Τι συνέβη όταν ο Τόμας Έντισον προσπάθησε να αμαυρώσει τη φήμη του Νίκολα Τέσλα

by admin
324 views

Τι συνέβη όταν ο Τόμας Έντισον προσπάθησε να αμαυρώσει τη φήμη του Νίκολα Τέσλα (ROBERT GREENE & JOOST ELFFERS)

Πηγή: ΔΥΝAMH: OΙ 48 NOMOI THΣ ROBERT GREENE & JOOST ELFFERS, Εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ, lecturesbureau.gr

Ο Τόμας Έντισον, ο εφευρέτης που χρησιμοποίησε τη δύναμη του ηλεκτρισμού, πίστευε ότι ένα λειτουργικό και εφαρμόσιμο σύστημα θα έπρεπε να βασίζεται στο συνεχές ρεύμα (DC). Όταν ο Σέρβος επιστήμονας Νίκολα Τέσλα κατάφερε να δημιουργήσει με επιτυχία ένα σύστημα που βασιζόταν στο εναλλασσόμενο ρεύμα (AC), ο Έντισον εξοργίστηκε. Αποφάσισε να καταστρέψει την υπόληψη του Τέσλα, κάνοντας το κοινό να πιστέψει ότι το AC ήταν ανασφαλές και ο Τέσλα ανεύθυνος διότι το προωθούσε.

Για το σκοπό αυτό συγκέντρωσε όλων των ειδών τα κατοικίδια και τα σκότωσε χρησιμοποιώντας ρεύμα AC. Σαν να μην έφτανε αυτό, το 1890 έπεισε τις αρχές της φυλακής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης να οργανώσουν την πρώτη εκτέλεση, παγκοσμίως, όπου θα χρησιμοποιούσαν ρεύμα AC για να προκαλέσουν το θάνατο μέσω της ηλεκτροπληξίας.

Ο Έντισον, όμως, στα πειράματα που είχε κάνει σχετικά με την ηλεκτροπληξία είχε χρησιμοποιήσει μικρά πλάσματα και η παροχή του ηλεκτρισμού ήταν πολύ μικρότερη από αυτήν που απαιτείτο για να σκοτώσει έναν άνθρωπο, οπότε ο φυλακισμένος δεν πέθανε. Η διαδικασία έπρεπε να επαναληφθεί. Ήταν ένα απαίσιο θέαμα.

Αν και μακροπρόθεσμα επέζησε το όνομα του Έντισον, την εποχή εκείνη η εκστρατεία του έβλαψε τη δική του φήμη περισσότερο από του Τέσλα, γι’ αυτό και σταμάτησε να προσπαθεί να αμαυρώσει, το όνομα του Τέσλα.

Το παντοδύναμο λιοντάρι παίζει με το ποντίκι που περνάει από το δρόμο του – οποιαδήποτε άλλη αντίδραση θα κηλίδωνε τη φοβερή του φήμη.

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει