Ο Sergei Krikalev είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έχει ταξιδέψει στον χρόνο

Η Σοβιετική Ένωση τον ξέχασε στο διάστημα

by admin
441 views

Γράφει ο Isaiah McCall

Στην επιτυχημένη ταινία επιστημονικής φαντασίας Interstellar του Κρίστοφερ Νόλαν, υπάρχει μια σκηνή που κάνει τον εγκέφαλό σας να εκραγεί. Ο Cooper και η Brand (που υποδύονται οι Matthew McConaughey και Anne Hathaway) εξερευνούν τον πλανήτη του Miller, ένα ουράνιο σώμα με «τιμωρητική» βαρύτητα κατά 130% μεγαλύτερη από αυτή της Γης.

Κάτι που ονομάζεται διαστολή χρόνου τίθεται σε ισχύ, με τη σειρά του, κάνοντας κάθε ώρα σε αυτόν τον πλανήτη, επτά χρόνια πίσω στη Γη. Σε κάθε δευτερόλεπτο περνάει μια ολόκληρη μέρα, αρκετή για να καταλήξουν τα παιδιά του Κούπερ μεγαλύτερα από αυτόν. Είναι μια τρομακτική ιδέα για να την καταπιείς- και ο McConaughey να ουρλιάζει “Murr!”

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι ένας άνθρωπος στη Γη αντιμετώπισε αυτό το φαινόμενο άμεσα. Ο Σεργκέι Κρικάλεφ, ο μόνος άνθρωπος που ταξίδεψε ποτέ στον χρόνο.

Ποιος είναι αυτός ο χρονοταξιδιώτης-Τζεντάι;

Ο Sergei Krikalev είναι Ρώσος κοσμοναύτης και μηχανολόγος μηχανικός. Κατέχει το ρεκόρ για τον περισσότερο χρόνο σε τροχιά γύρω από τη Γη σε 803 ημέρες.

Επειδή ο Krikalev πέρασε τόσο πολύ χρόνο στο διάστημα μακριά από το κέντρο βάρους της Γης, η διαστολή του χρόνου (ή η επιβράδυνση των ρολογιών) τον έκανε 0,02 δευτερόλεπτα νεότερο από άλλους ανθρώπους που γεννήθηκαν την ίδια στιγμή με αυτόν.

«Χωρίς τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, το σύστημα GPS μας δεν θα λειτουργούσε». — Ρον Μάλετ

Η απομάκρυνση από τη βαρύτητα της Γης κάνει τα ρολόγια να τρέχουν λίγο πιο γρήγορα από ό,τι εδώ. Επομένως, κάθε αστροναύτης βιώνει διαστολή του χρόνου και ο Krikalev το βίωσε περισσότερο.

Σίγουρα η επιτάχυνση 0,02 δευτερολέπτων δεν είναι αρκετή για να επισκεφθείτε τη Γη σε 100 χρόνια από τώρα και να πείτε γεια στο Skynet και τους κυρίαρχους της τεχνητής νοημοσύνης μας, αλλά είναι μια εκπληκτική ανακάλυψη παρόλα αυτά!

Σήμερα ο Krikalev κατέχει ακόμη και τον τίτλο του πιο παραγωγικού ταξιδιώτη στο χρόνο στον κόσμο.

Μια μικροσκοπική ανώδυνη εξήγηση για το πώς λειτουργεί το ταξίδι στο χρόνο

Η Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν βασίζεται σε δύο βασικές βασικές αρχές.

Η μία είναι ότι οι νόμοι της φυσικής δεν αλλάζουν, ακόμη και όταν τα αντικείμενα κινούνται με σταθερές ταχύτητες μεταξύ τους. Με άλλα λόγια, η ταχύτητα του φωτός είναι μια θεμελιώδης σταθερά. Η άλλη αρχή είναι ότι η ταχύτητα του φωτός είναι ίδια για όλους, ανεξάρτητα από το πώς κινούνται σε σχέση με την πηγή φωτός.

«Χωρίς τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, το σύστημα GPS μας δεν θα λειτουργούσε», είπε ο Ρον Μάλετ, αστροφυσικός σε μια συνέντευξη. «Αυτό είναι επίσης απόδειξη ότι οι [θεωρίες] του Αϊνστάιν είναι σωστές».

Για να ταξιδέψουν στο χρόνο, οι μηχανικοί θα έπρεπε να κατασκευάσουν ένα διαστημόπλοιο που θα μπορούσε να ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τεχνολογία για αυτό.

Τέλος πάντων, τώρα που είστε ειδικός φυσικός, ας συνεχίσουμε με την υπόλοιπη ιστορία.

Γιατί το ταξίδι στο χρόνο θα γίνει, κάποια μέρα

Ο Αϊνστάιν έγραψε κάποτε:

«Άνθρωποι σαν εμάς που πιστεύουν στη φυσική γνωρίζουν ότι η διάκριση μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος είναι μόνο μια πεισματικά επίμονη ψευδαίσθηση. Ο χρόνος, με άλλα λόγια, είναι μια ψευδαίσθηση».

Όπως στο Interstellar, δεν θα αισθάνεστε το πέρασμα του χρόνου. Όλα θα ήταν φυσιολογικά ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θα επιταχύνεται γύρω σας. Εξ ου και η «σχετικότητα» της θεωρίας του Αϊνστάιν.

Μια δημοφιλής θεωρία για τα ταξίδια στο χρόνο περιλαμβάνει τις μαύρες τρύπες. Ουσιαστικά θα μετακινούσατε γρήγορα ένα διαστημόπλοι γύρω από μια μαύρη τρύπα.
«Θα ταξίδευαν γύρω, γύρω, βιώνοντας μόλις τον μισό χρόνο από όλους μακριά από τη μαύρη τρύπα. Το πλοίο και το πλήρωμά του θα ταξίδευαν στο χρόνο», έγραψε ο φυσικός Stephen Hawking στην Daily Mail το 2010.

Τελικές σκέψεις

Ένας από τους βασικούς λόγους που ο Krikalev μπόρεσε να βιώσει τη διαστολή του χρόνου και να σπάσει ρεκόρ ήταν ότι η Σοβιετική Ένωση τον ξέχασε στο διάστημα για 311 ημέρες. Ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε όσο βρισκόταν εκεί πάνω, οπότε η χώρα που τον έστειλε στο διάστημα δεν υπήρχε πια.

Ο Krikalev έμεινε στο διάστημα δύο φορές περισσότερο από ό,τι απαιτούσε αρχικά η αποστολή. Ακόμα κι έτσι, αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να τον αποτρέψει από το διαστημικό ταξίδι, καθώς δεν θα αποσυρόταν από τη διαστημική πτήση μέχρι το 2007.

«Το Διάστημα μπορεί να είναι διασκεδαστικό, ανάλογα με το ποιος είσαι» — Sergei Krikalev

Ένας χρήστης του Reddit εξέφρασε την απογοήτευσή του για το επίτευγμα του Krikalev σε ένα νήμα για το ταξίδι στο χρόνο. «Αυτό δεν είναι ταξίδι στο χρόνο», έγραψε.

Σίγουρα, δεν είναι τόσο ωραίο όσο στις ταινίες. Αλλά για όλους εμάς τους θαυμαστές του Star Trek (δηλαδή τους πιο σπασίκλες από τους σπασίκλες) νομίζω ότι είναι συναρπαστικό!

10 ΡΗΤΑ ΣΟΦΙΑΣ του Έκχαρτ Τόλλε για τον Άνθρωπο και τον Χρόνο

Ο χρόνος, φίλος ή εχθρός

Ο χρόνος υπάρχει μόνο μέσα στο νου σας. Κάντε τον να αξίζει

Το σύμπαν πέθανε και ξαναγεννήθηκε, πολλές φορές

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει