κάθε μέρα και να την μετράτε. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας, κάντε περισσότερα από αυτά που εγγυώνται τον έλεγχο του χρόνου σας. «Το μεγαλύτερο εμπόδιο στη ζωή είναι η αναμονή για το αύριο και η απώλεια του σήμερα», είπε ο Σενέκας.

Κάντε μέσα στο νέο έτος αυτά τα 3 πράγματα:

  • Προσεγγίστε τη ζωή με τη νοοτροπία ενός αρχάριου και θα ωριμάζετε συνεχώς για να γίνετε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.
  • Μάθετε σχεδόν από τα πάντα γύρω σας. Κάντε μια προσπάθεια να μάθετε ενεργά από έξυπνους ανθρώπους.
  • Και μην ξεχνάτε τη σοφία του να εξασκηθείτε. Συνεχίστε να μαθαίνετε πώς να ζείτε μια καλύτερη και πιο ικανοποιητική ζωή.

Ο Κομφούκιος είπε,

«Με τρεις μεθόδους μπορούμε να αποκτήσουμε σοφία: Πρώτον, με τον στοχασμό, που είναι ευγενέστερος. Δεύτερον, με τη μίμηση, που είναι η πιο εύκολη και τρίτον από την εμπειρία, που είναι η πιο πικρή»

Σκεφτείτε 1-2 λεπτά, τώρα, με ποιες μεθόδους αποκτήσατε περισσότερη σοφία στο προηγούμενο έτος:

  1. Σκεφτείτε πόση σοφία κερδίσατε από τη μελέτη, τον στοχασμό και τη φιλοσοφική σας αναζήτηση;
  2. Πόσα μάθατε επειδή, αν και δεν καταλαβαίνατε γιατί, μιμηθήκατε πετυχημένα ανθρώπους σοφότερους από εσάς;
  3. Τέλος σκεφτείτε πόσα μαθήματα σάς έδωσαν οι αποτυχίες και οι πόνοι σας;

«Έχουμε δύο ζωές και η δεύτερη ξεκινά όταν συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε μόνο μία»,

είπε επίσης ο Κομφούκιος.

Ας ξεκινήσετε από ΤΩΡΑ να ζείτε αυτή τη δεύτερη ζωή.

Μάθετε να καλλιεργείτε ευκαιρίες για να κάνετε τη ζωή πιο εύκολη, καλύτερη και γεμάτη. Και αν μπορείτε, επιλέξτε το πρώτο μέσο απόκτησης σοφίας, τον φιλοσοφικό στοχασμό. Μετά, αν δεν γίνεται, μιμηθείτε τους σοφότερους από εσάς και αφήστε τελευταία την πικρή μέθοδο του “Πάθημα-Μάθημα“.

Αφήστε τον Κομφούκιο να ζει μέσα σας και σας συμβουλεύει όλη τη χρονιά. Κι επειδή ίσως χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια διαβάστε και τα παρακάτω άρθρα μας:

9 μαθήματα του Κομφούκιου που θα αλλάξουν την άποψη σας για τη ζωή

Ο Κομφούκιος και ο Λάο Τσε για το νόημα της ζωής

Πηγές:

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει