Το σχολείο πρέπει να μας διδάξει αυτά τα οκτώ απλά πράγματα (αλλά δεν το κάνει)

Έτσι, το πληρώνουμε πολύ αργότερα στη ζωή μας

by admin
479 views

Το αν πιστεύετε ή όχι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή στα παραδοσιακά σχολεία δεν έχει σημασία. Το θέμα είναι ότι η εκπαίδευση μεταμορφώνεται μόνο λόγω αναγκών.
Ένα άλλο θέμα είναι ότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δεν αμείβονται όπως θα έπρεπε. Ο ρόλος τους στην κοινωνία δεν εκτιμάται αρκετά. Ο μετασχηματισμός της εκπαίδευσης είναι αναπόφευκτος.

Να τι δεν διδάσκεται συνήθως στα σχολεία (και θα έπρεπε)

Ο τρόπος για να κερδίσετε χρήματα και να τα κρατήσετε

Το σχολείο μού έδωσε μηδενική οικονομική εκπαίδευση. Οι περισσότεροι ενήλικες εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν βασικές οικονομικές έννοιες. Ακόμη χειρότερα, οι περισσότεροι ενήλικες εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν πώς τα χρήματα δημιουργούνται από το πουθενά και εισέρχονται στην οικονομία.

Μια καριέρα που περιλαμβάνει πολλά επαγγέλματα

Στο τέλος του γυμνασίου, ο σύμβουλος σταδιοδρομίας είπε «πρέπει να διαλέξεις μια καριέρα». Δεν μπορούσα να αποφασίσω για μια καριέρα και έτσι άφησα το σχολείο και πήγα σε άλλο. Δεν διορθώθηκε το πρόβλημα, αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε.

Οι μέρες που διαλέγαμε μια δουλειά για μια ολόκληρη ζωή τελείωσαν.

Τα παιδιά του σχολείου διδάσκονται να κάνουν ένα πράγμα για τη δουλειά τους, όταν η πραγματικότητα είναι ότι θα κάνουν πολλά πράγματα για να κερδίσουν τα προς το ζην κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Καθώς η ταχεία άνοδος της τεχνολογίας συνεχίζεται, το ίδιο θα συμβεί και με την διαχρονική εξέλιξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων που χρειαζόμαστε.

Πώς να αποφύγετε να γίνετε θύμα

Το σχολείο δεν διδάσκει τα μειονεκτήματα της νοοτροπίας του θύματος που έχει μολύνει τόσα πολλά μέρη του κόσμου. Έχουμε πάρα πολλά θύματα αυτής της νοοτροπίας. Η πραγματική ζωή δεν είναι δίκαιη.

Κανείς από εμάς δεν έχει μια σαφή σειρά δίκαιων ευκαιριών για να ξεκινήσει στη ζωή. Κάνεις τη ζωή δίκαιη με το να μην τα παρατάς. Πιέζοντας τους καταπιεστές, χωρίς να τους παρακαλάς για να παραιτηθούν ή περιμένοντας να καταψηφιστούν.

Όταν σε χαστουκίσει η ζωή, γίνε ο ήρωας της ιστορίας σου. Το έχεις. Δες το όπως είναι: ένα τεράστιο πλεονέκτημα, συν μια δωρεάν παρακίνηση.

Βασικές δεξιότητες κοινωνικής δικτύωσης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι πλέον μόνο όμορφες εικόνες εξωτικών τοποθεσιών ή βίντεο TikTok διάρκειας 15 δευτερολέπτων. Τα social media είναι επικοινωνία. Χωρίς τις κατάλληλες διαδικτυακές δεξιότητες επικοινωνίας, μένετε πίσω.

Ένα μάθημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα διδάξει πώς:

  • Να στείλετε προσωπικά μηνύματα
  • Να αφήνετε τα κατάλληλα σχόλια
  • Να δημοσιεύετε περιεχόμενο
  • Να λέτε ιστορίες
  • Να γράψετε για μια συγκεκριμένη διαδικτυακή ηλικία
  • Να επεξεργαστείτε βίντεο
  • Να είστε ευγενικοί με τους ξένους (μάθημα κατά των τρολ)

Η ικανότητα να κρατάμε δύο αντίθετες ιδέες στο κεφάλι μας
«Εγώ έχω δίκιο κι εσύ λάθος».

Οι πόλεμοι πηγάζουν από αυτή τη μοιραία δεξιότητα που μαθαίνουμε στο σχολείο. Οι μεγάλοι στοχαστές που αλλάζουν τον κόσμο μπορούν να έχουν στο κεφάλι τους δύο αντίθετες απόψεις ταυτόχρονα.

Μπορούν να πιστέψουν ότι το να βγάζεις χρήματα στο διαδίκτυο είναι κακό επειδή μπορεί να αυξήσει την απάτη με πιστωτικές κάρτες, ενώ ταυτόχρονα πιστεύουν ότι μια διαδικτυακή επιχείρηση μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να πάρει τον χρόνο του πίσω και να εργαστεί από οπουδήποτε επιλέξει.

Το σχολείο πρέπει να μας διδάξει να σταματήσουμε να προσπαθούμε να έχουμε δίκιο — και να μάθουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να σκέφτονται.

Υπερνίκηση του φόβου

Το μάθημα της ψυχολογίας είναι ένα μάθημα που πρέπει να υπάρχει στα περισσότερα σχολεία. Δεν πρέπει να είναι επιλεγόμενο αλλά υποχρεωτικό.

Όταν κατανοείς την ανθρώπινη ψυχολογία, κατανοείς καλύτερα τον κόσμο και πώς λειτουργεί. Ο φόβος είναι ένα σημαντικό μάθημα το οποίο μπορούμε να μάθουμε μελετώντας ψυχολογία. Το σχολείο, κατά λάθος, μάς σπρώχνει προς το μονοπάτι της άνεσης και του εφησυχασμού όταν όλη η πνευματική ανάπτυξη κινητοποιείται από τη στιγμή που νιώθουμε άβολα.

Μόλις μάθετε ποιοι είναι οι φόβοι σας, μπορείτε να καταλάβετε σε βάθος τι θα σας κρατήσει πίσω για το υπόλοιπο της ζωής σας. Μπορείτε να δουλέψετε πάνω στους φόβους σας. Μπορείτε να τους κυριαρχήσετε. Μπορείτε να κάνετε τους φόβους σας σκλάβους σας και όχι το αντίστροφο.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το σχολείο δεν μας αναγκάζει να μελετήσουμε τον φόβο.

Πώς να προστατέψετε το περιβάλλον

Η κλιματική αλλαγή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του 21ου αιώνα. Οι κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθούν να είναι αναποφάσιστες. Ωστόσο, τα σημάδια της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πλέον αναμφισβήτητα. Τα νιώθουμε όλοι. Όλοι βιώνουμε τις ακραίες αλλαγές του καιρού που δεν υπήρχαν ποτέ.

Το σχολείο δεν ασχολείται με την κλιματική αλλαγή. Θα θεωρούσατε περίεργο αν τολμούσατε να αναφέρετε το γεγονός ότι η εκτροφή ζώων για τροφή είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες κλιματικής αλλαγής στη Γη.

Μέχρι να μάθουμε περισσότερα για την κλιματική αλλαγή, δεν θα αναδυθεί η επείγουσα ανάγκη να την αντιστρέψουμε. Κάθε χρόνος που περνά, η ζημιά γίνεται περισσότερο μη-αναστρέψιμη. Εσύ κι εγώ μάλλον θα είμαστε καλά. Τι γίνεται όμως με τις επόμενες γενιές; Η εκπαίδευση για την αλλαγή του κλίματος πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία.

Τα πλεονεκτήματα της αποτυχίας και της απόρριψης

Τα σχολεία είναι γεμάτα δοκιμασίες. Παίρνω καλό βαθμό; Καλό παιδί. Αποτυχία σε ένα τεστ; Κακό παιδί.

Η ζωή δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική. Η ζωή σε δοκιμάζει. Με τις επιχειρήσεις, για παράδειγμα, υποτίθεται ότι θα αποτύχεις πολλές φορές. Έτσι μαθαίνεις τι να -μην- κάνεις.

Η απόρριψη θεωρείται επίσης κακή. Σε μια αποτυχία σε εξετάσεις για το πανεπιστήμιο; Θα έπρεπε να εκνευρίζεσαι. Θα έπρεπε να νιώθεις άσχημα. Λάθος. Η απόρριψη σε κάνει να θέλεις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ τον στόχο.

Η απόρριψη αυξάνει τα κίνητρα. Απορρίπτεσαι από κάθε δουλειά για την οποία κάνεις αίτηση, όπως έκανα εγώ όταν απολύθηκα, και θα γίνεις ο πιο άμεσος, περιεκτικός, διεκδικητικός, όμορφος άνθρωπος. Η απόρριψη δεν είναι αποτυχία. Η απόρριψη είναι ανακατεύθυνση σε μια καλύτερη ευκαιρία.

Πώς να έχετε περισσότερα από ένα εισοδήματα

Ξέρετε, για να μην χάσουμε τη δουλειά μας και να καταλήξουμε στο δρόμο.

Ένα εισόδημα ισοδυναμεί με τεράστιο κίνδυνο, ωστόσο αυτή είναι η βασική φιλοσοφία που διδάσκεται στα σχολεία. Εάν έχετε ένα εισόδημα, τότε το μόνο που χρειάζεται είναι μια.. προβλέψιμη οικονομική ύφεση για να σας ανατινάξει και να σας εξαναγκάσει σε έναν άλλο τρόπο επιβίωσης, γνωστό και ως “απόγνωση“.

Τα σχολεία πρέπει να μας διδάξουν πώς να κερδίζουμε χρήματα από τις δεξιότητες που αποκτάμε περισσότερες από μία φορές.

Πώς να παραβιάσεις τους κανόνες, να μην τους ακολουθήσεις

Τα καταφέρνεις καλά σε ένα τεστ στο σχολείο και υποτίθεται ότι θα πάρεις όλες τις ανταμοιβές. Όσοι είναι καλοί στα τεστ ξέρουν πώς να ακολουθούν τους κανόνες. Αλλά εκείνοι που ξέρουν πώς να παραβιάζουν, με νόμιμο τρόπο, τους κανόνες λαμβάνουν όλες τις ανταμοιβές στην πραγματική ζωή.

Η τήρηση των κανόνων σταματά τη ζωή σου. Η παραβίαση των δεδομένων κανόνων ενεργοποιεί τον εσωτερικό σου κινητήρα. Σε βοηθά να δεις λύσεις που οι άλλοι δεν μπορούν. Βρίσκετε τη δεύτερη και την τρίτη πόρτα που η πλειονότητα των ανθρώπων αδυνατεί να βρει.

Αν υπάρχει μια απαραίτητη δεξιότητα για να μάθεις στη ζωή, είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες. Φτιάχνεις αυτούς τους “φρικτούς” κανόνες καθώς προχωράς. Το σχολείο δεν σου το διδάσκει αυτό. (Αποσπάσματα από άρθρο του Tim Denning)

Τα πανεπιστήμια να διδάξουν σοφία

ΣΧΟΛΕΙΟ: Διαλογισμός αντί για τιμωρία;

Σχολείο: Προετοιμασία για το Πανεπιστήμιο ή για τη ζωή;

Γιατί χάνουμε το κίνητρο για μάθηση όταν μεγαλώνουμε;

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει